
Nieuwe Nederlandse Videoland-serie raakt kijkers: “Een prachtige serie”
Videoland heeft weer een werkelijk waar ontroerend pareltje toegevoegd aan zijn collectie met de nieuwe Nederlandse serie Bennie. Deze dramedy (drama-comedy) raakt kijkers recht in het hart met een mix van veel humor, ontroering en realistische situaties (de keiharde realiteit). Laten we eens duiken in wat deze serie zo bijzonder maakt, en de verhaallijn, cast, reviews van kenners en kijkers belichten. Lees snel verder!
De verhaallijn van Bennie is prachtig
In Bennie (van Videoland) volgen we de 18-jarige Bennie, een eigenzinnige jongen met het syndroom van Down. Nu hij officieel volwassen is, droomt hij van een eigen plek, een echte baan en uiteraard de liefde. Kortom, hij wil alles wat bij het volwassen leven hoort. Zijn verlangen naar onafhankelijkheid zet het leven van zijn familie wel flink wat op zijn kop. Met zijn geinige humor en vastberadenheid confronteert Bennie niet alleen de vooroordelen van de buitenwereld over zijn syndroom, maar inspireert hij ook zijn ouders, zus en broertje om opnieuw naar hun eigen leven en keuzes te kijken.
Bennie is mede bedacht door de Nederlandse acteur Barry Atsma, die de verhaallijn van die serie liet inspireren door zijn eigen leven met een broer met het syndroom van Down. Hoewel de beste man zelf niet in de serie besloot te spelen, is zijn persoonlijke betrokkenheid duidelijk voelbaar in de prachtige en eerlijke manier waarop het verhaal wordt verteld.
Bekijk hier de trailer van Bennie (Videoland):
Cast van Bennie zit vol bekende gezichten én nieuw talent
De serie Bennie kent een nogal indrukwekkende cast. Wesley van Klink vertolkt de rol van Bennie en brengt zijn personage met veel authenticiteit tot leven. Niemand minder dan Hadewych Minis en Fedja van Huêt spelen respectievelijk de moeder en vader van Bennie, terwijl Damaris de Jong en Mo Braun de rollen van zijn zus en broertje op zich nemen. Noortje Herlaar schittert als Ceciel, iemand die een belangrijk figuur in Bennies leven lijkt te worden.

Reviews op IMDb en de recensies zijn bijzonder sterk
‘Zijn de reviews over Bennie een beetje positief?‘ horen we je misschien jezelf afvragen. Het antwoord daarop is: JA! Op IMDb scoort Bennie een ijzersterke 7,8 uit 10 (wat bijzonder hoog is voor een Nederlandse productie). Hoewel dit gebaseerd is op een beperkt aantal beoordelingen, geeft het een indicatie dat de serie goed ontvangen wordt door het publiek.
Critici zijn nog lovender over Bennie. Veronica Superguide noemt de serie “meer dan een mooi eerbetoon” en prijst hoe “het geen enkel taboe uit de weg gaat“. Ze benadrukken dat de serie indruk maakt door een eerlijk beeld te geven van het leven met iemand met het syndroom van Down. Bennie laat niet alleen de mooie momenten zien, maar ook de uitdagingen, twijfels en moeilijke beslissingen waar een gezin voor komt te staan. Dit maakt het niet alleen een hartverwarmend, maar soms ook hartverscheurend verhaal.

NPO waardeert vooral de oprechtheid van de serie en hoe het verschillende perspectieven laat zien. Bennie vermijdt clichés en voelt realistisch aan, mede door de herkenbare chaos binnen het gezin. Hoewel de eerste afleveringen van Bennie oppervlakkig lijken, ontwikkelt de serie zich tot een emotioneel gelaagd verhaal waarin zowel Bennie als zijn familie groeien.
Kijkers zelf blijven ook niet stil zitten en delen hun enthousiasme op sociale media. Check hier wat voorbeelden van X:
Wat een prachtige serie!
— Celine (@11celine) March 25, 2025#Bennie #Videoland #SyndroomVanDown pic.twitter.com/lDU9b81ogj
Gisteren de hele serie van #Bennie gekeken op Videoland ♥️♥️♥️ Ik ben echt niet van series en of films maar deze….
— Marleen (@Marleentje71) March 22, 2025Met een lach en een traan
#Bennie op Videoland..2 afleveringen gezien maar oh oh wat mooi en ontroerend
— NT (@ntti91732274) March 21, 2025
Alles gebinged van #Bennie en wat een geweldige serie.. een lach en een traan @Videoland
— Mirr(@shinebrightx_x) March 22, 2025
Onze conclusie: een absolute must-watch op Videoland
“Bennie” is een serie die je niet mag missen. Het biedt een frisse blik op het leven van een jongvolwassene met het syndroom van Down en de impact daarvan op zijn omgeving. Met sterke acteerprestaties, een meeslepende verhaallijn en een perfecte balans tussen humor en drama, weet de serie zowel het hart te raken als aan het denken te zetten.
Een sidenote van de MAN MAN-redactie: mocht jij zelf ook een soortgelijke gezinssituatie hebben, dan zul je veel situaties hoogstwaarschijnlijk herkennen. Dit zijn niet alleen de mooie en fijne momenten, maar ook de moeilijke en ontroerende dingen. Dit maakt de serie in onze ogen des te realistischer, wat te danken is aan de eigen situatie van Barry Atsma.