Niet goed het recept lezen

Waar het regelmatig misgaat, is bij het niet goed doorlezen van het recept. Vaak wordt er alleen gekeken naar de ingrediënten en wordt de bereidingswijze een keer vluchtig doorgenomen. Wanneer je enkel een stuk vlees met wat aardappelpuree maakt, is een recept niet van belang. Echter, zodra je iets ingewikkelders gaat maken is het belangrijk om het recept voordat je begint met koken goed door te lezen. Zo maak weet je precies wanneer je wat moet doen en zul je niets laten aanbranden omdat je nog snel even moest checken wat de volgende stap is.

Voorbereiding

Wie regelmatig 24kitchen kijkt, weet dat een professionele kok goed kan multitasken. Terwijl een stuk vlees in een laag boter heerlijk bruin aan het bakken is, worden de verschillende groente gesneden en de aardappelen geschild. Ziet er simpel uit, maar is praktijk een stuk lastiger. Zeker voor iemand die niet vaak in de keuken te vinden is, is het van belang dat de volledige aandacht op het fornuis is gericht. Zorg daarom dat voordat je gaat koken alles gesneden en geschild is. Kost misschien iets meer tijd, maar vergeet niet: een goed begin is het halve werk!

Te volle pannen

Zoveel mogelijk in een pan proppen, bespaart je misschien wat afwas, maar komt je gerecht niet ten goede. Wanneer je te veel in een pan stopt, zal er meer vocht in de pan komen, de temperatuur van de pan dalen en zal het eten niet gelijkmatig gebakken worden. Zo maak je uiteindelijk nog geen indruk met je nieuwe gerecht. Zorg daarom dat je niet te veel een in een pan doet. Kook je voor meerdere mensen? Bereid het dan in twee of zelfs drie pannen.

Koken met een koude pan

Zodra een pan op het vuur staat kunnen de ingrediënten erin toch? Nou nee. Het is belangrijk dat de pan eerst goed opgewarmd wordt, voordat de ingrediënten of boter in de pan worden gedaan. Zo blijft er niks aan de pan plakken. Zeker bij vlees is het belangrijk dat het in een hete pan wordt gelegd. Het vlees wordt dicht geschroeid en behoudt zo de sappige smaak.

Vlees bakken rechtstreeks uit de koelkast

Hoe simpel het lijkt, in de praktijk is het vaak iets lastiger. Een heerlijk, mals stuk vlees bakken. Wat vaak wordt gedaan, is vlees rechtstreek vanuit de koelkast in de pan leggen. Zeker wanneer er snel gekookt moet worden. Zonde. Wanneer er uitgebreid gekookt wordt is belangrijk dat het vlees eerst 15-20 minuten buiten de koelkast wordt gelegd, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zo wordt de warmte van de pan beter verspreid en het vlees gelijkmatig gebakken. Leg het vlees voortaan tijdens de voorbereiding of zelfs bij het lezen van het recept buiten koelkast.

Proeven

Dit is het eenvoudigste om te doen, maar wordt desondanks vaak vergeten. Wanneer het gerecht op tafel staat kom je erachter dat er iets mis is gegaan tijdens de bereiding. Vergeet daarom niet om tijdens het bereiden regelmatig te proeven of het gerecht smaakt zoals het hoort te smaken. Doet dit het niet, kun je altijd nog bijsturen waar nodig.

Opzoek naar een aantal gerechten waarmee je op iedereen indruk kunt maken? Check via Freshhh verschillende recepten zoals deze low-carb courgetti met garnalen en pesto.