Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen, heel veel mensen willen het. Natuurlijk omdat je er heel veel geld mee kan verdienen, maar ook omdat het erg leuk kan zijn en het je een euforisch gevoel kan geven. Ook al klinkt dat allemaal heel erg leuk, het lukt maar een kleine groep om écht succesvol te worden. Maar hoe word je succesvol in beleggen? En waar moet je op letten als je start met beleggen? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

 

De 10 beste tips om te starten met beleggen

1. Alleen beleggen als je geld over hebt

Wanneer je gaat starten met beleggen, is het van groot belang dat je alleen het geld inzet dat je niet direct nodig hebt. Beter gezegd: geef geen geld uit dat je eigenlijk nodig hebt voor andere zaken of als reserves. De kans dat je geld verliest in beleggen is aanwezig, dus je kan een deel van of je complete inzet verliezen. Het kan dus zijn dat je uiteindelijk je reserves kwijt bent. Investeer dus alleen maar geld dat je over hebt of bereid bent om te verliezen.

2. Niet voor korte termijn

Een goede carrière binnen het beleggen gaat niet op korte termijn. Het meest verstandige is om nu geld te investeren in iets wat op een lange termijn winst gaat opleveren. Natuurlijk is het leuk om op korte termijn veel geld binnen te halen, maar het is sneller weg dan dat het binnenkomt. Dus investeer nooit in iets wat ontzettend snel in waarde stijgt en daalt.

3. Verdeel je belegging

Investeer nooit al je geld in één ding maar spreid je belegging over verschillende zaken. Anders is het net zoals in het casino: het is rood of zwart en wanneer het balletje net aan de verkeerde kant valt, ben je alles kwijt. Dus kies een aantal zaken en investeer je geld slim.

investeren in aandelen

4. Let op je kosten

Tijdens het beleggen zal je altijd kosten maken. Dat is ook niet gek, want de ene keer maak je verlies op een belegging terwijl je de andere keer met dikke winst naar huis gaat. Maar zet je kosten altijd op tegen je winst. Winst hebben is leuk, maar het kan best zo zijn dat als je 8x verliest en 2x winst, je verlies maakt. Dus controleer altijd hoeveel kosten je maakt en vraag om advies bij een expert als het niet goed blijft gaan.

5. Investeer in wat je begrijpt

Investeer nooit in wat je niet begrijpt. Wanneer je bijvoorbeeld investeert in technologie of tech-bedrijven, moet je wel een beetje verstand van zaken. Is het slim om te investeren in dit bedrijf en welke aandelen stegen in 2020 het hardst? Controleer dus altijd even of het slim is en doe goed onderzoek naar waar je in gaat investeren.

6. Te mooi om waar te zijn

Er zijn binnen de beleggingswereld heel veel dubieuze bedrijven die zich voordoen als expert op het gebied van aandelen. Vertrouw deze niet te snel en doe eerst goed research naar het bedrijf. Bestaat het nog maar twee weken of zijn er alleen maar slechte reviews? Doe het dan niet. Het kan zomaar zijn dat je je geld aan hun toevertrouwd en ze er met de buit vandoor gaan.

beginnen met aandelen

7. Elke maand een beetje investeren

“Begin nu maar, dan heb je meteen de belangrijkste stap gezet. Ongetwijfeld komt er eens een correctie en dan vraag je je af waarom je bent begonnen, maar als je toch elke maand geld in de beurs steekt, dan koop je daardoor dus tegen lagere koersen.” Dat zegt een expert op het gebied  van beleggen. Begin gewoon, er is eigenlijk nooit een goed moment om te starten met beleggen.

8. Kies een goede beleggingsadviseur

Ben je echt een leek op het gebied van beleggen? Dan is het wellicht verstandig om de grote stappen door een adviseur te laten doen. Deze weten meestal veel beter waar ze mee bezig zijn én ze kunnen vaak winst halen uit je geld. Er zijn genoeg banken en bedrijven die je daar graag mee helpen.

beleggen wolf 1

9. Investeer niet te snel

Even snel investeren in dat ene bedrijf of dat ene product? Doe het niet meteen. De kans dat je een overhaaste beslissing neemt is groot. Natuurlijk is het heel verleidelijk om te investeren in iets waarvan de waarde enorm aan het stijgen is, maar dat kan best gebeuren doordat die sector even in een stijging zit. Wellicht is het dan handig als je bijvoorbeeld je geld in oldtimers hebt zitten, om voor een ander bedrijf te kiezen dat ook in diezelfde stijging zit.

10. Oefen eerst goed

Er zijn genoeg apps en programma’s op je computer waarmee je kan oefenen. Dan weet je meteen wat je te wachten staat wanneer je met echt geld gaat beleggen. Het is niet erg om even eerst een half jaar goed te oefenen met een gratis app om daarna pas met echt geld te gaan werken. Zo weet je een aantal trucjes die je daarna kan toepassen in de echte aandelenmarkt.