The Balvenie Peat Week is het resultaat van diverse proeven die Malt Master David Stewart en voormalig distillery manager Ian Millar ruim 15 jaar geleden hebben uitgevoerd. Nu deze speciale 14 jaar oude whisky eindelijk gelanceerd is, hoort daar natuurlijk een speciale dag bij, maar daarover later meer.

Balvenie – Peat Week – 14 years old

Balvenie Peat Week is een whisky die ontstaan is uit een experiment uit 2001. Sinds die tijd is er één week per jaar (Peat Week) gewijd aan het drogen van barley met 100% Highland peat. Het verschil met deze “peat” is dat er geen invloeden van de kust of zilt en medische character eigenschappen in te vinden zijn, enkel pure aarde, hout en rook. Deze eerste limited edition werd gedistilleerd in 2002 en rijpte veertien jaar lang in vaten van Amerikaans eikenhout. De whisky werd in 2017 zonder koude filtering gebotteld en in totaal zijn er slechts 3.000 flessen beschikbaar. Het resultaat is een zacht rokerige whisky met tonen van citrus, vanille en bloesemhoning. Het is dus een vrij exclusieve whisky en alsof dat nog niet voldoende was, heeft het bedrijf een auto laten bouwen: de Balvenie Morgan. De Balvenie Morgan is een speciaal ontwikkelde ivoorkleurige Morgan 4-seat Roadster met een 3,7-liter V6-motor. En het mooie van alles: jij kan kans maken om beide te komen bekijken op 28 april.

whisky balvenie man man 00

Ervaar het zelf

Om de lancering van deze exclusieve whisky te vieren, organiseert Balvenie op 28 april een exclusieve tasting bij Louwman Exclusive, te Utrecht. Tijdens deze exclusieve proeverij kan je, onder leiding van Tony van Rooijen, kennis maken met de exclusieve Balvenie – Peat Week – 14 years old. Omdat wij weten hoe blij een man wordt van goede whisky’s en mooie auto’s, mogen wij twee mensen uitnodigingen om deze exclusieve dag bij te komen wonen. Het enige wat jij hoeft te doen is een mail sturen naar redactie@man-man.nl waar je vertelt over jouw mooiste whisky-moment.

Wil jij nou kans maken op die kaarten, maar heb je eigenlijk niet zo veel verstand van whisky’s? Zo klink je als een whisky expert, ook al ben je het niet.