De historie van de stad Amersfoort

De stad Amersfoort is in 1028 gesticht als een boerennederzetting. Zo was de strategische ligging van deze stad een aanleiding voor de bisschop van Utrecht om er een van zijn hoven te bouwen en in 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden. De stad heeft de Onze Lieve Vrouwetoren, wat de op twee na hoogste kerktoren van heel Nederland is. Daarbij maakt de stadsmuur die om de stad loopt Amersfoort ook erg bijzonder. Naast een aantal stadpoorten beschikt Amersfoort ook over land en waterpoorten.

 

De Academy of Urbanism kiest de ‘European City of the Year’

De Academy of Urbanism heeft onlangs dus Amersfoort uitgeroepen tot de beste stad van heel Europa. En deze Britse organisatie heeft Amersfoort gekozen om haar stedenbouwkundige kwaliteit en goede bestuur. De titel ‘European City of the Year’ wordt ieder jaar toegekend aan de hand van scores op verschillende pijlers, zoals de indeling van de stad, hoe wijken met elkaar zijn verbonden en de variatie in woningtypen. Daarnaast worden ook inwoners van verschillende steden in Europa ondervraagd. Zo kunnen ze vaststellen of de inwoners zich ook echt thuis voelen in de stad en in hoeverre ze betrokken zijn.

onze lieve vrouwetoren

Dit jaar kwam Amersfoort dus als grote winnaar uit de test. Zo hebben vier onderzoekers afgelopen september gekeken naar de stedenbouwkundige kwaliteiten van de stad en beoordeelden deze onderzoekers ook hoe de stad wordt bestuurd en hoe duurzaam de stad is. Uiteindelijk is Amersfoort door als grote winnaar gekozen vanwege de stadsplanning, vernieuwing en kwaliteit van leven. Daarnaast beschikt de stad ook over een zeer karaktervolle en historische binnenstad. Ook het diverse aanbod aan betaalbare en kwalitatief goede woningen speelt hierin een grote rol, en de manier waarop de gemeente zich inzet voor het welzijn van haar inwoners. Onder andere door het autogebruik in de stad te beperken.

Niet de eerste Nederlandse stad die de prijs wint

Amersfoort is niet de eerste Nederlandse stad die deze titel behaalde. Zo won Rotterdam in 2015 de titel van ‘de beste stad van Europa’. Eerdere winnaar zijn onder andere wereldsteden als Lissabon, Berlijn en Antwerpen. En dit jaar mag Amersfoort zich dus benoemen als de beste stad van Europa. Op de tweede plek staat dit jaar de Spaanse stad Estepona en op de derde plek de Britse stad Exeter.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

De Academy of Urbanism brengt ieder jaar stedelijke leiders, denkers en vakspecialisten samen om beter te begrijpen hoe de ontwikkeling en het beheer van verschillende steden kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd of er volgend jaar weer een Nederlandse stad verkozen zal worden.