Een eerste date is altijd spannend

Alcohol tijdens een eerste date heeft natuurlijk één groot voordeel: het dempt de spanning. Een eerste date is namelijk altijd eng en hoe graag we het ook zouden willen, de spanning went eigenlijk nooit. Daarom kan een glaasje alcohol best een aangename toevoeging zijn als je elkaar wat beter wilt leren kennen. Je zult namelijk merken dat jullie allebei wat meer ontspannen worden, wat de dynamiek van de gesprekken in positieve zin zal beïnvloeden. Alcohol kan dus fungeren als een ijsbreker, maar pas er wel mee op. We weten immers allemaal dat alcohol ook een hoop negatieve effecten kan hebben, die je zeker op een eerste date niet kunt gebruiken. In zo’n situatie is alcohol niet langer meer een ijsbreker, maar veranderd in een spelbreker.

 

De hoeveelheid alcohol hangt af van de setting

Om te beginnen is het aantal glazen alcohol dat je drinkt tijdens een eerste date sterk afhankelijk van de setting waarin de date plaatsvindt. Het maakt bijvoorbeeld uit of je tijdens het nuttigen van alcohol gelijktijdig aan het eten bent. Zoals je misschien wel weet zul je namelijk méér last hebben van alcohol als je niet of weinig eet. Dat betekent dat als je alleen een drankje drinkt met je date, je beter zult moeten letten op de dosering dan als je een hapje gaat eten. Daarnaast hangt de hoeveelheid alcohol die drinkt tijdens een eerste date af van hoe regelmatig je alcohol nuttigt. Als je zelden een glas alcohol drinkt, is het aan te raden niet te veel te drinken op een eerste date. Drink je regelmatiger, dan kun je de teugels wellicht wat laten vieren.

alcohol drinken op eerste date

Drink nooit voorafgaand aan een date

Omdat alcohol een dempende werking heeft op het ervaren van spanning, zijn veel mensen geneigd om voorafgaand aan een date alvast ‘in te drinken’. Dit is echter op veel fronten een slecht idee. Om te beginnen is het niet prettig als je adem naar alcohol ruikt, zeker niet als je met iemand gaat daten. Je geeft hiermee geen prettig signaal af en bovendien is de geur van alcohol slecht te maskeren. Mocht je dus willen drinken voordat je gaat daten, doe dat dan ruim van tevoren. Houd er vervolgens wel rekening mee dat de effecten van alcohol tegen de tijd dat de date plaatsvindt weer zijn uitgewerkt. En dat is maar goed ook, want het is wel belangrijk dat jullie beiden op dezelfde golflengte zitten als jullie elkaar leren kennen. De discrepantie tussen twee personen die een ongelijk aantal drankjes hebben genuttigd, kan namelijk funest zijn.

Wees bewust van hoeveel je drinkt tijdens de date

Het belangrijkste aspect wat betreft alcohol op een eerste date is dan ook bewustwording. Als je zelden alcohol drinkt (of hier niet goed tegen kan) is het aan te raden om niet meer dan één glas alcohol te drinken. Dat geldt eveneens voor een situatie waarin je alleen een drankje gaat drinken. Mocht je daarnaast ook nog een bittergarnituurtje hebben besteld, kun je prima uitbreiden naar twee glazen alcohol. Als je een avondje uit eten gaan op je eerste date zijn de kaarten net iets anders geschud. Omdat je naast het nuttigen van alcohol ook continu aan het eten bent, kun je je iets meer alcohol best permitteren. Een goede richtlijn in dat geval is één glas alcohol per gang. Dat betekent dat als je drie gangen besteld, je makkelijk drie glazen alcohol kunt drinken.

Lees ook: hoe kan je daten als je weinig zelfvertrouwen hebt?