Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met je brein wanneer je laveloos de nachtbus onderkotst en in bed belandt met de buurmans vrouw? Stephen Braun deed onderzoek naar de vier fasen van dronkenschap die iedereen herkent, en verklaart ze.

Super lekker gaan. Althans, in het begin

Dat eerste biertje op vrijdag smaakt altijd het lekkerst. Met je vrienden in je stamkroeg waar Justin Bieber met Sorry in je oor klapt. Alcohol wordt als drugs gezien, omdat het breinpatronen verandert. Het effect van alcohol wordt, zoals velen weten, sterker naarmate er meer van wordt consumeert en is mede afhankelijk van het het tempo waarmee dit gebeurt. Het verschil met andere drugs is dat deze enkel invloed hebben op één kern deel van het lichaam terwijl alcohol invloed heeft op meerdere delen in het lichaam.

Zoals Stephen Braun het omschrijft:

“alcohol is like the hand grenade or a bomb. It blows up and goes everywhere”

Zodra je die zalige biertjes binnen tikt, verhuist ethanol direct naar jouw buik. Daar wordt het in het bloed opgenomen en het bloed verplaatst dit stofje door heel het lichaam. Je lichaam reageert op alcohol zoals het reageert op gif en probeert er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Dan wil het Superorgaan de Lever je proberen te redden. Hij gooit low en high kicks op alcohol en probeert het te verpulveren tot aceetaldehyde, het enzym dat vaak de boosdoener is van jouw kater. Maar soms kan het Superorgaan de hoeveelheid alcohol niet aan. Je wordt dronken.

Maar voordat het zover is ervaar jij een bepaalde mate van euforie. Je voelt je de man. Die vrouw aan de bar is voor jou. Je onzekerheden worden tot niets gebracht en dat beetje dopamine dat vrijkomt zorgt ervoor dat jij je voelt als Bradley Cooper in Limitless.

alochol-lichaam-1

Het kantelpunt

Waar je voorheen Johnny Bravo ging, is na dat zevende biertje toch het punt bereikt dat lopen iets meer concentratie vergt en die smooth talk van zojuist ook niet meer is wat het was. Hier zorgt een complex stofje genaamd Gamma-aminoboterzuur (GABA) voor. Deze tast meerdere delen in het brein aan. Dan weet je dat het gaat escaleren.

Dit is het punt waarop je geen belangrijke beslissingen moet gaan nemen. Dit is fase waarin je dingen wilt gaat doen, die je eigenlijk niet wilt. Dit zijn de momenten waarop de kluisjes in de Social Club een hele andere functie krijgen.

alochol-lichaam-2

Het toilet uitspelen

We zijn beland in de fase waar jij jezelf om het kwartier terugvindt met één hand leunend tegen de muur, wijdbeens naar jezelf kijkend hoe je ploetert om die vlieg in het urinoir het leven zuur te maken. Je lever draait overuren en probeert dat gif zo snel mogelijk het lichaam uit te zetten.

Dit doet het omdat alcohol de aanmaak van het hormoon vasopressine blokkeert. Dit hormoon weerhoudt het lichaam van het uitstoten van te veel vocht. Nu dit niet werkt zoals het normaal zou doen, loop je leeg. Je droogt uit. En deze uitdroging is de reden dat jij de volgende ochtend wakker wordt snakkend naar drie ibuprofen, 6 liter water en de dikste Turkse pizza.

Zin hebben, maar niks presteren

Onze onzekerheden en grenzen vervagen een beetje zodra er alcohol in het spel is. Je verandert langzaam in een vunzige Gollem, op zoek naar jouw ring van de avond. Maar na dat vierde glas drank gaat alles al bergafwaarts. Ja, alcohol is slecht voor de seks.

Het omhoog krijgen van die magic stick gaat niet meer zo soepel, de vochtigheid daalt en de grand final is net zo spectaculair als een 1-1 gelijkspel tussen FC Horst en Overwetering. Probeer daar jezelf maar eens onderuit te praten wanneer je de volgende ochtend toch verrast bent door de schoonheid van de vrouw naast je, maar je prestaties toch niet je-van-het waren.

En dit is het resultaat van een eerder genoemd fenomeen, namelijk dat je niet meer nadenkt als je hebt gedronken. Je bent veel sneller aangetrokken tot iemand. In nuchtere staat beoordelen we iemand, onbewust, op diegene haar of zijn gezichtssymmetrie. Dat vinden we aantrekkelijk. Alcohol verzwakt dit vermogen, waardoor we iemand sneller attractief vinden.

Soms is het verstandiger alleen naar huis te gaan.

alochol-lichaam-3

Foto credits: The Lane