
Netflix-hit wordt lesmateriaal in het Nederlandse onderwijs: “Leefwereld jongeren erg belangrijk”
Dat Netflix veel meer is dan een plek om je brak op zondag te nestelen met een bak chips, weten we inmiddels wel. Maar dat een van hun series nu wordt ingezet als lesmateriaal in Nederlandse klaslokalen? Ja, dat gebeurt dus écht. De Britse miniserie Adolescence is vanaf binnenkort niet alleen trending op je favoriete streamingdienst, maar ook terug te vinden in het lesprogramma van middelbare scholen.
Even terug naar die serie: waar gaat Adolescence eigenlijk over?
Even in het kort: Adolescence draait om Jamie, een 13-jarige jongen die verdacht wordt van een gruwelijke moord op een meisje. Pittig onderwerp dus. De serie van Netflix laat zien hoe Jamie in contact komt met de duistere kanten van het internet, met name via de zogenaamde manosfeer, een online bubbel waar vrouwvijandige ideeën en complotten de vrije loop gaan. Zijn ouders? Die hebben werkelijk géén flauw idee wat hij allemaal achter dat scherm aan het doen is. En dat is misschien wel precies waarom deze serie zo relevant is.
Serieus onderwerp, slimme aanpak door bespreken Adolescence
Het Mediamuseum Beeld & Geluid vertelde aan de NOS hoe ze de handen ineen slaan met Netflix om van Adolescence iets leerzaams te maken. Geen stoffige PowerPoints of saaie boekjes, maar fragmenten uit de serie die in de klas gebruikt worden om gesprekken op gang te brengen. Over online invloeden, over mediawijsheid en over het herkennen van giftige ideeën. Kortom: lessen die écht passen bij de leefwereld van pubers vandaag de dag.
En nee, dit is niet alleen voor de brave types met een A4’tje vol samenvattingen. Dit gaat over dingen waar jongeren dagelijks mee te maken kunnen krijgen, bewust of onbewust. Van algoritmes die ze sturen naar steeds extremere video’s, tot online forums die ze langzaam anders leren denken.
Docenten krijgen een steuntje in de rug
Om te voorkomen dat docenten zelf het halve internet moeten afstruinen om uit te vogelen wat de manosfeer is (geloof ons, dat wil je niet), komt er ook een duidelijke handleiding. Een soort lespakketje met uitleg, context en tips om het gesprek te beginnen. Gratis beschikbaar via de site van Beeld & Geluid, gewoon te downloaden met een docent-account.
En dat is wel lekker. Want eerlijk is eerlijk: niet elke leraar is een TikTok-expert of fervent fan van het internet. Maar met de juiste tools kunnen ze die wereld wél bespreekbaar maken, en Adolescence biedt een handige tool.

Waarom dit werkt (en waarom het hard nodig is)
Laten we eerlijk zijn: de tijd dat leerlingen alleen met MSN en Hyves bezig waren, is voorbij. Jongeren van nu groeien op in een digitale jungle waar je binnen twee klikken van een onschuldige meme op een extreem forum terecht kunt komen. En ouders? Die zitten vaak op Facebook kattenvideo’s te kijken, terwijl hun kind via YouTube op een compleet ander pad wordt gestuurd.
Door iets als Adolescence als punt te nemen, trek je die wereld de klas in zonder dat het meteen bijzonder saai wordt. Je praat niet over jongeren, maar met ze aan de hand van iets wat ze zelf misschien al gezien hebben.
Wat betekent dit voor de toekomst?
Het feit dat Netflix zelf de serie Adolescence beschikbaar stelt voor educatieve doeleinden, is een dikke plus. En het feit dat Beeld & Geluid ermee aan de slag gaat, laat zien dat ze snappen waar de jeugd van nu écht mee worstelt.
Kortom: pet je af voor deze samenwerking. En laten we hopen dat het niet bij het bespreken van Adolescence blijft. De digitale wereld is geen kinderspel, maar met een beetje goede begeleiding hoeft het ook geen jungle te zijn.