Beste actiefilms op Netflix

Wat de ene actiefilm beter maakt, is louter een kwestie van smaak. De een vindt enigszins iets van plot toch wel heel belangrijk, de ander wil gewoon zoveel mogelijk actie en sensatie zien. Wat een actiefilm beter of minder goed maakt, kan volgens deze beredenering niet ontegenzeggelijk bepaald worden. Wel kunnen we de IMDb-scores erbij pakken. En dat hebben we dan ook gedaan voor de beste actiefilms op Netflix. Iedere titel die op IMdb te vinden is – dat zijn er veel – heeft een cijfer. Dit cijfer is toegekend door de gebruikers van de site en geeft een gewogen gemiddelde weer. Wij hebben de bovenste tien titels eruit gevist die op Netflix staan. Hieronder vind jij de top 10.

10. Blade Runner 2049

IMDb-score: 8,0

We beginnen de lijst actiefilms op Netflix met twee opvallende titels, Blade Runner en de sequel. Met een 8,0 als cijfer komt de tweede film Blade Runner 2049 net onder het origineel. In deze futuristische actiethriller spelen onder andere Ryan Gosling, Jared Leto en onze eigen Sylvia Hoeks, maar ook Harrison Ford maakt zijn opwachting. Deze film, die een opvallend laag tempo voor een actiefilm, weet je wel vanaf de eerste scène te grijpen. Gosling speelt replicant Agent K, wiens taak het is verouderde replicants ‘met pensioen te sturen,’ oftewel, uit te schakelen. K komt achter een lang verborgen geheim dat de fragiele samenleving in een crisissituatie kan storten.

 

9. Blade Runner

IMDb-score: 8,1

Ook het origineel Blade Runner behoort volgens de IMDb-score tot de 10 beste actiefilms op Netflix. Geinig detail: deze film uit 1982 speelt zich af in 2019. Laten we deze negende plek inrichten als hommage aan de ons reeds ontvallen Rutger Hauer. Hij speelt de replicant Roy Batty. Dit zijn mensachtige klonen, die gecreëerd zijn om als slaven te laten werken in kolonies buiten de aarde. Batty is de leider van een groep ontsnapte replicants, die zich schuilhouden in LA. Agent Deckard (Harrison Ford) maakt jacht op ze met als doel ze uit te schakelen. Iconisch is de laatste scène van Hauer waar zijn persona in een zee van neon en regen sterft.

 

8. No Country For Old Men

IMDb-score: 8,1

Een van de hardste en ontegenzeggelijk droogste actiefilms op Netflix mag uiteraard niet ontbreken. Het actiegenre is niet het eerste waar je aan denkt bij the Coen Brothers, maar deze film uit 2007 is toch wel een klassieker. Llewelyn stuit op een drugsdeal in de woestijn waar iedereen elkaar heeft doodgeschoten. De 2 miljoen dollar in cash die hij vindt, neemt hij mee. Javier Bardem zet de rol van zijn carrière neer met de psychopaat Anton Chigurh. Chigurh aast ook op het drugsgeld en vermoordt vrijwel iedereen die op zijn pad komt. Het leidt tot een vlammend confrontatie in een stadje net over de grens in Mexico.

 

7. V For Vendetta

IMDb-score: 8,2

Eén van de weinige actiefilms die een dystopisch toekomstbeeld van de samenleving is V For Vendetta, een actiethriller die qua thema een beetje doet denken aan 1984. En speelde John Hurt in die film nog de outcast, in V For Vendetta heeft hij met kanselier Adam Sutler een Big Brother-achtige rol. Engeland zucht onder zijn strakke fascistische regime. Evey Hammond (Natalie Portman) speelt een onwaarschijnlijke rol in het omver werpen van het regime. Aan de basis daarvan staat de anarchistische terrorist V, die nooit zijn masker afzet om onherkenbaar te blijven.

 

6. The Hateful Eight

IMDb-score: 8,3

De koning van de buitensporige actie mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst van actiefilms op Netflix. Terwijl Once Upon a Time in Hollywood net uit is, kan je natuurlijk heerlijk in de stemming met Tarantino’s één-na-laatste film. Met deze film was Hans Gruber uit Die Hard niet langer de smerigste Duitse schurk in een actiefilm. Die eer gaat met Inglorious Basterds uit naar Nazi-officier Hans Landa, gespeeld door Christoph Waltz. Dit was ook de eerste keer dat Tarantino Brad Pitt onder zijn hoede had, die hier in de rol van luitenant Aldo Raine een groep Joodse soldaten leidt, die een plan tot uitvoering proberen te brengen Nazi-officieren om het leven te brengen.

 

5. The Dark Knight Rises

IMDb-score: 8,4

De tweede film in Christopher Nolans Batman-filmreeks mag dan Heath Ledger als slechterik hebben, Tom Hardy in de rol van Bane kan er ook wat van. Nolan was naar verluidt aarzelend over het maken van een derde Batman-film, maar we zijn blij dat hij overstag gegaan is. Bane is een meedogenloze guerilla terrorist die ondergronds leeft. Met het grootste plezier laat hij hele voetbalstadions de afgrond in storten. Zijn doel is om zoveel mogelijk schade en chaos te veroorzaken in Gotham City. Met de hulp van Catwoman (Anne Hathaway) komt Batman (Christian Bale) uit zijn ballingschap om de stad te redden van de ondergang.

 

4. Gladiator

IMDb-score: 8,5

Onlangs bereikte ons het nieuws dat er dan toch eindelijk een vervolg op Gladiator gaat komen. Dat heeft wel even geduurd, want Gladiator stamt alweer uit 2000. In deze film van Ridley Scott maakte Russell Crowe zich onsterfelijk als Maximus. Ooit was Maximus een Romeinse generaal. Tot Commodus, inmiddels de corrupte keizer, zijn familie uitmoordde en Maximus als slaaf verkocht. Als slaaf wordt hij ingezet bij gladiatorenspelen, één-op-één gevechten die duren tot een van de twee de dood vindt. Maximus wordt gevoed door wraakzucht, wat hem in leven houdt, zodat hij wraak kan nemen op Commodus.

 

3. The Departed

IMDb-score: 8,5

The Departed is waarschijnlijk de film waarmee Martin Scorsese van al zijn films het dichts bij het actiefilm genre komt. Om die reden is deze toch meegenomen in de lijst van actiefilms op Netflix. Dat en omdat iedere filmlijst potentieel beter wordt van een Scorsese-film. Zowel het Bostonse politiekorps als de misdaadorganisatie van Frank Costello (Jack Nicholson) hebben, naar het schijnt, te maken met een mol. Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) gaat undercover om Costello’s gang te infiltreren. Billy moet ver gaan, wanneer weet je dat je ergens te ver ingezogen wordt?

 

2. Terminator 2: Judgment Day

IMDb-score: 8,5

Uiteraard kan een actieheld als Arnold Schwarzenegger niet ontbreken in een lijst van actiefilms op Netflix. Zeven jaar nadat de Terminator naakt ter aarde stortte in de eerste film, keert de franchise in 1991 terug met Terminator 2: Judgment Day. In deze tweede film moeten de Terminator en Sarah Connor (Linda Hamilton) haar zoon beschermen tegen een cyborg die het op hen gemunt heeft. Deze nieuwe cyborg, T-1000 (gespeeld door Robert Patrick), is een geüpgradede versie van Schwarzeneggers Terminator, wat namelijk een T-800 is. Zijn doel is om Sarah’s zoon John Connor te vermoorden.

 

1. The Dark Knight

IMDb-score: 9,0

De nummer 1 van de beste films op Netflix is volgens de IMDb-cijfers Christopher Nolan’s The Dark Knight. Dit is het tweede deel in Nolans Batman-trilogie. Christian Bale weet te overtuigen in de dubbelrol van Batman en de excentrieke miljardair Bruce Wayne. Maar wat The Dark Knight pas echt boven de anderen doet uitstijgen, is een angstaanjagend goede Heath Ledger als The Joker. Door een bizarre wending van het lot heeft hij de uiteindelijke film nooit kunnen zien, doordat hij plots overleed. Zijn rol in deze film staat hoe dan ook te boek als een van de meest indrukwekkende, huiveringwekkendste en waanzinnigste acteerprestaties van deze eeuw.

 

Arnold Schwarzenegger, leuk en aardig. Maar wij hebben onze eigen Dutch Giant in de filmindustrie.