Het aantal miljonairs in Nederland

Sinds 2014 begon het aantal miljonairs in Nederland flink toe te nemen. In de crisisjaren daarvoor slonk het aantal rijke Nederlanders juist. Op het moment zijn er meer rijke stinkerds in Nederland dan in het crisisjaar 2008. Alhoewel: in die tijd waren de prijzen lager, waardoor miljonairs toen meer konden kopen met dezelfde euro’s dan de miljonairs van nu. Als daar rekening mee wordt gehouden, zijn er nu nog zo’n 10.000 minder miljonairs dan twaalf jaar geleden.

In 2018 waren er in Nederland 207.000 huishoudens miljonair. Dit was zo’n 27.000 meer dan het voorgaande jaar. De gemiddelde miljonair heeft een vermogen van bijna twintig keer zo veel als de niet-miljonair Nederlander: 2,5 miljoen euro.

miljonair geld

In het Noord-Hollandse Bloemendaal wonen relatief gezien de meeste miljonairs, daar bezit ruim een vijfde van de huishoudens meer dan een miljoen euro.

Statistieken wereldwijd

Over de gehele wereld stijgt het aantal miljonairs jaarlijks met ongeveer acht procent. in 2017 waren we goed voor 16,5 miljoen miljonairs, volgens Capgemini. Bij elkaar opgeteld beschikken deze rijken over een bedrag van 63,5 biljoen dollar. Capgemini voorspelt dat het gezamenlijk vermogen in 2025 gestegen zal zijn naar 100 biljoen dollar. In 2017 braken 1,15 miljoen mensen door de miljonairsgrens heen. De meesten van hen (bijna twee derde) zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en China.

rijke mensen in Nederland

Nederland maakte in 2016 een grote sprong in het aantal miljonairs. Dit aantal steeg met bijna veertien procent. Nederland maakte hiermee op Rusland na de grootste groei in miljonairs door ter wereld. Ons land deelt deze plaats overigens wel met Indonesië. Het vermogen van Nederlandse miljonairs groeide met 14,2 procent.

Dat er mondiaal meer bijkomen, is zeker. Hoeveel het er precies zijn, hangt echter sterk af van wie er telt. Zo kwamen Capgemini en de vermogensbeheertak van de Canadese bank in 2015 op een totaal van 14,6 miljonairs, terwijl consultancyfirma Boston Consulting Group zeventien miljoen miljonairs telde. Vastgoedbedrijf Knight Frank telde er 17,8 miljoen, terwijl financieel dienstverlener Credit Suisse zelfs uitkwam op 35 miljoen.