Vraag naar mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling
Dit is misschien wel de belangrijkste vraag tegenwoordig. Het bedrijf is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het personeel, en zou je hierin moeten ondersteunen. Als een bedrijf hier niet genoeg aandacht aan besteedt, kun je dit beter op tijd weten. En natuurlijk zo hard mogelijk weg rennen. Dus stel vragen om erachter te komen wat een bedrijf doet aan je ontwikkeling en hoe zij dit zien. Dit laat ook meteen zien dat je bezig met zelfontwikkeling, winner.
Waarom is het bedrijf een leuke plek om te werken?
Dit lijkt niet per se een lastige vraag, waarschijnlijk hoef je niet heel lang na te denken om hierop te komen. Toch is dit een goede vraag om te stellen bij je sollicitatie. Het kan namelijk gezien worden als twee vragen. Ten eerste kan je gesprekspartner vertellen wat hij of zij leuk vindt aan het werk, en mensen vinden het nu eenmaal fijn om over zichzelf te praten. Daarnaast vraag je ook meteen wat de motivatie is om voor het bedrijf te werken, maar dan op een meer spontane manier. Zo is de kans op een antwoord waar je iets mee kan een stuk groter.
Kom erachter wat de doelen zijn voor het komende jaar
Als het goed is, heeft het bedrijf een aantal doelen voor de komende tijd. Als dit niet het geval is kun je je afvragen of het wel zo’n goede plek is om te gaan werken. De doelen binnen een jaar is goede termijn om naar te vragen. Dit is redelijk ruim maar wel een periode waarin doelen vrij specifiek zullen zijn. Je laat zien interesse te hebben in het bedrijf en weet wat jij kunt toevoegen om deze doelen te bereiken.
Vraag waarom jij de ideale kandidaat bent
We gaan ervan uit dat jij een goede kandidaat bent voor de functie. Anders had je niet gesolliciteerd en was je ook niet uitgenodigd voor een gesprek. Maar het is een goed idee om hier specifiek naar te vragen. Waarschijnlijk zullen er dan ook kwaliteiten worden genoemd waarover jij niet beschikt, maar dat is juist goed. De ideale kandidaat bestaat niet, nu kun jij er tenminste wat aan doen en vertellen waarom jij toch een goede kandidaat bent.
Vraag naar de visie van het bedrijf en je gesprekspartner
Dit is een vraag die het altijd goed doet. Als het goed is, is je gesprekspartner blij om voor het bedrijf te werken, of is diegene de eigenaar. Dan vindt hij of zij het natuurlijk leuk om te vertellen over de visie van het bedrijf. Zo kan je een gunfactor krijgen tijdens een sollicitatiegesprek, en dat is positief voor je kansen op een positieve afloop. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om meer inzicht in het bedrijf te krijgen en erachter te komen of je er goed bij past.
Check hoe het je voorganger is vergaan
Het kan zijn de voorganger op een positieve manier is weggegaan. Dan kom je erachter welke kwaliteiten belangrijk zijn en wat hem of haar succesvol maakte. Of misschien is diegene juist negatief weggegaan, en dat levert je ook inzichten op. Dan weet je wat die persoon miste en wat ervoor zorgde dat de samenwerking niet zo succesvol verliep. Dan weet je in elk geval wat je niet moet doen, en kun jij deze functie in de toekomst gaan killen.