Cryptocurrency en alle vakjargon
Zoals met ieder begrip dat we niet kennen, klinken ook de woorden die men in deze markt gebruikt vaak als Chinees. Toch valt het allemaal wel mee en lijkt het lastiger dan ’t is. Omdat je nogal wat tijd kwijt bent aan het ‘googlen’ van al deze begrippen, hebben wij besloten de belangrijkste op een rijtje te zetten voor onze lezers en eenieder die geïnteresseerd is in Cryptocurrency.
Omdat er een groot verschil is tussen de benodigde kennis bij het instappen én de kennis die je wil hebben wanneer je actief gaat traden, hebben wij een onderscheid gemaakt in onze begrippenlijst. De begrippen en uitleg die je hieronder vindt, vormen de basis voor je avontuur. Op een later moment zullen we de belangrijke begrippen met betrekking tot het daadwerkelijk traden uitleggen. Voor nu, adviseren we je om de onderstaande begrippen uit je hoofd te knallen en je vrienden omver te blazen met je complete, ongeëvenaarde Crypto-intellect.
Bitcoin
Dit is misschien wel de meest gehoorde. Bitcoin is volgens velen de allereerste ‘digitale coin’ die de markt vormde. Bitcoin is vaak het startpunt voor iedereen die in Cryptocurrency wil instappen. Het is niet anders dan de naam van de grootste, meest bekende coin van vandaag de dag, in het leven geroepen met als doel een werkelijk betaalmiddel te worden.
Om te beginnen met Cryptocurrency is het belangrijk dat je Bitcoin(s) bezit. Dit doe je door een betrouwbare handelaar te bezoeken en daar Bitcoin aan te schaffen. Zelf gebruiken we Bitonic en Litebit om onze Bitcoin te kopen. Deze handelaren zijn Nederlands en daardoor goed te bereiken wanneer je vragen hebt of iets dergelijks.
Satoshi
Deze term is belangrijk voor het bepalen van je waarde van je portefeuille. Bitcoins zijn inmiddels zoveel ‘geld’ waard geworden dat het onmogelijk is om andere coins uit te drukken in ‘hele Bitcoins’. Waar we bij de euro achter de komma over ‘centen’ spreken, daar is dit bij Bitcoin ‘Satoshi’. Let op: de waardebepaling in Satoshi’s gaat door tot acht getallen achter de komma.
Een voorbeeld: 0,00000001 Bitcoin = 1 Satoshi. 0,00001000 Bitcoin = 1000 Satoshi.
Altcoin
Een Altcoin is in principe iedere coin die géén Bitcoin is. We kunnen het wel heel moeilijk toelichten, maar Altcoins zijn Alternative Coins. Andere coins dan Bitcoin dus. Niet ieder Altcoin heeft hetzelfde doel. Sommigen kun je gebruiken als betaalmiddel, anderen weer niet.
Token
Een Token is min of meer een stukje aandeel dat jij in bezit hebt. Een Token is altijd onderdeel van een bestaande blockchain en voedt als het ware die Blockchain en bijbehorende coin. Tokens zijn dus stukjes eigendom van een bedrijf in jouw bezit.
Exchange
Een Exchange is niets anders dan een plek waar je je coin plaatst en verhandelt. Een goed voorbeeld van overzichtelijke, semi-professionele exchanges zijn Binance en Kucoin. Deze beide websites bieden een overzichtelijke werkruimte waar jij je coins kunt bewaren en tegelijkertijd kunt traden indien je dat wil.
Wallet
De Wallet is de plek die fungeert voor het bewaren van je coins. Dit kan op drie verschillende manieren: online (in een exchange), semi-online (in een software-matige wallet die je downloadt en installeert op je pc) en offline via een Nano Ledger S (een wallet op een USB-stick, die constant offline is en dus niet toegankelijk vanaf andere systemen).
Blockchain
Een Blockchain is wat de benaming al zegt: een ketting die bestaat uit meerdere blokken. Deze blokken samen vormen een informatiestroom of betalingsproces. Ieder blok binnen een Blockchain heeft een vaste positie en alleen wanneer deze blokken in de juiste volgorde aan elkaar worden gelinkt is de Blockchain compleet én functioneel. Mede doordat de informatie als ’t ware in stukken wordt gehakt, wordt een Blockchain gezien als extreem veilig.
ICO
ICO is in essentie hetzelfde als een IPO (Initial Public Offering) in de traditionele aandelenmarkt. Een ICO (Initial Coin Offering) is de investeringsronde alvorens een coin de markt op gaat. Het geeft het publiek of mensen met interesse de mogelijkheid om tegen een sterk gereduceerde prijs in te stappen in een coin en zo als investeerder voor het project te functioneren. Zie het een beetje als de pre-sale van festivalkaarten, nog voordat ze werkelijk verkocht worden.
Hodl-en
Een veelgebruikte term in Crypto-land is Hodl-en. Het is niets anders dan een verbastering van het woord Holden en betekent dat je een coin koopt om deze vast te houden voor een langere periode. Hodl-en doet men meestal wanneer ze heel veel vertrouwen hebben omtrent een bepaalde coin of er groot nieuws aangekondigd gaat worden wat betreft die coin of onderneming.
Traden
Het traden van je Cryptocurrency is precies het tegenovergestelde van Hodl-en. Je koopt bepaalde coins om snel winst te maken (als je geluk hebt) en deze weer te ‘ruilen’ tegen andere coins. Het is de kunst bij traden om dit iedere keer te doen vlak voor een grote stijging en te ruilen/verkopen voordat deze stijging in een daling verandert. Hier komt enige kennis van marktwerking en koersen bij kijken.
ATH (All Time High)
Wanneer je een coin koopt, wil je die niet kopen op z’n ATH. De All Time High geeft aan dat de coin sinds z’n bestaan die waarde nog niet heeft aangetikt en dus op een zeer zeldzame positie zit. De werking van de markt steekt zo in elkaar dat een coin vrijwel nooit door blijft stijgen naar nieuwe All Time Highs (enkele uitzondering daargelaten). Het is dus de kunst om even af te wachten tot een daling en dan pas in te stappen.
ATL (All Time Low)
Zoals de naam al doet vermoeden is een All Time Low het laagste punt waarop een coin tot op dat moment is geweest. De prijs is laag en – indien je er vertrouwen in hebt – is dit een perfect moment om in te stappen. Het is geen garantie dat de coin dan ineens weer gaat stijgen, maar het is wel safe to say dat je niet de jackpot hebt betaald indien je in zou willen stappen.
FOMO (Fear Of Missing Out)
Dit woord omschrijft de handelswijze waarop teveel mensen hun acties baseren. ‘Bang om iets te missen’. Een voorbeeld hiervan is het instappen in een coin omdat je anderen erover hoort praten of omdat deze al een halve dag aan het stijgen is. Je bent bang dat je de boot mist en dat zorgt ervoor dat men vaak met een verkeerd motief aan de slag gaat. Niet verstandig en zeker niet het recept voor succes.
FUD (Fear, Uncertainty and Doubt)
FUD is iets waar je vaak mee te maken zal krijgen tijdens je Crypto-avontuur. Het lezen van een nieuwsbericht dat vaak negatief getint is, zorgt ervoor dat je gaat twijfelen over je beweegreden om te investeren in een specifieke coin. Je gaat anderen naar hun mening vragen en deze is niet altijd zoals je gehoopt had. Als gevolg hiervan word je onzeker over je keuzes en stappen. Het is een natuurlijk verschijnsel, je moet er alleen voor waken dat het niet jouw volledige gedachtegang ondermijnt.
De basis leggen
Aan de hand van de begrippen zoals die hierboven zijn opgenoemd, kun je een solide basis vormen rondom het onderwerp ‘Cryptocurrency’. De markt is relatief nieuw en alle woorden en definities die erbij komen kijken ook. Zoals aangegeven zullen we steeds dieper in de materie duiken en ook relevante begrippen voor het daadwerkelijke trade-proces toelichten. Zo weet je zeker dat je niets over ’t hoofd ziet en je met de juiste kennis kunt handelen.