Het gaat om de manier waarop de slimmerik leest – zo noemen we de snel lezende, alles onthoudende, hoog scorende klasgenoot even – dus niet om wat er gelezen wordt. De truc is het aannemen van een actieve houding. Maar hoe doen we dit precies?
De achterliggende gedachte
Wanneer een passieve lezer iets leest, maakt het in principe niet uit of hij dit veel of weinig doet. De actieve lezer daarentegen, traint zichzelf gaandeweg. Dit betekent dat hij door het vele lezen structuren en modellen in zijn hoofd vormt, waaraan elk nieuw stukje informatie wordt gehangen. Op deze manier is de actieve lezer sneller in staat bruikbare informatie te filteren van lege informatie, ondanks dat deze onbruikbare teksten soms wel leuk zijn om te lezen. Maar leuk is niet waar de slimmerik voor gaat. De slimmerik gaat voor resultaat.
“Speedreading is bullshit. The only way to read faster is to actually read more.”
Weet wat je eruit wilt halen
Bepaal je mindset van tevoren en weet waarom je dit boek leest. Eindeloos feiten in je opnemen gaat nooit werken namelijk. Wil je leren ondernemen, inzicht krijgen in een bepaalde leefomgeving of simpelweg vermaakt worden? Dit bepalen helpt je de focus te leggen op relevante informatie, die je dan automatisch beter onthoudt.
Doe research
Dit betekent niet dat je een halve dag Wikipedia hoeft af te struinen, maar enkele voorkennis (vooral bij boeken over geschiedenis, actualiteit of de schrijver zelf) helpt je makkelijker in te komen. Bekijk ook de inhoudsopgave, inleiding en de achterkant van het boek, zodat je tenminste weet waar de schrijver heen wil.
Kies een boek dat aansluit op je huidige situatie
Klinkt enigszins logisch, maar het effect hiervan is enorm. Wanneer jij net bent gaan samenwonen, een wereldreis wilt gaan maken of een cursus onderhandelen aan het volgen bent, neem jij de informatie uit het boek op als een spons die een maand zonder water heeft gezeten.
Maak aantekeningen
Dit kan in het begin onwennig aanvoelen, maar is erg belangrijk, omdat dit hetgeen is dat je houding van passief naar actief maakt. Wat je ook kunt doen, is woorden onderstrepen of met gekleurde briefjes in de weer gaan. Alles om die mind actief te houden.
Zonder afleidingen
Verban je telefoon, laptop, tv, huisgenoten en vriendin naar een onbewoond eiland en neem dit moment voor jezelf. Ga ook niet voor je uit zitten staren. Het doel is om een actieve lezer te worden, houd dat in gedachten. Nog even en dan kan ook jij gaan scoren.
“Most people don’t consciously try to get the most out of the time they invest in reading.”
Reflect op je eigen mening
Bedenk met welke delen van het boek je het oneens bent en waarom. Dit geeft inzicht in je denkgedrag en zorgt ervoor dat je dieper ingaat op de waarden die het boek probeert uit te stralen. Kijk daarnaast ook naar de waarden die jou wel aanspreken en word je bewust van wat dit doet met jouw kijk op je omgeving.
Stop bij verveling
Ben je verveeld, leg hem dan weg. De gouden regel om actief te kunnen blijven lezen. Ga even iets fysiek actiefs doen, zodat je je gedachten verzet, waarna je je weer kunt verdiepen in het boek.
Vertel het aan anderen
Door de stof met anderen te bespreken, blijft het veel beter hangen. Daarnaast is de kans groot dat jouw gesprekspartner maar 15 minuutjes de tijd heeft om interesse te tonen in jouw boek, waardoor jij kunt oefenen met bruikbare informatie van lege informatie te scheiden.
Voortaan behoren wij tot de slimme mensen die minder werken, maar meer gedaan krijgen. Enkel door onze hersenen te trainen om makkelijker informatie op te slaan. Het is voorbij met de dagen opgesloten in de bieb zitten leren. Voortaan zijn wij het die opscheppen over onze scores!