Pizza maken is top. Je kan ‘m zelf helemaal volgooien met al het lekkers dat je kan vinden in de supermarkt. Het is tevens perfect date voer. Krijg je een dame op bezoek, is dit altijd een goed idee. Dat vindt zij ook.

wat-eten-we-pizza-6

De truc zit ‘m wel in het goed bereiden van het deeg. Maar met de volgende tips zet jij pizzadeeg neer waar Allesandri jaloers van wordt.

Voor 2 pizza heb je nodig:

– 15 gram verse gister, of 1 theelepel droge gist.

– 250 ml lauwwarm water.

– 300 gram pizzameel.

– 1/3 theelepel zout.

– 1 eetlepel olijfolie.

Je wilt natuurlijk een mooie dunne, Italiaanse bodem. Dat is Italiaans. Dus hoe doen we dat?

wat-eten-we-pizza-1

1. Los de gist op

Gooi het gist in een klein kommetje en meng dit met 100ml van het lauwwarme water. Roeren, roeren, roeren tot het opgelost is. Leg vervolgens een vochtige theedoek over het kommetje en laat 10 minuten rusten. De gist zal gaan schuimen.

2. Strooi meel op een schoon werkvlak

Maak een hoopje meel op een schoon (!), droog (!), groot genoeg (!) oppervlak. Maak vervolgens een kuiltje in het midden van het meel, zodat het een vulkaan lijkt. Strooi het zout over het meel.

3. Mix alles

Giet de opgeloste gist in de vulkaan en meng deze voorzichtig met een vork. Voorzichtig, anders ontploft die vulkaan.

wat-eten-we-pizza-4

4. Lekker kneden

Zodra het gist en het meel één zijn geworden, kan je lekker kneden. Met twee handen, ongeveer 10 minuten. Als het deeg niet meer kleeft en elastisch is geworden, mag je stoppen met kneden, hoe lekker het ook is.

  • Kleine tip: als je deeg te droog is, voeg dan een eetlepel water toe. Te nat? Een klein beetje meel toevoegen.

5. Rustig met dat deeg

Dat deeg is bijna klaar. Jippie! Je moet het alleen nog twee uur in een grote kom laten rijzen. Of beter, prepareer het deeg een dag van te voren. Hoe langer het deeg kan rijzen, hoe beter het wordt. Leg op de kom de vochtige theedoek en laat het op kamertemperatuur rijzen. Niet schrikken als het deeg ineens twee keer zo groot is. Dat kan namelijk.

6. Verdeel het deeg

Het is wel zo aardig om je date ook een beetje pizza te gunnen. Verdeel het deeg dus netjes in tweeën.

7. Keep rollin’

Ja, dit moment is bereikt. Trek die deegroller uit het stof, strooi wat meel op je aanrecht (zodat het deeg niet blijft plakken) en rollen maar. Rol het Italiaanse stijl: dun.

wat-eten-we-pizza-3

8. Details

Leg je pracht platgestreken voeding op bakpapier, dat je weer op een rooster hebt gelegd. Nu denk je klaar te zijn, maar dat is niet waar natuurlijk. Schoonheid zit natuurlijk in de details. Maak de randen van je pizza dus mooi. Dit doe je door met je vingers het deeg stevig naar boven te drukken. Zo creëer je de mooie pizzarand.

9. U wilt beleggen in pizza? 

Nee, wel beleggen. De tomatensaus bereid je door een teentje knoflook en een rood uitje te fruiten in een pan, gezeefde tomaten toe te voegen en jouw favoriete Italiaanse kruiden eroverheen te strooien, zoals oregano of rozemarijn. Maak op smaak met zout en een klein beetje suiker. Laat het twintig minuten pruttelen tot de saus dik is. wat-eten-we-pizza-header

Nu begint het feest, maar tegelijkertijd de keuzestress. Wat ga je in godsnaam op die pizza doen? Dat mag je lekker zelf bepalen. Bijvoorbeeld, koop een goede prosciutto di Parma, lekker stuk mozzarella, parmezaanse kaas, verse basilicum en chili pepervolkjes. Top!