Piekeren voor het slapen gaan
Stel je voor: je ligt in bed te piekeren over een onderwerp dat je met je baas wilt bespreken, maar je stelt dit al tijden uit. Schrijf nu eens op wat je aan hem/haar zou willen vragen, zonder in te gaan op details, en leg het ergens ver weg. Je zult merken – verbazingwekkend genoeg – dat deze zorgen zich niet meer in je hoofd afspelen totdat je je er de volgende dag weer over buigt. Spreek van tevoren met jezelf een tijdstip af dat je dit gaat doen en zet een wekker.
Na een nacht slapen betrap je jezelf erop dat je die mail alweer even vergeten bent. Vervolgens pak je het briefje erbij en ga je een half uur actief met het probleem aan de slag, door bijvoorbeeld die mail op te stellen. Dit zorgt ervoor dat je zowel ervoor als erna minder aan het piekeren bent, omdat het probleem minder als een blok boven je hoofd hangt. ’s Nachts lijken onze problemen altijd groter dan ze werkelijk zijn.
Blind staren op to do lijsten
Heb je meer te doen dan alleen die belangrijke mail? Oneindige to-do lijsten kunnen ook aardig wat stress opleveren. Het liefst wil je alles in een dag afkrijgen, maar deze druk werkt alleen maar averechts. Ook nu gaan we de zorgen uitstellen naar morgen. En wel door het nummeren van je taken, op basis van hoe belangrijk het is dat ze snel worden gedaan. Elke dag een taak is het voornemen. Zodra je hebt genummerd, koppel je elke taak aan een dag van de week, ook al gaat het alleen maar om het bellen van je zus of het ophalen van je fiets bij de fietsenmaker. Door af en toe een stapje terug te doen, krijg je meer gedaan, omdat het je ruimte geeft om te ademen.
De kern van deze twee methodes is dat je de controle neemt over je eigen problemen. Hoe meer je dit toepast, hoe meer je opvattingen over piekeren veranderen. Dus: oogjes dicht, lekker slapen en eerst opladen. Wedden dat jij binnen een week van al je moeilijke to-do’s af bent?