1. Wees bewust van je uitgaven en inkomsten
Zorg ervoor dat je weet hoe veel er per maand binnenkomt, zodat je ook weet wat je uit kunt geven en hoe veel je aan de kant kunt zetten om te sparen. Waarschijnlijk sluit je je het liefst af voor alle verplichte uitgaven, maar dit is niet slim. Confronteer jezelf met de verplichte en andere uitgaven die je maakt, om schulden te voorkomen.
2. Onderhandel over je salaris
Het feit dat je redelijk tevreden bent met de hoeveelheid salaris die je krijgt, wil niet zeggen dat je hier niet over mag onderhandelen. Je baas weet waarschijnlijk dat dit het salaris is, waardoor jij ‘ja’ hebt gezegd op die baan. Maar zolang je een verhoging van je salaris niet aankaart, zal deze ook niet veranderen.
3. Betaal eerst jezelf
Nadat de belasting een deel van je inkomen heeft weggesnoept, is het tijd om jezelf te betalen. Je hebt vast iets waar je voor wilt sparen, en zo niet, is het toch altijd slim om wat achter de hand te hebben. Wanneer je iets van financiële zekerheid voor de toekomst wilt, is het belangrijk om hier eerst geld in te stoppen, voordat je een aantal etentjes hebt gepland.
4. Begin vroeg met sparen
Iemand die iedere maand een beetje spaart in zijn dertiger jaren heeft uiteindelijk een veel groter voordeel dan iemand die in een keer heel veel spaart op zijn veertigste. Je bouwt langzaam een buffer, het wordt een gewoonte en je hoeft niet ineens heel veel dingen te laten omdat je niets gespaard hebt.
5. Verzekeringen heb je nodig
Ook al lijkt het soms dat je heel veel geld aan niets geeft, je kan het risico niet nemen om geen verzekering voor bijvoorbeeld je auto, je woning of zorg aan te schaffen. De ene verzekering is natuurlijk minder belangrijk dan de ander, maar ben ervan bewust dat ze ooit eens goed van pas komen. Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een bepaalde verzekering af te sluiten, zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de verschillende aanbieders. Ga de zorgverzekering vergelijken met andere en kies de beste optie.
6. Sparen is belangrijk
Enkelen kiezen ervoor om het pensioenfonds als enige achter de hand te hebben. Maar wat als je een ernstig ongeluk krijgt of ineens zonder baan komt te zitten? Er wordt vaak aangeraden om het salaris van minstens drie maanden achter de hand te hebben in het geval van noodgevallen.
7. Verdeel je geld over verschillende rekeningen
Als je je bewust bent van bepaalde risico’s, weet je dat het belangrijk is om verschillende rekeningen te hebben. Je lopende rekening is het geld dat je uit mag geven, laat hier dus ook niet meer dan nodig op staan. Verdeel de rest van je geld over een spaarrekening voor onverwachte kosten, een spaarrekening voor een vakantie en misschien nog een andere rekening voor overige kosten.
8. Een schuld hoeft niet altijd slecht te zijn
Een studieschuld bijvoorbeeld. Dit kan je een dak boven je hoofd geven tijdens je studie en is prima af te betalen over de lange termijn. Al moet je dit niet onderschatten en je lening maar automatisch op maximaal zetten. Leen niet meer dan nodig, daar heb je in een later stadium alleen maar voordeel van.
9. Huren is niet altijd slechter dan kopen
Alhoewel er vaak wordt gezegd dat je met huren geld weggooit wat je nooit meer terugkrijgt, is dit voor een deel niet waar. Je huurt iets dat waarde voor je heeft, bijvoorbeeld een huis. En in dit huis had je misschien nooit kunnen wonen wanneer je het moest kopen. En hetzelfde geldt voor een auto. Wanneer je een mooie bak kunt leasen in plaats van een golf uit 1994 te kopen, is dit dan geld weggooien?
10. Het kopen van een huis is niet altijd een goede investering
Wanneer je een huis koopt, is dit jouw eigendom. Maar het wil niet automatisch zeggen dat dit ook een goede investering is. De huizenmarkt verandert, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, sterk. Misschien denk je dat je een hele goede deal hebt gemaakt, maar het kan zomaar zijn dat je huis over een aantal jaren nog minder waard is. Hier moet je rekening mee houden.
11. Automatiseer
Het automatisch overmaken van je lopende rekening naar een spaarrekening kan je helpen daadwerkelijk iets op te bouwen. Stel je voor, je checkt je banksaldo en komt erachter dat dat ene leuke festival dit weekend is. Waarschijnlijk stel je dat sparen dan nog even uit en uiteindelijk vergeet je het. Door het automatisch te laten gaan, heb je geen keus. En waarschijnlijk kan je dan toch nog naar dat ene festival, alleen moet je dan de rest van de maand iets beter op je uitgaven letten.
12. Geluk of producten aanschaffen
Wissel het kopen van kleding, dingen voor in huis en het aanschaffen van belevingen af. Belevingen bezorgen je een intens, maar relatief kort gevoel van geluk, terwijl de aanschaf van producten blijvend is.
13. Kinderen zijn duur
Rond je 30e begin je aan kinderen te denken, als je ze nog niet hebt. Veel mensen weten dat kinderen duur zijn, maar realiseren dit te laat. Uit een onderzoek is gebleken dat de opvoeding van een kind tot volwassene zo’n 220.000 euro kost, en dit is zonder de schoolkosten. Het vroeg of laat beginnen aan kinderen heeft beide zijn financiële voor- en nadelen, maar wat je je moet realiseren is dat er dingen heel snel gaan veranderen op financieel vlak.
14. Maak gebruik van abonnementen
Je loon is datgene wat je terugkrijgt voor je harde werk. We werken niet wanneer we hier niet iets voor terugkrijgen, waarom zou je dan wel een abonnement bij de sportschool afsluiten, terwijl je nooit gaat? Zorg dat je gebruik maakt van je abonnementen en zo niet, zeg ze dan op.
15. Creëer een doel
Sparen zonder doel is als vijf keer in de week sporten zonder gespierder te worden. Het zal je niet motiveren om de volgende keer te gaan. Sparen zonder doel zal je dus ook niet motiveren om te sparen. Wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt, een bepaalde vakantie of die ene mooie auto, zul je merken dat het gemakkelijker wordt om net dat beetje extra geld op zij te zetten.
Als je, nadat je de 30 hebt gepasseerd, nog niet alles op een rijtje hebt moet je je misschien achter de oren krabben. Er zijn een aantal dingen die mannen moeten weten over geld, zodat jij voorbereid bent op de toekomst.