Toch zijn er een aantal fouten die veel mensen maken tijdens zo’n gesprek. En dit is wat je er aan kunt doen.

1 Niet genoeg energie en tijd in de voorbereiding steken

Er wordt wel eens gezegd: voorbereiding is het halve werk en dat is zeker waar. Voordat je wordt uitgenodigd voor een gesprek, moet je zorgen dat je een sollicitatiebrief hebt die eruit springt. Het is belangrijk dat je jezelf bent tijdens een sollicitatiegesprek, maar wanneer je amper iets over de functie of het bedrijf weet zul je hier geen goede indruk mee achterlaten. Het is belangrijk dat je weet hoe het bedrijf in elkaar zit en wat zijn missie is, maar het aller belangrijkste is toch wel dat je jezelf kent. Wanneer je toekomstige werkgever je vraagt om je drie beste eigenschappen op te noemen, moet je hier gelijk antwoord op kunnen geven, het liefst met onderbouwing.

2 Niet bewust zijn van je lichaamstaal

Je lichaamstaal zegt misschien wel meer dan je woorden. Ben er dus van bewust dat je datgene wat je zegt ook uitstraalt. Je armen kruisen of onderuit gezakt op een stoel zitten geven sowieso geen positieve indruk. Zorg er voor dat je lichaamstaal open en vriendelijk is. Door hiermee te oefenen, wordt je je meer bewust van je lichaam en weet je hoe je jezelf een betere houding kunt geven in stressvolle situaties.

3 Te veel praten

Sommigen denken dat ze elk aanknopingspunt moeten grijpen om antwoord te geven of om iets te vertellen om zo te verbergen dat ze zenuwachtig zijn. Maar dit zal in veel gevallen juist tegen je werken, omdat de interviewer zich op deze manier meer gaat focussen op jouw zenuwen in plaats van op de inhoud van je verhaal. Zwijgen is goud, weet wanneer je het beste kunt pauzeren en wanneer je verhaal goed genoeg is.

4 Bang zijn om terug te komen op vorige onderwerpen

Een ding dat veel werkgevers waarderen is de het vermogen op zelfreflectie. Dit laat zien dat je nadenkt over hoe jij overkomt op anderen en hoe je met anderen omgaat. Het is heel sterk wanneer je een antwoord linkt aan iets dat je eerder hebt gezegd.

5 Mompelen of overhaast antwoorden

Het is niet erg om eerst na te denken voordat je een antwoord geeft, dit is juist heel logisch. Zeg tegen diegene waarmee je een gesprek hebt dat je even over de vraag moet nadenken en neem je tijd om tot een goed antwoord te komen in plaats van dat je overhaast een antwoord gaat geven waar je later misschien spijt van krijgt. Dit geeft aan dat je zelfvertrouwen hebt en het serieus neemt.

sollicitatiegesprek-fouten-manman

6 Je antwoorden niet onderbouwen

Wanneer je overtuigend wilt zijn, zul je met onderbouwingen moeten komen. Alleen zeggen ‘ik ben goed in mijn werk’, zal niet veel indruk maken. Laat zien waarom je ergens goed in bent, kom met voorbeelden en vertel wat je waarden zijn. Op deze manier zul je diegene tegenover je pas echt kunnen overtuigen van je kwaliteiten.

7 Onderschatten hoeveel je verzorging er toe doet

Verzorging zegt alles. Ben je van elk element aan je kleding of uiterlijk bewust. Vind je dat je baard je mannelijk maakt? Helemaal goed, maar zorg wel dat deze op D-day goed getrimd is. Probeer je er van bewust te worden wat voor bedrijf het is waar je een sollicitatiegesprek hebt en pas hier je kleding op aan. Wanneer het een informeel bedrijf is hoef je echt niet in pak te komen, dan is een zwarte broek en een net shirt ook prima. Wanneer je twijfelt, onthoud dan dat je tijdens een sollicitatiegesprek beter overdressed dan underdressed kunt zijn.

8 Geen vragen voorbereiden

Wanneer het gesprek heel uitgebreid was en je toekomstige werkgever heel veel heeft verteld, kan het voorkomen dat je geen vragen meer hebt na afloop van het gesprek. Maar probeer om altijd iets te vragen, al is het maar iets kleins. Dit toont aan dat je echt hebt geluisterd, geïnteresseerd bent en meer wilt weten. Stel van te voren een lijst op met mogelijke vragen die je kunt stellen en ga na afloop van het gesprek na welke nog niet beantwoord zijn.

9 Niet hebben voorbereid waarom jij en het bedrijf een perfecte combinatie zijn

Dit is waarschijnlijk de vraag die je tijdens elk sollicitatiegesprek kunt verwachten, zorg er dus voor dat je hier een antwoord voor hebt klaarliggen. Ga ervan uit dat je een relatie moet aangaan met iemand die ervan overtuigd is jou niet nodig te hebben. Wanneer je haar niet uitlegt waarom jullie een perfecte combinatie zijn, zal het bijna onmogelijk zijn dat ze je uitnodigt voor een date, en zo werkt het bij een bedrijf precies hetzelfde.

10 Stress toelaten zodat het je introductie en afsluiting verpest

Stress hebben en zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek is heel normaal. Maar je moet je focussen. Zorg ervoor dat je rustig bent voordat het gesprek begint, zodat je introductie gelijk binnenkomt. Je afsluiting is minstens zo belangrijk, dit is ten slotte de laatste indruk die je achterlaat. Kijk jezelf aan en zeg tegen jezelf dat je het kunt, dat je gemaakt bent voor deze baan en dat je dit gaat bewijzen.

Na deze tips moet het lukken om die baan binnen te slepen. Ben je nog niet zeker van jezelf? Check dan nog de MAN MAN les: zo nail je een sollicitatiegesprek.