
Hoe belangrijk is de leeftijd van whisky: is oudere whisky per definitie van betere kwaliteit?
Hoewel de meeste drankjes aanzienlijk minder lekker worden als je ze te lang laat staan, wordt de smaak van whisky alsmaar indrukwekkender naarmate de leeftijd van de drank vordert. Zo zijn de liefhebbers van de sterkedrank vooral gecharmeerd van de flessen waarvan de inhoud tientallen jaren in een houten vat heeft gerijpt. Maar wordt de smaak van whisky echt zo sensationeel als de leeftijd van de drank zeer oud is, en is de drank daardoor per definitie van betere kwaliteit? Wij doken in het rijpingsproces van de alcoholische versnapering en komen met antwoorden.
De leeftijd heeft grote invloed op de smaak van whisky
Om whisky daadwerkelijk whisky te kunnen noemen is de leeftijd van de drank bepaald niet van belang. Kennelijk beslist enkel het alcoholpercentage of een verkoper zijn brouwsel ‘whisky’ mag noemen of niet. Zo dient de drank een alcoholpercentage van minstens 40% te bevatten, voordat het daadwerkelijk als whisky mag worden verkocht. De leeftijd van de vloeistof, die van groot belang is omtrent de kwaliteit van de whisky, wordt daar volledig buiten gelaten. Apart, want juist de leeftijd geeft een serieuze hint over welke smaak de inhoud van de fles ongeveer beschikt. Whisky rijpt namelijk in eikenhouten vaten, waar het enkele maanden of tientallen jaren in verblijft. Gedurende dit rijpingsproces neemt de drank smaakstoffen aan van het hout, waardoor de whisky van een karakteristieke smaak wordt voorzien. Deze smaak kan variëren van mild en zacht tot sterk en rokerig. Hoe langer de drank in het eikenhouten vat blijft, hoe ‘complexer’ en ‘interessanter’ de smaak echter wordt. Als whisky ouder wordt, wordt de smaak ervan immers dieper met subtielere tonen.
Is een oude whisky van hogere kwaliteit dan een jonge?
Een whisky die over een serieuze leeftijd beschikt, kan door zijn jarenlange rijpingsproces zijn voorzien van smaken als zoete eik en gekarameliseerde honing. Deze complexe smaaksensaties maken oudere whisky’s aanzienlijk aantrekkelijker dan jonge exemplaren, zeker voor liefhebbers. Over het algemeen zijn vrijwel alle oude whisky’s zachter van textuur en dieper van smaak, maar dat zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit van de drank. Om de kwaliteit van whisky te kunnen beoordelen moet er namelijk ook worden gekeken naar de graansoort die bij het ontwikkelingsproces is gebruikt en na hoeveel tijd de drank vanuit het vat naar de fles is verplaatst. Qua kwaliteit kunnen jonge whisky’s het dus wel degelijk winnen van oude flessen, maar als we puur naar de smaak kijken zal de whisky op leeftijd het over het algemeen wel winnen.

64-jarige whisky werd verkocht voor 340.000 euro
Als we Quote moeten geloven zijn het vooral de stokoude whisky’s die voor serieuze geldbedragen over de toonbank gaan. Zo zouden de flessen van rond de 30 jaar oud reeds zeer prijzig zijn, maar zijn het de nóg oudere whisky’s waarvoor men zeer diep in de buidel moet tasten. De Macallan 194, een 64 jaar oude whisky, zou in 2012 voor maar liefst 340.000 euro zijn verkocht. Tja, zelfs met beleggen in een zeldzame whisky, valt serieus geld te verdienen. Gelukkig worden er ook goedkopere whisky’s verkocht, alleen zijn die wel een stuk jonger dan de Macallan 194. Zo kan je voor ongeveer een tientje al een flesje Jack Daniel’s op de kop tikken en kan je op een betaalbare manier kennismaken met de rokerige smaak van deze bijzondere drank.