Oplichters verkopen goedkope wijnflessen voor € 15.000 per fles

De oplichters maakten etiketten na van bekende Franse wijnflessen en wisten zo hun flessen als exclusief te verkopen via gerenommeerde wijnhandelaren. Zelfs de experts konden de flessen amper van het echte werk onderscheiden. De prijzen? Die liepen op tot een absurde € 15.000 per fles!!! Met zulke bedragen werd hun zwendel serieus lucratief, met een totale buit van maar liefst 2 miljoen euro.

De bende, geleid door een 40-jarige Rus, werd opgepakt in Parijs, Turijn en Milaan. Ze hadden alles in huis om hun operatie professioneel te laten lijken: van nagemaakte etiketten tot machines om flessen bij te vullen en kurken aan te brengen. Zelfs Europol was onder de indruk van hoe vernuftig deze scam in elkaar zat. De machines alleen al waren een miljoen euro waard.

Niet de eerste keer

Volgens de BBC bestaat wijnvervalsing al zo lang als er wijn zelf bestaat. Maar met prijzen die de laatste jaren de pan uit rijzen, worden ook de trucs van oplichters steeds geavanceerder. Kopers die wijn niet direct drinken, maar vooral kopen voor hun collectie of als investering, merken vaak te laat dat ze zijn opgelicht.

Gelukkig loopt dit verhaal met een ‘happy ending’ voor de echte wijnliefhebbers. De bende is opgerold en een grote hoeveelheid nagemaakte flessen is in beslag genomen. Dus mocht je ooit overwegen om flink te investeren in een zeldzame wijn, wees gewaarschuwd: soms is het gewoon een goedkope fles met een duur jasje.