Direct naar content
netflix abonnement delen

Netflix-CEO reageert voor het eerst op het feit dat gebruikers niet meer hun account kunnen delen

Jarenlang konden Netflix-gebruikers ervoor kiezen hun inloggegevens te delen met bekenden, om het zo voor meerdere mensen mogelijk te maken om te genieten van de films en series op het streamingsplatform. De trend werd al snel de kop ingedrukt door accounts te beperken tot één adres, waarmee de hack onmogelijk werd gemaakt. De CEO van Netflix bracht recentelijk voor het eerst naar buiten waarom het delen van wachtwoorden daadwerkelijk aan banden werd gelegd.

Door Laukie Klijn

Drastische maatregelen door de directie van Netflix

In mei 2023 stuurde Netflix een mail naar iedere Netflix-gebruiker die zijn of haar account deelde met een ander huishouden. Hierin stond duidelijk vermeld: “Je Netflix-account is voor jou en de mensen met wie je samenwoont, oftewel, je huishouden”. Ondanks de wijzigingen bleef het voor klanten mogelijk om Netflix te kijken wanneer ze op wereldreis of vakantie waren. “Wanneer je reist, is het nog steeds mogelijk om op gemakkelijke manier op Netflix te kijken”. Dat bleef mogelijk op zowel persoonlijke apparaten als op de tv in een hotelkamer of vakantiehuis. Zo zou het enige huishouden dat zich kan koppelen aan een account wel het meeste uit hun abonnement kunnen halen. De wijziging zou de klant namelijk niet moeten benadelen.

Redenen voor afschaffing van het delen van accounts

Ted Sarandos, de CEO van het grote Netflix, verscheen recentelijk in diverse TikTok-video’s waarin hij uitleg gaf over deze opmerkelijke wijziging. Hij vertelde dat een belangrijke motivatie voor de vermindering van het delen van wachtwoorden lag in de inkomsten. Wanneer mensen niet meer het account van een bekende kunnen gebruiken zullen ze zelf een abonnement af moeten sluiten, wat Netflix dus meer klanten op zou leveren. Hoe meer accounts, hoe meer geld, zo simpel is dat. En hoewel de gebruikers nu wel degelijk balen door deze maatregel, is het volkomen logisch vanuit het perspectief van Netflix zelf.

Een andere reden voor de aanpassing lag in een stukje personalisatie. Het streamingsplatform werkt met een algoritme waarin wordt bijgehouden wat de kijker wel en niet leuk vindt om naar te kijken. Als je veel sportdocumentaires kijkt, zullen soortgelijke docu’s verschijnen in de aanbevelingen, waardoor klanten langer naar Netflix blijven kijken. Ook is het bijhouden van een favorietengallerij niet optimaal wanneer je met meerdere personen afwisselend in hetzelfde account inlogt. Wat de ene leuk vindt om te zien vindt de ander misschien doodsaai, wat ervoor zorgt dat het account niet persoonlijk gericht wordt.

Grote toename klanten brengt flinke winsten met zich mee

Op sociale media werd er grote kritiek geuit op de maatregelen die Ted Sarandos trof op Netflix. De CEO liet echter weten dat de effecten zeer positief zijn voor het streamingsplatform, wat zou betekenen dat de maatregelen (voorlopig) niet zullen worden teruggedraaid. “De gemiddelde leden kijken zo’n twee uur per dag op Netflix”, aldus Sarandos. Hij vindt het meer dan terecht dat mensen daarom netjes betalen voor deze dienst. Ted geeft aan dat hij iedereen graag een eigen gepersonaliseerd account aanbiedt en daar lijkt hij moeiteloos in te slagen. De meeste kijkers geven aan dat een Netflix-account het maandelijkse bedrag wel waard is, waardoor Sarandos het aantal klanten vermoedelijk aanzienlijk heeft zien toenemen. De topman is niet voor niets goed voor een indrukwekkende 250 miljoen dollar!