Waarom stress in de herfst?

Het feit dat de herfst deze stress veroorzaakt zit hem vaak in de overgang van het lekkere weer naar de grijze, korte dagen. Minder zonlicht betekent minder serotonine, een hormoon dat simpel gezegd je stemming reguleert. En die daling zorgt er dan voor dat je je wat down voelt. Alsof dat nog niet genoeg is, maakt je lichaam meer melatonine aan als het donkerder wordt, waardoor je je de hele dag slaperig voelt. Logisch dat je humeur daar niet beter van wordt.

En dan komt de werk- of schooldruk er ook nog eens bovenop. Na een relaxte zomervakantie moet je opeens weer presteren. De boel op de rit krijgen, de stress op werk, deadlines die om de hoek loeren. Voeg daar nog wat minder slaap aan toe omdat het ’s ochtends nog donker is als je wekker gaat, en voilà: je hebt een recept voor herfststress.

Wat kun je doen tegen herfststress?

Gelukkig hoef je niet zo depri te blijven. Er zijn genoeg manieren om die stress te verminderen en zelfs te genieten van dit seizoen. De eerste klinkt misschien als een open deur, maar probeer écht meer daglicht te pakken. Zelfs als het koud en grijs is, helpt het je humeur al enorm als je een rondje buiten loopt.

Ja, de sportschool in slepen voelt zwaarder als het regent, maar bewegen is één van de beste oplossingen tegen stress. Al is het maar een half uurtje wandelen door het park, je zult zien dat je je meteen beter voelt. En als het buiten te guur is, probeer dan een korte work-out thuis. Zo blijf je ook tijdens de koude maanden fit en fris.

Ook kan de herfst een uitnodiging zijn om even wat rustiger aan te doen. Plan daarom bewust tijd in voor jezelf. Een uur badderen, een goed boek lezen, of gewoon even offline gaan kan al veel doen voor je mentale gezondheid. Maak van ‘me-time’ een prioriteit, vooral als je merkt dat je stressniveau omhoog gaat. Ideaal om nieuwere dingen uit te proberen!

Stress in de herfst komt bijna altijd voor. Maar je kunt er wat aan doen. Of je nu meer tijd buiten doorbrengt, bewuster rust pakt, of iets anders, er zijn genoeg manieren om de kille herfst te overleven.