Problemen dankzij sluwe hackers

De in London woonachtige Simon Wijckmans heeft zijn bedrijf C/side gevestigd in het Amerikaanse Silicon Valley. Voordat de jonge Belg deze onderneming op touw zette, ging hij na het behalen van z’n diploma aan het werk bij bedrijven als Microsoft en Cloudfare. Hier kwam hij erachter dat grote bedrijven vaak last hebben van onveilige websites en een slechte beveiliging op online platformen. “Stiefmoederlijk gedrag” zei hij hier zelf over.

Kennelijk voelde de Vlaming zich geroepen om dit soort problemen de wereld uit te helpen, en ging hij op zoek naar een passende oplossing. Hij kwam er al snel achter dat het probleem hem in de zogeheten ‘scripts’ zit, die de websites veel draaien. Dit soort scripts zijn codes die de technische aspecten van het online platform in stand houden. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde advertenties en chatbots, die aan de ‘achterkant’ van de website staan ingesteld. Hackers kunnen deze scripts echter gemakkelijk aanpassen, waardoor de websitebezoekers kunnen worden doorverwezen naar phishingsites. Deze bezoekers hebben dat niet door en trappen met open ogen in de sluwe trucks die de hackers in petto hebben. De domeinnaam van de neppe site is namelijk identiek aan de originele site, waardoor nep en echt moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Hackers nemen gokwebsites over

Tijdens de zomer van 2024 werd een soortgelijke werkwijze gebruikt door hackers tijdens het zogeheten ‘Polyfill-incident’. Tijdens deze gebeurtenis werden er codes gevraagd uit de stukken script van Polyfill. Het ging dus om de essentiële instellingen, die stuk voor stuk nodig zijn om een website goed te kunnen laten functioneren. De codes werden vervolgens gegeven en kwamen in handen van een bedrijf uit China. Tijdens deze overdracht ontstond er een heuse chaos op bijna 500.000 verschillende goksites, want de bezoekers van deze sites werden ongevraagd doorgestuurd naar 18+ platformen. Gelukkig was dit het enige wat de vele bezoekers overkwam en was er geen sprake van gelddiefstal. Volgens Wijckmans hebben de gedupeerden veel geluk gehad, omdat de hackers via betaalde bedragen achter de inloggegevens van creditcards konden komen. Het Polyfill-incident liep dus met een sisser af!

C/side heeft een totaalwaarde van 7,7 miljoen euro

C/side biedt de ideale oplossing voor online platformen die te maken krijgen met dit soort criminaliteit. Het bedrijf koopt de domeinnamen op van websites die in verkeerde handen dreigen te vallen. Bovendien heeft Simon Wijckmans een eigen script gemaakt, die andere bedrijven eerst moeten inladen. Hierdoor wordt het script van de klant helemaal nagekeken en waar nodig aangepast. Ook zorgt C/side ervoor dat de scripts zo’n 30% sneller werken, waar de Vlaming uitermate trots op is. Hoewel het bedrijf nog lang niet op z’n limiet zit qua ontwikkeling, staan er reeds grote bedrijven klaar om C/side over te nemen. Wijckmans heeft op eigen kracht al 6 miljoen euro vergaard, maar lijkt dat nog verder uit te gaan breiden in samenwerking met welvarende investeerders. De ondernemingen Scribble Ventures en Roar Ventures hebben een bedrag van maar liefst 1,7 miljoen euro C/side gestoken, waardoor de totaalwaarde van het bedrijf in Silicon Valley uitkomt op 7,7 miljoen euro! Simon Wijckmans is slechts 27 jaar oud, maar heeft de schaapjes allang op het droge!