5. Luton Airport, Vereniging Koninkrijk

Londen beschikt maar liefst over zes luchthavens, maar kennelijk is dat geen garantie voor goede beoordelingen. Sterker nog: één van de Londense luchthavens staat in het lijstje van slechtste luchthavens ter wereld. Het gaat om het vliegveld van Luton, die op zo’n 50 kilometer ten noorden van Londen gelegen is. Van alle Londense luchthavens heeft Luton het grootste aantal vertraagde en gecancelde vluchten telt. De combinatie van een geringe omvang en een groot aantal reizigers resulteert daarnaast in te lange wachtrijen en enorme drukte. Bovendien is er gebrek aan voldoende openbaar vervoer van en naar de luchthaven. Gelukkig heeft Londen nog vijf andere luchthavens voor de in petto, dus maak je geen zorgen: Luton is een makkelijk vermijdbare luchthaven.

4. Berlin Brandenburg Airport, Duitsland

De bouw van de internationale luchthaven van Berlijn liep bijna vier jaar vertraging op, maar in 2020 opende ze dan eindelijk de deuren. Ondanks de schone en moderne faciliteiten van het vliegveld, is er veel commentaar op de chaos en ongeorganiseerde structuur van de luchthaven. Daarnaast kenmerkt deze luchthaven zich door de trage veiligheidscontrole en de daarbij horende lange wachtrijen voor de security. Helaas is Brandenburg Airport, vernoemd naar voormalig bondskanselier Willy Brandt, de enige luchthaven van Berlijn en zijn er geen alternatieven. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om de trein naar Berlijn te pakken.

3. Manchester Airport, Verenigd Koninkrijk

Manchester Airport is met een omloop van 25 miljoen passagiers per jaar één van de grootste luchthavens van Engeland. Echter staat het vliegveld bekend om haar slechte personeel, dat volgens reizigers zelfs op het onbeschofte af zou handelen. Ook is er een gebrek aan organisatorische capaciteiten, waardoor er vaak lange wachtrijen ontstaan. Op zo’n 45 minuten rijden van Manchester ligt Liverpool, met een luchthaven die meer dan klantvriendelijk wordt beoordeeld.

slechtste luchthavens ter wereld

2. Bordeaux-Mérignac Airport, Frankrijk

Op de luchthaven van Bordeaux is het vooral de kwaliteit van de dienstverlening die tekortschiet. Het vliegveld is klein in omvang en heeft bij lange na niet voldoende zitplaatsen gerealiseerd voor de reizigers. Bovendien kampt de luchthaven geregeld met flinke personeelstekorten, waardoor vaak vluchten moeten worden gecanceld. Om dat risico te verkleinen, kan het de moeite waard zijn om via Toulouse-Blagnac Airport te vliegen. Deze luchthaven ligt op slechts drie uur rijden van Bordeaux met de trein of de auto.

1. Heraklion International Airport, Griekenland

Hoewel Kreta een populaire vakantiebestemming is, brengt de internationale luchthaven van Heraklion het er niet zo goed vanaf. De meeste klachten over de luchthaven hebben te maken met de grote drukte, en de slechte maatregelen die hiertegen getroffen worden. Een alternatief voor deze luchthaven is Chania International Airport, die reizigers een stuk beter beoordelen en slechts op twee uur reizen van Heraklion ligt.