Het elftal kost Ajax jaarlijks bijna € 40 miljoen aan salaris

Alex Kroes is de man die de loonstrookjes van de Ajax-spelers moet gaan vermageren. De Amsterdammers liepen twee jaar op rij de Champions League mis en presteerde ook in eigen land niet fenomenaal. Op dit moment kost het basiselftal de club op jaarbasis al bijna 40 miljoen euro. Naar verluidt zou dat bedrag met bijna 14 miljoen euro moeten worden verminderd. Om deze afname van maar liefst 35% te kunnen realiseren moet de directie van Ajax dus serieuze stappen gaan ondernemen.

Jordan Henderson is de duurste voetballer

De speler die het meeste verdient bij Ajax is – uiteraard – Jordan Henderson. De Engelsman is een royaal salaris gewend dankzij z’n voormalige ploeg Liverpool. Ook was Henderson actief binnen het voetbal van Saudi-Arabië. Daar staan voetbalclubs erom bekend dat ze absurde salarissen uitdelen aan hun voetballers. Ajax kon daarom niet met een minimumloon aankomen en moet Jordan op jaarbasis bijna 4,7 miljoen euro afstaan. Op de loonlijst wordt de Engelsman gevolgd door Steven Bergwijn die elk jaar 4,6 miljoen euro krijgt. De top 3 best verdienende Ajax-spelers wordt afgemaakt door Steven Berghuis die de Amsterdammers ieder jaar 4 miljoen euro kost.

Hieronder een kort overzicht van de grootverdieners van Ajax (seizoen 2024/2025):

  1. Jordan Henderson: € 4.68 miljoen
  2. Steven Bergwijn: € 4.6 miljoen
  3. Steven Berghuis: € 4 miljoen
  4. Brian Brobbey: € 3 miljoen
  5. Josip Šutalo: € 2.5 miljoen
  6. Branco van den Boomen: € 2.35 miljoen
  7. Gerónimo Rulli: € 2.16 miljoen
  8. Borna Sosa: € 1.96 miljoen
  9. Chuba Akpom: € 1.6 miljoen
  10. Kenneth Taylor: € 1.2 miljoen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax)

Bankzitter krijgt € 840.000 per jaar

Maar liefst twaalf spelers die onder contract staan bij Ajax verdienen meer dan een miljoen euro op jaarbasis. Hiervan is Brian Brobbey nog een uitschieter met een jaarsalaris van 3 miljoen euro. Ook is het inkomen van Amourricho van Axel Dongen uiterst opmerkelijk. Deze linksbuiten was de afgelopen tijd vooral geblesseerd en heeft weinig toe kunnen voegen aan het spel van Ajax. Desondanks maakte de club afgelopen jaar 840.000 euro over naar het jonge voetbaltalent. Van Axel Dongen is nog maar negentien jaar oud en pakt inclusief sponsorgeld en samenwerkingen al richting een miljoen euro per jaar. De vele blessures zijn natuurlijk vervelend voor zo’n jonge speler, maar hij zal er geen geldproblemen door krijgen.

Ajax-spelers die mogelijk verkocht gaan worden

Kroes gaf aan dat de situatie vraagt om de verkoop van een aantal spelers. Uiteraard wordt er als eerste gekeken naar de bank. Hier zitten immers de spelers met de minste inbreng. Het klinkt misschien hard, maar de wisselspelers kan Ajax het beste missen. Hierdoor wordt er veelvuldig gespeculeerd over de verkoop van onder andere Rulli, Sosa, Van Den Boomen en Tahirovic. Bij verkoop van dit viertal spelers bespaart Ajax op jaarbasis al meer dan 7 miljoen euro. Ook lijkt Ajax open te staan voor een transfer van Sutalo en Bergwijn. Dat zijn toch twee grote namen binnen de selectie en daar kan Ajax dus flink op besparen. De Amsterdammers moeten natuurlijk wel oppassen dat ze hun ploeg niet helemaal in de uitverkoop zetten, want dan wordt de Champions League nooit meer gehaald.

Ook gaat er flink gesneden worden in de salarissen van de spelers die dit seizoen wel bij Ajax blijven. Vermoedelijk gaan de salarissen bij de voetballers van PSV stijgen, waardoor een overstap naar de concurrent aantrekkelijker wordt. Wellicht redt Kroes de Amsterdammers met deze besparingen, maar het kan ook heel goed misgaan. Voorlopig moet Ajax zich naar de Europa League zien te knokken, wat tot nu toe al lastig genoeg lijkt.