Het confectiepak

Er is een flink verschil tussen een confectiepak en een maatpak. Wanneer je een winkel inloopt, en een hele hoop pakken ziet hangen, dan betekent het meestal dat die pakken allemaal een confectiemaat hebben. Het idee van een confectiepak is dat ze vaak in grotere hoeveelheden worden gemaakt, in standaard maten. In de meeste gevallen wordt dit fabrieksmatig gedaan. Eventueel kunnen deze confectiepakken nog worden aangepast naar jouw eigen maat, zodat deze beter valt. Toch kan dit vaak in de winkel niet.

Made to measure

Daarnaast heb je ook nog made to measure. Dit is eigenlijk een pak wat er al is, maar aangepast kan worden naar jouw maat. Bij het aanpassen zijn meer opties mogelijk dan bij confectiepak. De kleermaker gaat hier vaak uit van een standaard maat, en voegt hier enkele wijzigingen aan toe. Zo kunnen de mouwen ingekort worden, of wordt het pak verder getailleerd.

Bespoke tailoring

Een bespoke maatpak is een pak dat helemaal naar jouw maat gecreëerd wordt. Dit wordt vaak als de meest fraaie manier van een pak maken gezien. Je kan hiervoor zelf de stoffen uitkiezen, en het pak wordt dan helemaal naar jouw lichaam gesneden. Hiervoor houd je vaak nauw contact met de kleermaker, wat uiteindelijk een hoop meer tijd kost. Daarnaast wordt door dit fraaie stukje maatwerk de prijs van je pak ook niet goedkoper. Wist je dat bij de meeste mannen de schouders niet op de gelijke hoogte zitten? Dat soort zaken worden bij een goed bespoke pak aangepakt, waardoor je het perfecte pak hebt dat precies voor jouw lichaam geschikt is. Al met al is een bespoke maatpak een hele ervaring, en ziet het goede oog de fraaie details van een goed bespoke pak.

Verschil soorten pakken

En wat kost dat dan?

Tja, je kan je wel voorstellen dat een confectiepak goedkoper is dan een goed bespoke pak. Toch is het ene confectiepak een stuk duurder dan een ander, en kunnen bij made to measure en bespoke de prijzen ook nog gigantisch verschillen. Hoe zijn die verschillen te verklaren? Stoffen, werkwijzen en merken. In ieder geval ben je voor een fatsoenlijk bespoke pak al snel vier cijfers kwijt. Hoeveel meer het kan kosten, is afhankelijk van jouw eigen wensen zoals stoffen en knopen. Al met al kan je een pak zo duur maken als je zelf wil, en is er in prijs een behoorlijk verschil tussen een maatpak en een confectiepak.

Benieuwd naar hoe je een driedelig pak moet dragen? Op deze manier draag je een driedelig pak.