De goudprijs is in de afgelopen 10 jaar flink gestegen
Als je 10 jaar geleden je geld in goud had gestoken zou je vandaag de dag een grote winnaar zijn. Zo was de waarde van een kilo goud in maart 2014 zo’n 29.500 euro en in maart 2024 is een kilo goud circa 66.500 euro waard. Dat betekent dat een kilo goud de afgelopen 10 jaar een waardestijging kent van maar liefst 37.000 euro, dat is een toename van ruim 125%! Mocht je dus toentertijd zo’n 1.000 euro hebben ingelegd, dan zou dat nu ruim 2.250 euro waard zijn.
Nu is het niet voor de hand liggend dat we massaal een kilo goud op zolder hebben liggen. Het is wel realistisch dat we in een aantal sieraden een aantal gram goud bezitten, toch mannen? Ook dan heb je onbewust geld gemaakt. Een gram goud kostte een jaar geleden 58 euro en is vandaag de dag al 66,50 euro waard.
Wat is de reden van de waardestijging van goud?
De waarde van het edelmetaal wordt uiteraard bepaald door vraag en aanbod, maar ook psychologische aspecten hebben invloed op de koersbewegingen. Zo is de goudkoers gevoelig voor voorspellingen, economische ontwikkelingen en politieke onrust. Wanneer het vertrouwen in de economie afneemt, tijdens een crisis bijvoorbeeld, neemt de waarde van goud toe. Over goud kan namelijk geen inflatie ontstaan, wat over geld natuurlijk wél kan. In tijden van economische crisis is het voor beleggers dus veel veiliger om goud aan te schaffen in plaats van het laten staan van geld op een spaarrekening. Het geld op de spaarrekening wordt door middel van inflatie simpelweg minder waard, terwijl de waarde van goud in dit soort periodes een stijging kent.
Omdat veel handelaren verwachten dat de waarde van goud gaat toenemen neemt ook de vraag naar goud toe. Enkel wegens deze verwachtingen gaat de prijs van goud gegarandeerd omhoog. De vraag neemt toe, het aanbod blijft gelijk, dus gaat de goudkoers omhoog. Hier gaat echter flink wat tijd overheen en investeren in goud is dus geen garantie voor het snel verdienen van geld. Het is dus van belang om de ontwikkelingen van de goudkoers op maand- of jaarbasis te bekijken en niet uit te gaan van dagelijkse of wekelijkse veranderingen.
Niet risicoloos
Om goud aan te schaffen kan je als niet-kenner terecht bij een goudwisselkantoor. Ook is het mogelijk om goud bevattende sieraden aan te schaffen. Zo is goud in de vorm van horloges, armbanden en kettingen evenveel waard als het edelmetaal in de vorm van een goudstaaf. Het is belangrijk om, net als in de cryptowereld, rekening te houden met een goed instapmoment en een juiste ‘exit’. Koop dus geen goud tijdens de piek van de koers om het vervolgens te verkopen na een sterke waardedaling. Risicoloos is het investeren in goud dus niet. Good luck mannen!