Hoe kan jij je vetpercentage meten?
Je lichaamsvetpercentage is dus de hoeveelheid lichaamsvet dat in verhouding staat met je lichaamsgewicht. Ons lichaam heeft natuurlijk vet nodig, maar te veel vet is uiteraard niet goed, en zeker niet als het rond de taille zit. Vet is een belangrijke brandstof in ons lichaam die we nodig hebben voor de opbouw van cellen en de opname van vitamine A, D en E. Daarbij is het opgeslagen vet in ons lichaam ook onze energiereserve, houdt het ons warm en beschermt het onze organen.
Maar goed, een te hoog vetpercentage is natuurlijk ook niet goed. Zo verhoogt te veel vet het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je vetpercentage gezond blijft. Wil jij weten hoe jij je vetpercentage kan opmeten? Wij zetten de verschillende manieren voor je op een rijtje:
1. Huidplooimeter
Met een huidplooier wordt – zoals de naam al verraadt – op drie verschillende plaatsen van het lichaam in de huidplooien geknepen. De metingen van het lichaamsvetpercentage kunnen hierna vervolgens direct van de huidplooimeter worden afgelezen. Bij deze methode is het erg belangrijk dat je de meting door steeds dezelfde persoon laat doen om jezelf te verzekeren van meer nauwkeurigheid.
2. Bio-elektrische impedantie
Deze meting wordt gedaan met de iets duurdere weegschalen. Deze weegschaal bevat elektroden waar je met de voeten op gaat staan en de meting wordt ook met extra elektroden voor de handen uitgevoerd. Hierdoor worden er namelijk elektrische impulsen door het lichaam gestuurd en vervolgens wordt er gemeten hoe snel deze door het lichaam gaan. Hierdoor krijg je een erg nauwkeurige meting als je de weegschaal gebruikt met zowel elektroden voor de voeten en voor de handen. Deze weegschalen zie je dan ook erg vaak in sportscholen.
3. Hydrostatische weging
Deze meting is een stuk nauwkeuriger dan de twee bovengenoemde manieren omdat er een berekening wordt gemaakt op basis van waterverplaatsing. Je wordt namelijk ondergedompeld en je lichaamsgewicht wordt vervolgens buiten water bekeken en in het water om zo de dichtheid en de lichaamssamenstelling te berekenen. Deze methode wordt het meest in de medische omgeving toegepast.
4. Luchtverplaatsing
Deze methode lijkt heel erg op de methode van hydrostatisch wegen, alleen wordt er hierbij met lucht gemeten in plaats van water. Hierbij word je in een machine geplaatst, wat ook wel Bod Pod genoemd wordt. Net als de hydrostatische weging, wordt deze methode heet meest in een medische omgeving toegepast.
Welk vetpercentage is gezond bij mannen?
Maar nu natuurlijk de belangrijke vraag: wat is een gezond vetpercentage voor een man? Voor mannen is dit 7% tot 25%. Voor vrouwen ligt het percentage hoger, omdat vrouwen namelijk meer borstweefsel hebben en vetreserves aanleggen voor een eventuele zwangerschap. Ook speelt leeftijd een belangrijke rol. Zo worden mannen tussen de 20-39 jaar met een vetpercentage boven de 25% gelinkt aan overgewicht en mannen tussen de 40-59 komen weg met een percentage tot 28%. Hoe ouder je wordt, hoe hoger je vetpercentage dus ook wordt.
Het komt ook vaak voor dat mensen een lager vetpercentage hebben dan goed voor ze is. ‘Een percentage van onder de 5% is erg gevaarlijk’, stelt dr. Steven Heymsfield, Professor aan het Pennington Biomedical Research Centre. Zo geeft hij aan dat er zelfs gevallen bekend zijn waarbij mannen stierven door een te laag vetpercentage.
Probeer dus goed op je lichaam te letten en regelmatig je vetpercentage te meten. Het vetpercentage is namelijk een betere indicatie van je gezondheid dan je BMI. Zo kun je namelijk ook zwaar zijn door spiermassa, maar je vetpercentage geeft je een goed beeld over de verdeling van je vet en spieren.
Ben je toch niet helemaal tevreden over je vetpercentage? Lees dan onze tips om je vetpercentage te verlagen.