Volgens evolutionaire psychologen is het ‘gelijkmatig, ritmisch bewegen’ a.k.a. dansen, dé manier waarop mensen communiceerden en zich verbonden voelden tot elkaar. En gekeken naar onder andere Lowlands, Melt! en Mysteryland, is dit nog steeds zo.

Wat we vandaag de dag ‘feesten’ noemen, heet volgens de Franse sociologist Emile Durkheim ‘collective effervescence’ (gezamenlijke opwinding). Wanneer mensen gezamenlijk, in een gelijke richting bewegen (lees: dansen), ontstaat er een  gevoel van opwinding. Simpel gezegd: met z’n allen springen geeft ons het gevoel dat we erbij horen.

man man dansen

Paul Carls, onderzoeker aan de universiteit van Montreal, bekrachtigt het bovenstaande werk van Durkheim en zegt dat dit onder andere een kern-element is van religie. Het transporteert de individu, buiten zichzelf en laat ze het gevoel geven alsof ze in contact komen met een buitengewone energie. Wat had deze onderzoeker op?

Het bovengenoemde ‘collective effervescense’ gaat ver in de tijd terug, zelfs tot in de oertijd. Wanneer de leider van een religieuze/spirituele groep een specifieke beweging maakte tijdens een religieus/spiritueel ritueel volgde de rest.

A shaman would have carrier people through ecstatic experiences, but today that’s the role of the DJ.

 

Een ritueel is volgende de onderzoekers onderdeel van sociale technologie. In een ritueel zit een communicaties aspect, maar ook een oer- en instinctief aspect:

to follow the rhythm, be driven by it.