De kosten van een rechtszaak zijn afhankelijk van verschillende factoren
De kosten van een rechtszaak kunnen flink uiteenlopen, aangezien dit afhangt van verschillende factoren. De gemiddelde kosten voor een rechtszaak zijn dan ook lastig in te schatten, maar we hebben een poging voor je gedaan. De marge is daarbij flink: een rechtszaak kost gemiddeld tussen de 3.500 en 10.000 euro. Het te betalen bedrag wordt namelijk mede bepaald door bijvoorbeeld deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten. Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze termen gehoord, dus die gaan we je even kort maart krachtig uitleggen.
Wat houden deurwaarderskosten en griffierechten in?
Als je een rechtszaak tegen iemand aanspant, dan ben je in het vakjargon de eisende partij. Het is dan de bedoeling dat je bij een dagvaardingszaak 120 euro aan deurwaarderskosten betaalt. Mocht je de procedure winnen, dan komen deze kosten uiteindelijk voor de rekening van de verliezende partij.
Griffierechten zijn de kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden en deze zijn in eerste instantie opnieuw voor de eisende partij. Deze kosten worden alleen in rekening gebracht bij de rechtbank, dus als de procedure door de kantonrechter wordt behandeld komen deze te vervallen. Mocht de eisende partij de rechtszaak winnen is het wederom zo dat de verliezende partij opdraait voor de griffierechten.
De kosten voor een advocaat zijn variabel
De kosten die een rechtszaak écht duur maken en uiteindelijk dus ook voor het grootste gedeelte het eindbedrag bepalen, zijn de kosten voor een advocaat. Hier komt het principe van de tijdsduur van een rechtszaak weer om de hoek kijken. Hoe langer je namelijk aan het procederen bent, hoe langer je je advocaat moet betalen. Het uurtarief van je advocaat speelt daarbij een meer dan belangrijke rol. Die kan namelijk uiteenlopen van een ‘zuinige’ 180 euro tot wel 350 euro per uur. Constaterende dat een rechtszaak in ieder geval tussen de 20 en 80 uur in beslag neemt, kunnen deze kosten dus aardig oplopen. Het in de arm nemen van een advocaat is overigens sterk aan te raken, maar niet verplicht. Bovendien kun je een gedeelte van deze kosten terugkrijgen van de wederpartij in de vorm van een vergoeding als je de rechtszaak wint, maar is vrijwel nooit volledig dekkend.
Hoelang duurt een rechtszaak gemiddeld?
Hoelang de rechtszaak duurt kun je bovendien op voorhand niet goed inschatten. Als er sprake is van één zitting met een aansluitend vonnis is de kans aannemelijk dat je onder de 60 uur blijft. Maar die garantie heb je nooit: het is ook heel goed mogelijk dat er meerdere schriftelijke stukken worden ingediend of dat er getuigen moeten worden gehoord.
Kortom, bij de start van de procedure weet je dus nooit hoe deze gaat verlopen. Daarom spreken advocaten voorafgaand aan een rechtszaak vaak geen vast bedrag af, maar dit is in sommige gevallen wel mogelijk. Mocht je financiële situatie het echt niet toelaten om een advocaat in de arm te nemen, kun je altijd proberen aanspraak te maken op een pro deo advocaat. Hierbij zal de overheid de kosten voor je advocaat vergoeden.