1. Het begint bij de juiste koffiebonen: Arabica
Dit is een punt waar veel koffiedrinkers niet bij stilstaan. Zonde. De basis van de perfecte koffie begint natuurlijk bij de koffieboon. Simpel gezegd zijn er twee soorten koffiebonen: de Robusta en Arabica. Zitten hier grote verschillen tussen? Jazeker. Wij leggen het uit.
De koffie van 100% Arabica bonen wordt vaak gezien als koffie van hogere kwaliteit, en terecht. De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht en wordt vaak omschreven als zoet of zuur. De smaak van Robusta bonen is stevig, krachtig en bitterder. Veel koffiekenners vergelijken de smaak van Robusta koffie zelfs met de smaak van rubber. Auch.
Ook zit er een groot verschil in het cafeïnegehalte van beide bonen. Omdat de Robusta bonen op lagere hoogtes groeien, bevatten ze meer cafeïne. Dit komt omdat cafeïne een beschermmiddel is tegen parasieten en ziekten. De Arabica bonen groeien op zo’n 1500 meter of zelfs hoger. Hierdoor bevat deze boon veel minder cafeïne. Dat is wel zo chill, aangezien we de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn.
Niet alleen door de hoogte is de Arabica plant moeilijker te groeien, ook de weerstand heeft invloed. Doordat de Arabica een mindere weerstand heeft dan de Robusta, wordt deze sneller ziek. Hierdoor ligt de prijs van de Arabica bonen hoger. Maar één ding kunnen we met zekerheid stellen: je krijgt dan wel waar voor je geld.
Een merk dat snapt dat goede koffie bij de bonen begint is illy. De illy blend is in onze ogen dé basis voor het beste kopje koffie. Deze is samengesteld uit maar liefst negen soorten Arabica, afkomstig van de beste oogsten ter wereld. Deze oogsten zijn zorgvuldig geplukt door de beste plukkers. Er zijn drie varianten van de illy blend. Allereerst is er de Classico (normale branding), die de perfecte balans tussen zuurgraat en bitterheid biedt met een zoete afdronk. Ook kan je kiezen voor de Intenso (donkere banding) met een volle, bittere smaak. Tot slot houdt illy rekening met iedereen met de Decaffeinato, met een cafeïne inhoud van minder dan 0,1%. Echter gaat het merk nog een stapje verder dan dat met Università del Caffè, een kenniscentrum dat wereldwijd een cultuur van kwalitatief hoogwaardige koffie promoot door middel van training, onderzoek en innovatie.
Maar dat is niet alles. Illy verkoopt ook de Arabica Selections, single origin koffies uit Colombia, Brazilië, Guatamala, Ethiopië, India en Costa Rica. Ieder van deze koffies wordt gekenmerkt door een eigen, uniek karakter. Bekijk het proefpakket van de Arabica Selection hier.
2. De juiste doorlooptijd is goud waard
Naast de keuze voor de juiste koffieboon heeft natuurlijk ook het zetten van de koffie grote invloed op de smaak. Hier komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Allereerst is de doorlooptijd (de tijd dat het water door de koffie straalt) van groot belang. Wanneer een doorlooptijd te laag is, dan zal je koffie slap zijn. Is de doorlooptijd te lang, dan zal je koffie een te bittere smaak krijgen.
Maar wat is dan de perfecte doorlooptijd? Als je een goede espresso wil zetten, dan dien je een doorlooptijd van 25 seconden te hebben. Niet meer, niet minder. Maar welk apparaat is dan uitermate geschikt én ook nog eens stijlvol in de keuken?
Ben jij iemand die zo min mogelijk troep wil in de keuken en zo snel en gemakkelijk mogelijk de lekkerste koffie thuis zet? Dan zijn de Iperespresso koffiemachines van illy the way to go. Deze machines maken gebruik van de exclusieve illy Iperespressie koffiecapsules. Het geheim: de optimale dosis illy melange van negen soorten Arabicakoffie.
Met deze machines kan je met één druk op de knop de perfecte illy espresso en lungo zetten. Wil je de perfecte cappuccino zetten, dan komt de kunst van het melk opschuimen er nog bij kijken. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij de perfecte cappuccino zet als een top-level barista:
- Vul een metalen kan voor een derde met koude melk.
- Zet de stoompijp twee seconden aan om resten water te verwijderen.
- Plaats de punt van de stoompijp in de melk en zet de stoom aan. Als er een melkschuimlaag ontstaat en de melk in volume toeneemt, houd je de kan steeds lager, terwijl de punt van de stoompijp in de melk blijft en je de kan schuin houdt om een draaikolk in de melk te krijgen. Niet schudden.
- Blijf stomen tot de melk 65° Celsius is en het volume is verdubbeld.
- Om het melkschuim steviger te maken, zet je de onderkant van de kan met een klap op een oppervlak.
- Bereid espresso in cappuccinokopjes.
- Giet de melk rechtstreeks in het kopje, begin in het midden.
- Zet het stoompijpje opnieuw aan om de melkresten uit het pijpje te verwijderen.
3. Drink uit het illy kopje van Matteo Thun
Wist jij dat ook het koffiekopje een heel grote invloed heeft op hoe jij de koffie ervaart? Denk jij nu: logisch, het ene kopje drinkt toch fijner dan het andere kopje? Wij kunnen je vertellen dat het verder gaat dan dat, veel verder.
Francesco Illy gaf rond de jaren 90 architect en designer Matteo Thun de opdracht om het perfecte kopje te maken, waarin de illy koffie het beste tot zijn recht zou komen. Het resultaat: de kenmerkende illy kopjes met opvallende ronde oortjes. Sinds het jaar 1992 doen ze hier een schepje bovenop met de illy Art Collections. Het witte kopje van Matteo Thun wordt sinds dat jaar door internationaal bekende kunstenaars gebruikt als wit canvas voor hun werken. Deze collecties worden ieder voor- en najaar gelanceerd. Koffie en kunst gaan zo hand in hand.
The new #illyArtCollection by #PascaleMarthineTayou is an homage to a life filled with fresh possibilities. His work is inspired by African landscapes and stylized masks. The eggs celebrate rebirth. The tree is a reference to nature. https://t.co/3JrE6d1Plg #LIVEHAPPilly pic.twitter.com/BWB3epmdq9
— illycaffè (@illycaffe) October 25, 2022
Hiermee waarborgt illy hun drie kernwaarden: good, goodness en beauty. De eerste staat voor de kwaliteit van de koffie en het feit dat illy continu aan het innoveren is om jou de beste koffie te kunnen bieden. Met goodness doelen ze op een betere wereld. Niet alleen staat duurzaamheid zeer hoog in het vaandel, ook bieden ze de koffieboeren van over de hele wereld trainingen en investeren ze in sociale projecten. Geweldig! Tot slot richten ze zich met beauty op de eerdergenoemde kunst en de totale ervaring van het koffiedrinken.
Kortom, beheers je de bovenstaande drie vuistregels, dan heb je de kunst van het zetten van een perfect kopje koffie onder de knie. Cheers!