Het klinkt misschien logisch dat flessenwater gezonder is. Iets uit een fles lijkt veiliger dan water dat via leidingen naar je huis toe komt. En vaak denken we dat duurder ook beter betekent. Die fles water moet dan ook wel gezonder zijn. Toch?

Een fles koolzuurvrij water kost je tenminste 40 cent per anderhalve liter en soms zelfs een euro als je voor een duurder merk gaat. Bij Vitens, de grootste waterleverancier van Nederland, betaal je 72 cent per 1000 liter. Dat maakt dus wel een verschil in prijs als je genoeg drinkt op een dag.

Is flessenwater gezonder dan kraanwater?

Het antwoord is geen nee, maar ook geen ja. Eigenlijk zijn kraanwater en bronwater in Nederland ongeveer even gezond. Sterker nog, het water uit een fles komt soms zelfs uit dezelfde bron als kraanwater. Wel wordt ons kraanwater gefilterd en zijn er strenge eisen aan de kwaliteit. Mineraal- en bronwater wordt juist niet gefilterd. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat in oudere huizen soms nog loden leidingen liggen. Die kunnen lood afgeven aan het kraanwater en dat kan wel gevaarlijk zijn.

Water uit fles of kraan

In het buitenland smaakt het water vaak een beetje naar chloor. Nederland is een van de weinige landen waar geen chloor meer aan het water wordt toegevoegd om bacteriën te doden. Het is hier in Nederland zelfs verboden. In het buitenland kun je in ieder geval voor de smaak wel beter flessenwater drinken.

Hoe zit het met microplastics in het water?

Je zou kunnen zeggen dat bron- en mineraalwater misschien minder gezond is omdat het veel microplastics bevat. In kraanwater zitten ook wel microplastics, maar de kans dat er een deeltje in je glas water zit is 1 op 350. Bij flessenwater zitten er volgens een Amerikaans onderzoek 325 stukjes microplastic in een liter water. Als je liever geen microplastics in je lichaam wilt, kun je dus beter gewoon kraanwater blijven drinken

Waarom smaakt flessenwater soms beter?

Soms hangt je voorkeur ook van de smaak af. En dat is niet zo gek, want de mineralen in kraanwater bepalen ook de smaak. Als je in een gebied woont met veel calcium (kalk) in het grondwater – ook wel hard water genoemd – smaakt je water waarschijnlijk anders dan waar dat niet zo is. Ook andere stoffen zoals magnesium en sulfaat hebben invloed op de smaak van kraanwater.

Uiteindelijk is flessenwater dus niet per se gezonder dan kraanwater. Ook is kraanwater goedkoper en beter voor het milieu omdat er geen verpakkingen aan te pas komen.