1. Je partner voor lief nemen
Misschien valt het jezelf al op dat nieuwere koppels elkaar veel beter behandelen dan de meeste koppels die al voor een langere tijd bij elkaar zijn. Tijdens de eerste dagen van een relatie ligt de prioriteit bij elkaar en bij de relatie. Je denkt aan elkaars behoeften en wensen, je werkt samen als team en je waardeert elkaar voor alle inspanningen die jullie leveren. Na verloop van tijd kan je dit wellicht als vanzelfsprekend gaan zien. De prioriteiten liggen ergens anders en de relatie wordt wat meer eentonig. Dit zie je vaak gebeuren wanneer er weinig tot geen respect of waardering is voor elkaar.
2. Je koestert een ongezond wrok
Dit is misschien wel één van de grootste dingen die een relatie op het spel zet. Je vergeeft de verkeerde daden van je partner niet en dit ongezonde wrok blijf je altijd koesteren, meestal langer dan normaal. Op deze manier zal je elk verkeerd ding dat je partner doet of heeft gedaan negatief interpreteren en dit beïnvloedt je perspectief van denken over je partner. Zonde, want zo bouw je nooit meer een gezonde relatie op. Het is soms beter om iemand gewoon te vergeven.
3. Opstapeling van negatieve emoties
Misschien heb je weleens de neiging om de negatieve emoties die je hebt jegens je partner op te stapelen totdat het te veel wordt en de bom uiteindelijk ontploft. Als je dit blijft doen dan zit je jezelf alleen maar in de weg. Probeer open te zijn over je gevoelens naar elkaar toe. Het is niet verstandig om alles te slikken. De volgende keer dat je merkt dat je negatieve gevoelens opkropt, stop er dan mee! Spreek het direct uit. Eerlijkheid duurt het langst.
4. Elkaar beschuldigen
Je niet verontschuldigen bij je partner wanneer je je gedraagt op een manier die je partner niet aanstaat of je partner verantwoordelijk houden voor je recente reactie is een dan de ergste dingen die de gelukkigste relaties kapot kan maken. We geven onze partners meestal de schuld om zelf van het schuldgevoel te ontsnappen, maar dit is geen goede reden om je partner van alles te beschuldigen. Jezelf verontschuldigen voor bepaalde dingen kan de redding zijn van je relatie.
5. Handelen naar je emoties
Je laten leiden door je emoties is nooit een goede optie. Als je beter wil communiceren zonder stress en angst, dan moet je leren je emoties te beheersen. In plaats van boos te reageren op situaties, probeer je wat tijd te nemen om af te koelen. Tel bijvoorbeeld tot tien voordat je reageert. Dit klinkt misschien kinderachtig, maar het werkt echt om je emoties onder controle te houden.
Verschillen jij en je partner in leeftijd? Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Echter heeft onderzoek uitgewezen dat er wel degelijk een perfect leeftijdsverschil is in een relatie.