Hoe maak je goede foto’s met je smartphone?
Er zijn ontzettend veel punten waar jij als ‘fotograaf’ op moet letten. Zodra jij deze punten goed op een rijtje hebt, is de foto altijd raak.
1. De juiste belichting
Als er een ding belangrijk is bij het maken van goede foto’s dan is het wel de belichting. Zonder goede belichting mislukt iedere foto. Dat betekent niet dat je altijd de flitser moet gebruiker met je smartphone, want er bestaat namelijk ook zoiets als overbelichting. Is een deel van de foto gearceerd en ziet de helft van de foto er overbelicht uit, probeer dan alleen het gearceerde gebied of alleen het zonnige gebied vast te leggen. Verander desgewenst van positie om dat ene perfecte shot te nemen.
2. Kaderen
Naast een goede belichting is ook het kaderen belangrijk. Het kan net voldoende verschil maken tussen een goede en een perfecte foto. De beste tip is dan ook dat je moet zoeken naar geometrische patronen. Probeer de aandacht te verleggen naar het onderwerp van de foto en vermijd daarom storende elementen die niets toevoegen.
3. Isoleer het onderwerp van je opname
Wil je echt opvallen met je creatieve inspanningen, maak dan gebruik van isolatie. Dit betekent niets anders dan het duidelijk in beeld brengen van het onderwerp. Voor de goede orde: plaats het onderwerp centraal zodat het meer opvalt. Dat kan overigens van alles zijn zoals een plek waar de zon schijnt en de rest bewolkt is.
4. Besteed aandacht aan symmetrie
De kunst van het maken van een goede foto is door te letten op details. Symmetrie is daarom van groot belang. Dit is vooral het geval als je vaststaande objecten zoals gebouwen fotografeert. Goede tip om het je makkelijk te maken: gebruik een standaard zodat je toestel altijd waterpas staat.
5. Gebruik de burst-modus voor actieshots
De burst-modus van je camera is ideaal voor het maken van actie opnames tijdens een sportwedstrijd of andere momenten. Denk aan een spring van een klif of een ander moment waarbij het aankomt op het vastleggen van net dat ene speciale moment. Je maakt in feite een hele reeks aan foto’s waarbij je de beste uitkiest. Zo mis je geen moment.
6. Experimenteer met HDR-modus
De HDR-modus (High Dynamic Range) maakt drie foto’s met verschillende belichtingen (donkerder, normaal en helderder) en combineert deze om de perfecte foto te genereren. Deze modus is ideaal voor landschappen en in situaties met (te) weinig licht. Kortom ideaal als de omstandigheden net iets minder perfect zijn.
7. Speel met diepte
De portretmodus van de smartphones is een van de functies waarmee elke toestel zich onderscheid van de rest. Het is een serieus alternatief voor de professionele lens. Door de portretmodus te gebruiken, kun je die dromerige, wazige achtergrond creëren die zo immens populair is. Je hoeft je overigens niet te beperken tot opnames van mensen, ook voor het vastleggen van gerechten en producten is het bijzonder handig.
8. Probeer andere lenzen
Verwisselbare lenzen zijn niet alleen weggelegd voor professionele camera’s, er is ook een breed scala aan lenzen voor de mobiele telefoons. Kies bijvoorbeeld voor microlenzen, groothoeklenzen en fisheye-lenzen. Deze kan je voor je camera schuiven en voilà.
9. Gebruik een statief voor je smartphone
Het grootste probleem voor de beginnende fotograaf is dat sommige foto’s niet scherp of ronduit wazig zijn. De reden is vaak het ontbreken van een vaste hand. Gebruik je een goed statief dan behoort dit probleem al snel tot het verleden.
10. Schakel de flitser uit
Wil je (bijna) altijd goede foto’s maken met je smartphone, zet dan bij voorkeur de flitser uit. Je hebt dat ding namelijk lang niet altijd nodig. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van de natuurlijke situatie en gebruik de flits alleen als het echt niet anders kan.