Lekkere zware bieren (hoog alcoholpercentage)
Een bier brouw je met vier basisingrediënten (water, mout, hop en gist) waarmee je met de hoeveelheid mout het alcoholpercentage beïnvloedt. Hoe meer mout je gebruikt, hoe meer suikers er worden omgezet in alcohol. Ook de smaak van bieren kan erg beïnvloed worden door mout. Je hebt verschillende mout soorten, bijvoorbeeld caramout wat caramel tonen oplevert. Mout is dus een heel belangrijk onderdeel van veel zware bieren. Hieronder tien zware bieren die de moeite waard zijn om te proberen.
1. Oedipus – Kinderyoga – 11%
Een stevige stout met aroma’s van koffie en chocola en een behoorlijke body, wat wil zeggen dat hij een voller mondgevoel heeft. Neem eens een stukje chocola terwijl je deze stout drinkt, een perfecte combinatie.
2. Jopen – Don’t tRye this at home! – 12%
In Haarlem wordt dit rode bier gebrouwen met een grote berg rogge. Het is een zwaar, zoet en dik bier. Een barley wine kan goed gecombineerd worden met toetjes, probeer hem eens naast een crème brûlée.
3. Bernardus – Abt 12 – 10%
Een klassieker en gebrouwen sinds 1946, met smaken van rood fruit, rozijntjes en karamel. Gaat erg goed in combinatie met Rochefort kaas.
4. Westmalle – Tripel – 9.5%
De moeder der tripels en nog steeds een van de beste die de schappen siert. Met zijn 9.5% is het een zwaar blond kleurig bier wat goed past bij kruidige gerechten.
5. Brouwerij ’t IJ – Columbus – 9%
Een zwaar amber/goudkleurig bier met een aardig bitter randje, gaat erg goed met een stevige stamppot.
6. La Trappe – Quadrupel – 10%
De dubbel en de tripel waren al op de markt maar in Berkel-Enschot (Google maar even waar dat is) was het tijd voor wat stevigers, de brouwers van La Trappe kwamen met de quadrupel op de proppen. Karamel, noten, gedroogd fruit en zelfs tonen van banaan kun je hier allemaal in terug vinden. Kan erg goed gedronken worden naast een stevig biefstukje.
7. Butcher’s Tears – Smoke Mirrors – 8.5%
Van de kleine brouwerij in Amsterdam komt deze prachtige gerookte farmhouse ale. Een volle bak vers fruit komt je tegemoet gecombineerd met de subtiele rook geur die je op de achtergrond proeft. Je kunt dit bier goed combineren met gerookte zalm, deze smaken zullen elkaar versterken.
8. Walhalla – Oxomoco – 8.5%
Een fruitbom, dat hoe je deze het beste kan omschrijven. Door de flinke hoeveelheid hop heeft dit bier smaken van sappig fruit. Het hoge alcoholpercentage versterkt de fruitsmaken nog meer en geeft een zoet randje aan het bier. Gaat erg goed in combinatie met een vette pizza.
9. De molen – Spanning en Sensatie Whisky BA – 10.8%
Deze brouwerij staat erom bekend om hun zware barrel aged bieren, dit wil zeggen dat ze een bier na het brouwen een tijdje op een gebruikt vat leggen waardoor het bier de tonen van het hout en de drank kan opnemen. In dit geval hebben ze hun bier op een gebruikt whiskyvat gelegd wat resulteert in een typerend whisky karakter aan het bier. Je kan het combineren met eten, maar dit bier is eigenlijk al een toetje an sich.
10. Duvel – 8.5%
Fruitig, bitter en toch ook zoet, toch nog even deze klassieker erbij. Dit bier hoort eigenlijk op elke kaart thuis. Schenk dit bier altijd in het bijbehorende glas uit, want dan komt hij het beste tot zijn recht. Je kan een Duvelke altijd combineren met een mooi zacht stukje vlees of een lekkere pasta.
Ben jij een echte bier liefhebber en drink jij het veel? Dan kan het zo zijn dat je een aardige bierbuik hebt. Check eens hoeveel calorieën er in een glas bier zitten. Misschien eens slim om iets te minderen.
(Auteur: Kevin ’t Hardt)