Betting on Zero: gokken met 1 miljard dollar

Er zijn weinig mensen die zonder blikken of blozen ‘even’ 1 miljard dollar kunnen afschrijven. Bill Ackman is wel zo’n persoon. De machtige hedgefund beheerder en superbelegger is erop gefocust om Herbalife onderuit te halen. In zijn ogen is de leverancier van voedingssupplementen niks meer dan een ordinair piramidespel en dient het geheel opgedoekt te worden. Bij voorkeur zo snel mogelijk. De activistische belegger doet dat door zelf 1 miljard dollar te investeren en ‘short’ te gaan. Met andere woorden: investeren en gokken op een waardedaling van de aandelenkoers en zo twee vliegen in een klap te slaan.

Piramidespel

Herbalife heeft een interessante constructie opgebouwd. Verkopers van de producten verdienen niet alleen aan de producten, ze krijgen ook een beloning voor de resultaten van de verkopers die ze zelf weten te werven. Dat is natuurlijk tegen het zere been van Ackman. De Netflix documentaire laat op een duidelijk manier de strijd tussen de twee giganten zien. Doordat het duidelijk op een zeer neutrale manier wordt gebracht krijg je als kijker een goed zicht op de wereld van het grote geld. Beide partijen hebben veel te winnen bij de uitkomst van het hele verhaal. Het draait namelijk niet alleen om het vergaren van vermogen. Ackman is een activistische belegger die zich door principes laat leiden. Geld verdienen is niet verkeerd, zolang het maar moreel verantwoord is. Zoiets dus.

Geld verdienen is niet zo moeilijk voor Ackman

Het volgende stuk heeft spoilers:

Wat niet duidelijk wordt in Betting on Zero, is de afloop van het hele verhaal. Bill Ackman slaagt niet in zijn opzet en neemt zijn verlies van 1 miljard dollar voor lief. Dat doet pijn zou je denken, maar de investeerder beschikt over een bijzonder grote veerkracht. Via zijn investeringsvehikel, het in Amsterdam gevestigde  ‘Pershing’ weet hij weer lekker op te krabbelen. Afgelopen jaar steeg de waarde ervan met ruim 25%, vooral door slimme investeringen in mode, Starbucks en fastfoodketen Chipotle. Vooral zijn belegging in Starbucks heeft hem geen windeieren gelegd. Hij kocht zijn aandeel in de koffieketen tegen een koers van 51 dollar per aandeel en inmiddels is de koers met 37% gestegen. Van zijn eerdere verlies van 1 miljard dollar zal hij dus niet echt wakker liggen.