Wat is intermittent fasting?
Je hoort mensen vaak zeggen dat je je ontbijt niet moet overslaan. Dit zou de belangrijkste maaltijd van de dag zijn, toch? Maar dit is je uiteraard aangeleerd door de opvoeding die je hebt gekregen. De maatschappij blijft het zeggen en de redenering erachter lijk logisch; je eet zodat je later op de dag energie hebt. De nieuwe rage intermittent fasting gaat tegen al die principes in.
Wat je doet: je wordt wakker en je eet niks tot het punt waarop je minstens 16 uur niks gegeten hebt. Natuurlijk meet je dit vanaf het laatste punt dat je gisteren hebt gegeten. Eigenlijk was dat het wel, simpel toch? Intermittent fasting is geen dieet, maar een eetritme. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Je kunt dus 16 uur niks eten, maar ook een hele dag niet overslaan en dan 1 grote maaltijd op het eind van de dag; het zogehete one meal a day. Maar waarvoor dan?
Allereerst is het de perfecte manier om snel af te vallen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vasten kan zorgen voor een daling tot 7% in lichaamsgewicht. Verder wordt de afscheiding van het groeihormoon (HGH) bevorderd. Dit hormoon is effectief in het opbouwen van spiermassa en het behandelen van obesitas. Tevens wordt het insulineniveau genormaliseerd, wat de kans op diabetes type 2 verlaagt.
Hoe ga ik aan de slag met intermittent fasting?
Heel veel mensen zijn aangenaam verrast als ze voor het eerst van de vele voordelen horen en in veel gevallen vinden ze het zelfs moeilijk te geloven. De beste manier om erachter te komen of het voor jou werkt of niet is natuurlijk door het zelf uit te proberen. En laat dit nou net hetgene zijn waar mensen een brok van in de keel krijgen. “Minstens 16 uur lang niet eten? Ben je nou helemaal bedonderd? Dat kan ik écht niet.” Maar wat nou als ik je zei dat intermittent fasting helemaal niet zo lastig is als het lijkt. Niet alleen is het niet zo moeilijk, het valt ook makkelijk lang vol te houden.
Op dit moment is je lichaam gewend om de zoveel uur voeding binnen te krijgen. Omdat dit je hele leven al zo gaat moet je de overstap naar intermittent fasting voorzichtig maken. Niet omdat een snelle overgang gevaarlijk is, maar puur om het voor je zelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Start je intermittent fasting avontuur op een maandag. Skip op deze dag je ontbijt en eet een extra grote maaltijd rond een uur of 11/12. Misschien voelt het wat ongewoon om even een ochtend geen ontbijt gehad te hebben, maar deze situatie heb je ongetwijfeld eerder meegemaakt.
Vanaf nu eet je elke dag een half uurtje later, totdat je pas begint met eten rond een uur of 5/6 in de avond. Dit proces zal op deze manier soepeler verlopen. Omdat jij je lichaam laat wennen aan dit nieuwe eetritme gaat het al snel gewoon voelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om na je maaltijd om 6 uur te stoppen met eten rond 9/10. Dan heb je een vastperiode van wel 20/21 uur, de voordelen worden dan alleen maar groter.
De wetenschap achter al het moois
De drijvende kracht achter deze resultaten is het feit dat met intermittent fasting je lichaam makkelijk in een staat van ketose komt. Je bent dan voorbereid op het zoeken van eten en je lichaam wordt helemaal op scherp gezet.
Gedurende de tijd dat je geen eiwitten in je lichaam hebt, wil je lichaam niet dat dit ten koste gaat van je spieren. Dit is ook één van de redenen waarom de testosteronpomp extra wordt aangewakkerd. Het behoud van spiermassa is ook de reden achter het feit dat groeihormoonproductie wordt verhoogd met wel 2000%. Dit wordt niet alleen benut bij dit doel. Je gaat er ook jonger van uitzien en het herstelt schade in je lichaam. Tel uit je winst.
Voor het beste resultaat is het verder ook verstandig om jezelf te voeden met de beste voeding om af te vallen.