Hoe werkt de 50/30/20-regel?

De 50/30/20-regel is handig voor de mensen die te veel geld uitgeven. Je zou met deze methode alles kunnen inzien en controleren van je eigen financiën, en dat is handig voor sommigen van ons. Professor Elizabeth Warren van de Universiteit van Harvard heeft de regel bedacht en schreef in 2005 een boek over genaamd All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan. De 50/30/20-regel staan voor vaste lasten (50%), persoonlijke uitgaven (30%) en als laatst het sparen/investeren (20%).

 

Vaste lasten (50%)

Volgens deze regel is het handig om per maand de helft van je salaris uit te geven aan noodzakelijke vaste lasten. Je zou denken dat dat heel veel is, en dat is het ook. Maar eerlijk is eerlijk: dit tik je al snel aan. Vaste lasten zijn kosten die je hebt om te blijven leven. Zo heb je echt allerlei vaste lasten die je moet betalen, denk aan het betalen van je hypotheek/huur, alles in huis (water, gas en elektra), nodige medicijnen, boodschappen en verzekeringen.

Persoonlijke uitgaven (30%)

Ook hoor je jezelf natuurlijk te verwennen en dan kan je 30% van je maandelijkse inkomen uitgeven aan jezelf. Het is niet een basisbehoefte, maar je zou het kunnen zien als een luxe. Je zou het dan in principe aan alles uit kunnen geven, als het maar niet boven de 30% komt. Hierbij kan je denken aan vakanties, nieuwe gadgets, kleding of avondjes uit met je vrienden.

Sparen/investeren (20%)

Als laatste is het sparen belangrijk. Het is namelijk altijd handig om een zakcentje achter de hand te hebben. Er kunnen namelijk onverwachts dingen gebeuren waar je een flink bedrag voor moet betalen, zoals een defect aan je auto. Je zou ook kunnen sparen voor spullen met een heel hoge aanschafprijs. Ook zou je wat geld kunnen investeren en dan hopen dat het op lange termijn meer waard wordt.  Daarom is het handig om elke maand 20% van je inkomen in je spaarpot te doen volgens de 50/30/20-regel.