1. Een goede warming-up en cooling-down zijn doorslaggevend
Voor je met een training begint, is het ontzettend belangrijk om je spieren eerst goed op te warmen. Ren dus niet zomaar als een blinde de deur uit, maar begin met vijf tot tien minuten met warmlopen. Zorg ervoor dat je na de training door middel van een cooling-down de spanning rustig afbouwt. Hierdoor za, je de kans op hardloopblessures aanzienlijk verlagen.
2. Draag hardloopschoenen die goed passen
Hardloopschoenen moeten een perfecte pasvorm hebben en schokdemping geven voor een goede hiellanding en hielstabilisatie. Ga dus vooral niet op je oude sneakers hardlopen, dan vraag je om problemen. Daarbij is het ook van belang om je schoenen regelmatig te vervangen. Over het algemeen wordt het aangeraden om na elke ca. 1500 kilometer de schoenen te vervangen. Maar laten we eerlijk zijn, 1500 kilometer is wel even een aardige afstand. Je kan dus wel even vooruit, letterlijk.
3. Voldoende rust is onderdeel van je training
Blessures zijn vaak het gevolg van een lichaam dat onvoldoende rust krijgt. Je spieren hebben namelijk genoeg tijd nodig om te herstellen en sterker te worden. Als je lichaam dus onvoldoende rust krijgt, zul je gevoeliger zijn voor pijntjes. Luister dus naar je lichaam en neem de tijd om te helemaal te herstellen. Je wil er niet voor zorgen dat een klein pijntje verandert in een blessure die flink langer zal duren om te genezen.
4. Versterk je lichaam door krachttraining
Er komt als hardloper meer bij kijken dan alleen meermaals per week een rondje rennen. Het versterken van je lichaam is ontzettend belangrijk. Doe dan ook regelmatig oefeningen die bijdragen aan het versterken van je spieren. Deze oefeningen zullen ervoor zorgen dat je jouw looptraining langer vol kunt houden met minder blessures. Focus je tijdens de krachttraining vooral op de spieren in je kuiten, bovenbenen en spieren rondom je enkels en voeten. Vergeet natuurlijk ook niet de spieren in je bovenlichaam te trainen. Een sterker lichaam zorgt ervoor dat je hardloopblessures kunt voorkomen.
5. Voldoende eten en drinken
Je spieren hebben voldoende vocht en juiste voedingsstoffen nodig om te kunnen presteren en herstellen. Drink dagelijks twee liter water en pas je eetpatroon aan op je bewegingspatroon. Als je veel traint hebben je spieren wel baat bij wat extra koolhydraten en eiwitten (proteïnen). Vergeet je groenten en fruit niet voor de vitaminen en mineralen.
Ben jij een échte fanatiekeling en ben je haast niet te stoppen? Lees dan ook: is elke dag hardlopen slim of niet?