Vol goede moed liep je twee maanden geleden voor het eerst de deur uit. Nieuwe schoenen, zo’n fancy hardloopband om je arm en een app die de je kilometers bijhoudt. In een hoog tempo begon jij op de maat van de opzwepende workout muziek te beginnen aan je eerste hardloop sessie. Echter hing je na zo’n 1300 meter hijgend aan een lantarenpaal, het misselijke gevoel te onderdrukken. Dat was twee maanden geleden. Nu loop je fluitend elke zondag de 5k en vraag je jezelf af hoe je ooit met zo’n slechte conditie hebt kunnen leven. Ja, hardlopen is goed voor je. Het is uitermate effectief wanneer je wilt afvallen, je maakt een dikke dosis endorfine aan. Het is een uitlaadklep en een moment voor jezelf om tot bezinning te komen.

Toch is hardlopen niet iets waar men zomaar, onvoorbereid mee moet beginnen. Zo dien je schoenen te dragen die geschikt zijn voor jou lichaamsbouw en moet je niet vanuit het niets 5 keer per week een halve marathon proberen te lopen. Wanneer je dit soort ‘beginnersfoutjes’ maakt zullen blessures, waar je lange tijd last van kan hebben, het gevolg zijn. Volg daarom de volgende punten en wordt een betere hardloper:

man man hardlopen

Gear

Schoenen

We raden je aan om naar een gespecialiseerde winkel te gaan, waar je voeten worden gemeten. Er zijn veel verschillende hardloop schoenen, voor verschillende voettypen Ben je wat zwaarder, of heb je zwakke knieën? Loop je met je voeten naar binnen, of juist naar buiten? Laat je voeten meten en ga niet enkel voor een hardloop schoen die er mooi uitziet, maar ga voor een schoen die je voeten ondersteund.

man man hardloopschoen nike

Performance Air Max

Nike €190 Shop nu
man man hardloopschoenen asics

GT-1000 5

Asics €120 Shop nu

Kleding

Ook hier vertellen we je niet dat je voor een fancy trend-artikel moet gaan. Hardloop kleding moet functioneel en comfortabel zijn. Het voornaamste doel van hardloopkleding is het afvoeren van warmte en zweet. Waar je menig beginnende hardlopen in een katoenen shirt ziet lopen raden wij je aan om voor een ademende stof te gaan zoals de Nike Dry Fit lijn. Of je voor een lange- of korte mouw gaat hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur en het seizoen.

man man hardlopen nike dry fit

Dry Fit

Nike €28 Shop nu
man man nike dry fit hardlopen

Performance

Nik €60 Shop nu

Hetzelfde geldt voor de korte broek. Een ademende stof is een pre. Hierdoor kan je lichaam de warmte die het produceert afvoeren. In de zomer hardloop je natuurlijk in een korte broek, maar in de koudere maanden is het comfortabel om een lange broek, met mogelijk je korte broek daar overheen te dragen.

man man hardloopbroek hardlopen

Spartan

Reebok €80,- Shop nu
man man korte broek hardlopen

Performance

Nike €30,- Shop nu

Accessoires

Je wilt natuurlijk bijhouden hoe ver je hebt gelopen, wat je gemiddelde snelheid is en dit nadien op Facebook plaatsen. En je telefoon constant vasthouden is geen optie. Ga daarom voor een hardlooparmband. Ben je echt serieus bezig en ren je lange afstanden? Kijk dan eens naar een hartslagmeter.

man man hardlopen

Hardlooparmband

Asics €20,- Shop nu
man man hardlopen hartslagmeter

Hartslagmeter

TomTom €150,- Shop nu

 

Schema

Je bent gemotiveerd, hebt de juiste gear. Nu is het enkel nog een kwestie van rennen. Nee. Dit is gegarandeerd blessures krijgen en niet efficient trainen. Je lichaam moet wennen aan de fysieke inspanning. Je spieren, maar ook je gewrichten en pezen worden belast. Wanneer je plots van vijf avonden bankhangen naar vijf avonden hardlopen gaat krijgt je lichaam niet de kans om te wennen en overbelast je je spieren. Stel daarom vooraf een goed schema op, wat past bij je levensstijl. Regel 1: wees realistisch. Wanneer je een schema maakt waar je je niet aan houdt kun je net zo goed geen schema maken. Er zijn tal apps die je helpen met een hardloopschema.

Hardloop niet alleen

Het is heerlijk om een stuk alleen hard te lopen, gedachtes te kunnen laten bezinken en je hoofd leegmaken. Toch zou je eens moeten proberen om in een groep te gaan hardlopen. Er zijn groepen, van verschillende levels, die afspreken om te gaan hardlopen. Werk samen naar een doel toe en maak van het hardlopen een sociaal activiteit. Ook worden er publiekelijke events georganiseerd. Zo opent Nike van 6 tot 9 juli de deuren van het Nike Running Clubhouse. Een week lang vinden er running activiteiten plaats bij de Zuiveringshal aan het Westergasfabriek terrein in Amsterdam. Daarnaast zijn er specialisten die jou adviseren welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. Nike wil met dit event hardlopers kennis laten maken met een nieuwe manier van trainen. Inschrijven doe je hier.

man man hardlopen