Direct naar content
Een laptop van een hacker die zich bezighoudt met online criminaliteit in Nederland in 2024
Afbeelding: HackerNoon

2,4 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit in 2024: aandeel van 65-plussers is opvallend laag

Als iets té mooi lijkt te zijn om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Dat cliché is daarentegen nog niet bij iedereen bekend. In het afgelopen jaar werden er ruim 2,4 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder slachtoffer van online criminaliteit volgens een recent onderzoek van het CBS. De zaken lopen uiteen van aankoopfraude tot datalekken waarbij persoonsgegevens gestolen worden.

Door Dion Roessen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed een analyse naar online veiligheid en criminaliteit. De cijfers zijn schrikbarend en schetsen een somber beeld tegenover de vorige keer dat hetzelfde onderzoek is uitgevoerd. Bij elkaar zegt 16% van de 15-plussers slachtoffer te zijn geweest van online criminaliteit. Vergeleken met 2022 is dat een toename. Vooral bij online oplichting en aankoopfraude is de toename te zien.

Online cybercrime

In totaal zijn er 33.000 mensen meegenomen in het onderzoek van het CBS. 4% hiervan zegt slachtoffer geweest te zijn van online bedreiging en intimidatie. Een andere 4% kreeg te maken met hacken. Identiteitsfraude is goed voor een kleine 1%, dit is een toename ten opzichte van 2022. Jongeren lijken vaker slachtoffer te zijn van online delicten. Van de ondervraagden is 20% gerepresenteerd door 15- tot 25-jarigen. De 65-plussers hebben maar een aandeel van 10% binnen dit onderzoek. Dit maakt de gevolgen daarentegen niet minder erg. Sommige personen raken veel geld kwijt of verliezen de controle over hun online aanwezigheid.

Bekijk de video van de NOS hieronder (YouTube):

Minder vertrouwen

Door de toename van online criminaliteit, lijken mensen ook minder vertrouwen in elkaar te hebben. Fraude in het bankverkeer, wordt vaak voor de helft vergoed. Bij aankoopfraude krijgen slachtoffers slechts 10% van het betaalde bedrag terug. 37% van de slachtoffers zegt minder vertrouwen te hebben in zijn medemens. Daarnaast voelt ook 30% zich minder veilig. Deze melden dan ook depressie, slaapproblemen en angstklachten. Ondanks deze grote problemen, zijn nog niet de helft van alle gevallen gemeld bij de politie of online waakhond.

Online criminaliteit beter herkend

Er zijn daarentegen ook positieve ontwikkelingen, want Nederlanders kennen wel steeds beter de risico’s van de online wereld. Neppe mailtjes, Whatsappfraude, phishing-smsjes of neppe betaalomgevingen worden steeds beter herkend. Dat bewustzijn voor online criminaliteit is daarentegen niet enkel positief. 25% van de Nederlanders gaf het afgelopen jaar aan bezorgd te zijn over hackers, identiteitsfraude of een datalek. Vergeleken met 2022 gebruikten we meer toegangscodes, wachtwoorden, biometrische inloggegevens en tweestaps-verificatie.

Foto: Cottonbro Studio

Nederlanders weerbaar tegen online criminaliteit

Naast het gebruik van meer veiligheidsmaatregelen, zijn we minder makkelijk geworden met het delen van persoonlijke informatie. 40% van de Nederlanders boven de 15 jaar gebruikt de Kopie-ID app. Eerder onderzoek toonde dan ook aan dat van alle Europese landen, Nederlanders het hoogste aandeel hebben in nemen van maatregelen tegen het lekken van persoonlijke informatie online. 92% neemt hier maatregelen in.

Lees meer over de voordelen van een VPN-verbinding.