1864 is een spectaculaire oorlogsserie op Netflix

Ben jij een liefhebber van het oorlogsgenre, dan zit je op Netflix goed. Zo is Midway, over de strijd tussen de Amerikaanse en Japanse marine in de Tweede Wereldoorlog, alweer een tijd te zien. Ook Unbroken, waarin we zien hoe Louis Zemperini uiteindelijk in een gevangeniskamp terechtkomt, maakte veel indruk. De serie 1864 beslaat echter een tijdsperiode en oorlog die nogal onderbelicht is. Dit is de Tweede Duits-Deense oorlog. Deze vond plaats in (vandaar de de titel) het jaar 1864.

Hechte broers strijden in de Tweede Duits-Deense oorlog

In de serie volgen we twee broers: Laust en Peter. De twee leiden aanvankelijk een zorgeloos bestaan, waarbij ze allebei verliefd raken op het meisje Inge. Later zijn beide jongens volwassen jongemannen geworden. Wanneer de Tweede Duits-Deense oorlog uitbreekt, worden ze naar het front gestuurd. Daar zullen ze moeten vechten in het Deense leger. Dat zorgt voor keiharde beelden waarbij het grote budget van de productie duidelijk zichtbaar is.

1864

Tijdsprongen tussen het verleden en het heden zorgen voor opmerkelijke onthullingen

De serie focust op drie verschillende tijdsperiodes: de 1850’s waarin de broers opgroeien, de 1960’s (met in het bijzonder 1864) en 2014. Daarin vindt een jong, opstandig meisje dagboekfragmenten bij de oude man die ze als bijbaantje moet verzorgen. De dagboekfragmenten vormen de rode draad van de serie, waarbij de kijkers gaandeweg steeds meer te weten komen over de identiteit van de man, het meisje dat op hem past én de geschiedenis van Laust, Peter en Inge. Dit heeft de nodige plot-twisten tot gevolg.

1864 is de duurste Scandinavische serie ooit

De serie wordt gezien als de duurste Scandinavische serie ooit. De gehele serie kostte maar liefst 173 miljoen kroon, wat omgerekend zo’n $25 miljoen dollar is. Dit grote budget zorgt ervoor dat de oorlogsscènes realistisch en groots ogen. Verwacht kanonnen, explosies en een rauw kijkje in de wreedheden van de Tweede Duits-Deense oorlog, gepaard met een tragisch liefdesverhaal.

De acht afleveringen van de serie zijn nu te zien op Netflix.