Plan jezelf niet vol

Stel realistische doelen en daarbij passende deadlines. Bereken hoe lang een taak moet duren. Houd dagelijks twee uur over voor als er onverwachte dingen op je pad komen.

Zoek je productiviteit

Observeer jezelf een week lang en check welke tijden jij het meest en minst productief bent. Deel je taken zo in, dat je complexere taken doet op de momenten dat je het meest productief bent. De overige uren plan je met makkelijker denkwerk.

Sportiviteit

Dagelijkse beweging heeft forse impact op jouw productiviteit. Of je nou ’s ochtendsvroeg jezelf aan het slopen bent in de sportschool, fietst naar je werk i.p.v. de auto neemt of een avondwandeling maakt om te ontspannen, vind jouw favoriete en meest effectieve vorm van beweging.

productiviteit-hoger-2016-3

Stel prioriteiten

Schrijf voordat de week begint je doelen en taken voor die week. Schat bepaalde obstakels in en bedenk hoe je deze gaat tackelen. Stel iedere avonds een to-do-list voor de volgende dag op met drie focuspunten.

Werk elders

Je kan iedere dag op kantoor hangen, maar probeer je werk eens te verhuizen naar een andere plek. Een koffietentje, bijvoorbeeld. Het blijkt dat je beter presteert in een omgeving waar het een beetje rumoerig is, dan een geheel stille ruimte of een te luide werkplek. En een nieuwe plek geeft je weer energie. Ga niet in je favoriete koffietentje zitten, houd privé en werk gescheiden.

productiviteit-hoger-2016-2

Pak je rust

Soms is het lastig, maar je hebt je slaap nodig om te kunnen pieken op werk. Het werkt om laptops, telefoons en andere werkgerelateerde spullen uit je slaapkamer te houden. Gun jezelf tijd voor jezelf.

Word eerder wakker

Zo simpel. Toch zo moeilijk. Vroeg opstaan in de ochtend. Maar van dat halve uurtje of uurtje eerder opstaan word je heel blij. Dit is gewonnen tijd. Dit zijn de minuten waarin je kan sporten, yoga, je boek schrijven of jezelf verwennen met een goede bak koffie.

Verklein je keuzes

Hoe meer keuzes jij moet maken, hoe meer moeite je brein er op een gegeven moment mee heeft. Je kan je keuzes per dag verkleinen door simpele routines aan te nemen. Leg bijvoorbeeld ’s avonds je kleding al klaar en eet iedere ochtend hetzelfde ontbijt. Doet wonderen.

Zeg vaker ‘nee’

Behaal meer door jezelf aan minder te binden. Wat maakt dat je vaak ‘ja’ zegt? Is dit makkelijker dan een ‘nee’, ook al moet je jouw planning omgooien, je vrije tijd eronder laten leiden of zelfs iets vervelends doen? Bedenk hoeveel meer je kan bereiken als je het nieuwe jaar vult met activiteiten die je echt wilt doen. Die jou blij maken. Zeg dan vaker ‘nee’.

Ga iets anders doen

Als het zo’n dag is waarop je je Facebookwall al voor de dertigste keer uitpluist of het zoveelste Dumpertfilmpje aanklikt in plaats van dat je aan het werk bent, ga dan wat anders doen wat die dag gedaan moet worden. Ga de was doen, bel je moeder, drink koffie met een vriend, whatever. Dit helpt vaak om jezelf weer op te laden om te kunnen knallen.

productiviteit-hoger-2016-1