Gerechten voor één persoon

Hoe eenzaam het ook is: soms moet je koken voor alleen jezelf. Je kijkt rond op het internet, maar alle lekkere recepten die je langs ziet komen zijn voor twee personen of meer. Daarnaast zijn ze meestal wat moeilijk om te maken én moet je er een hele kar met boodschappen voor in huis halen. Dat kan toch nog even iets anders: wij hebben de 10 meest makkelijke recepten voor je verzameld. Deze recepten voor één persoon heb je binnen no-time op tafel. Of ja, aan tafel? Op de bank kan ook natuurlijk.

 

1. Burrito’s met rode paprika

Wat heb je nodig:
1 bloemtortilla
1 eetlepel olijfolie
1/2 kleine rode ui, versnipperd
1/4 rode paprika, fijngesneden
1/2 theelepel knoflook, fijn geperst
1/2 blikje (400 gram) pintobonen, afgespoeld en uitgelekt
Jalapeño peper, fijngesneden
2-3 eetlepels roomkaas
1/4 theelepel zout
1 eetlepel verse koriander, fijngesneden

Zo maak je het gerecht:
1. Om de tortilla’s even voor te verwarmen, wikkel je ze in aluminiumfolie en laat je ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden opwarmen
2. Ondertussen verhit je de olie in een pan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui, rode paprika, knoflook en jalapeño peper. Na twee minuten voeg je de bonen toe in de pan en deze bak je nog drie minuten mee.
3. Voeg de roomkaas, zout en koriander toe. Bak deze in een roerende beweging twee minuten mee in de pan.
4. Vervolgens verdeel je de inhoud van de pan over de tortilla’s. Rol de tortilla op en geniet van een heerlijke maaltijd.

burrito recept

2. Pasta met spinazie en Boursin

Je houdt van spinazie, of je hebt er een hekel aan. Door de smaak van spinazie te combineren met Boursin is de kans dat je de groente lekker vindt heel erg groot.

Wat heb je nodig:
200 gram spinazie à la crème (diepvries)
150 gram pasta
45 gram Boursin
Peper
Kleine portie cashewnoten

Zo maak je het gerecht:
1. Kook de pasta volgens de beschrijving op de verpakking.
2. Verwarm de spinazie op middelhoog vuur. De spinazie zal snel genoeg ontdooien. Laat het ná ontdooien nog heel even sudderen, zodat je zeker weet dat je spinazie warm genoeg is.
3. Giet de pasta af en meng de Boursin en spinazie door de pasta. Breng de maaltijd op smaak met wat peper en strooi er een handje cashewnoten overheen. Zo snel en eenvoudig kan een lekkere pasta zijn.

 

3. Verse tomatensoep

Wat heb je nodig:
1 tomaat
Stukje ui
Stukje wortel
10 gram boter
½ blikje tomatenpuree
10 gram bloem
250 milliliter water
½ bouillonblokje
1 laurierblaadje
3 peperkorrels
1 kuipje koffiemelk

Zo maak je het gerecht:
1. Snijd de tomaat, ui en wortel in fijne stukjes
2. Zet vervolgens een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en de wortel.
3. Voeg de tomatenpuree toe en roer het door totdat de ui en wortel gemengd zijn met de puree.
4. Voeg dan de bloem toe aan de pan. Zorg dat er geen losse bloem meer te zien is.
5. Schenk al het water in de pan en laat het koken
6. Voeg de tomaat, peperkorrels, het laurierblaadje en bouillonblokjes toe.
7. Laat de soep tien minuten op laag vuur koken.
8. Voeg als finishing touch nog wat koffiemelk toe en je maaltijd is klaar.

tomatensoep makkelijke gerechten

 

4. Vis met salade en aardappels

Wat heb je nodig:
Een portie vis
Cajun kruiden
Geschilde aardappels
100 gram botersla
Cherrytomaatjes
Sladressing
Olie

Zo maak je het gerecht:
1. Breng ze aan de kook en laat ze 20 minuten in kokend water warm worden.
2. Marineer de vis met een beetje cajun kruiden.
3. Verwarm de olie in een pan op hoog vuur. Bak vervolgens de vis gaar in acht minuten
5. Dan is het tijd om de salade te maken: Snij de tomaatjes en mix deze met de sla. Tot slot doe je de dressing over de salade.

 

5. Spaghetti met groentesaus

Wat heb je nodig:
Portie spaghetti voor één persoon
1 blik gepelde tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 prei
1 eetlepel olijfolie
2 eieren

Zo maak je het gerecht:
1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de ui en prei fijn en pers de knoflook.
3. Bak de ui, prei en knoflook in een beetje olie en voeg de gepelde tomaten toe. Laat dit sudderen totdat het een sausje is geworden
4. Bak de eieren en serveer deze boven op de spaghetti met saus.

één persoon spaghetti

 

6. Rijst met kip, boontjes en pindasaus

Wat heb je nodig:
70 gram rijst
1 kipfilet
150 gram sperziebonen
250 gram pindasaus

Zo maak je het gerecht:
1. Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
2. Laat water koken en voeg de sperziebonen (gepeld en wel) in het kokend water.
2. Snijd de kipfilet in kleine stukjes
3. Verhit een pan met wat olie en bak hierin de kipfilet goudbruin en gaar
4. Als de kipfilet bijna klaar is voeg je 1 à 2 lepels koude pindasaus toe en laat je dit even opwarmen in de pan.

 

7. Macaroni-schotel met kipfilet en prei

Wat heb je nodig:
Macaroni
1 stuk kipfilet
Kipkruiden
100 gram prei schoongemaakt en gewassen
50 milliliter kippenbouillon
62 ml room
De volgende kruiden: peper, zout, knoflook, Spaanse peper

Zo maak je het gerecht:
1. Kook de pasta in water met een snufje zout
2. Snijd de kip in reepjes, breng het op smaak met kruiden en bak de kip in een pan.
3. Voeg de prei, bouillon en room toe en laat het vijf tot acht minuten zachtjes meekoken
4. Giet de pasta af, laat het goed uitlekken en voeg het toe aan de kip.
5. Meng alles goed en breng het op smaak met de kruiden.

macaroni één persoon

 

8. Eenpersoons ovenschotel

Wat heb je nodig:
1 kleine courgette
1 grote tomaat
1 kleine ui
120 gram minikrieltjes
25 gram geraspte kaas
1 ei
1 teentje knoflook
2 theelepel Italiaanse kruiden
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het gerecht:
1. Snijd de groente en knoflook in fijne blokjes. Klop vervolgens het ei
2. Gaar de minikrieltjes in de pan
3. Bak de ui in wat olijfolie in een andere pan
4. Voeg na enkele minuten de courgette en de voorgegaarde krieltjes toe. Laat dit ongeveer vier minuten bakken
5. Voeg nu de tomaat toe.
6. Roer het geklopte ei er door tot het begint te stollen.
7. Giet het mengsel in de ovenschaal.
8. Strooi de kaas er overheen.
9. Bak het gerecht twintig minuten op tweehonderd graden in de oven.

 

9. Vegetarische risotto 

Wat heb je nodig:
2 el olijfolie
300 g kerstomaatjes
2 rode paprika’s
1 grote courgette
Zout en peper
1 grote rode ui, in blokjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
225 g risottorijst
1 el balsamicoazijn
250 ml passata
250 ml groentebouillon

Zo maak je het gerecht:
1. Verwarm de oven voor op 180 ° C en doe de olijfolie in een ovenschotel.
2. Snijd de groenten in kleine stukjes en verdeel ze over de schotel, voeg dan het zout en de peper toe en schud even goed door elkaar.
3. Rooster dit 30 minuten in de oven.
4. Voeg olijfolie toe aan een pan op middelhoog vuur
5. Fruit de ui een paar minuten en voeg daarna de knoflook toe
6. Roer de azijn door de rijst heen
7. Giet de passata en groentebouillon erbij. Doe dit 125 ml per keer
8. Wacht totdat de 125 ml volledig is opgenomen door de rijst en voeg daarna pas de volgende 125 ml toe.
9. Voeg na 20 minuten de geroosterde groente toe.
10. Haal de pan van het vuur en breng het geheel op smaak met zout en peper

risotto

 

10. Gebakken rijst met kip

Wat heb je nodig:
1 el olie
2 kipfilets in stukjes
2 fijngesneden uien
3 wortels in blokjes gesneden
1 rode paprika in kleine stukjes
500 gr rijst
3 el sojasaus
1 el ahornsiroop
2 grote eieren (geklopt)
75 gr erwten
Sesamzaadjes en lente-uitjes

Zo maak je het gerecht:
1. Verwarm een grote pan en bak hierin de kipstukjes goudbruin
2. Fruit de groenten: Voeg de uien en wortels toe en bak het geheel goed door.
3. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en voeg de ahornsiroop én sojasaus toe
4. Duw de gebakken rijst naar de zijkant van de pan om ruimte in het midden vrij te maken. Voeg de losgeklopte eieren toe en bak op middelhoog vuur tot ze net gestold zijn.
Snijd ze dan met een spatel in stukjes en roer ze door de rijst.
5. Voeg de erwten toe, roer alles goed door en bak tot ze heet zijn.
6. Bestrooi met sesamzaadjes en gesneden groene ui.