Vijf dagen loon voor zo’n vier dagen werk, dat klinkt lekker toch? In Zweden ontstond het idee van een 6-urige werkdag. Zo’n dertien jaar geleden begon de fabriek van Toyota in Gothenburg met deze kortere werkdagen. Hoewel veel werkgevers niet bepaald staan te springen om dit idee, is er wel degelijk bewezen dat het positieve gevolgen kan hebben. Sinds de invoering van de 6-urige werkdag zijn de medewerkers van Toyota meer tevreden, is het verloop gedaald en de winst gestegen.

Maar in Nederland is een 40-urige werkweek eigenlijk de normaalste zaak ter wereld; met de gevolgen van dien. De vakbond CNV pleit voor een 30-urige werkweek.

“We houden elkaar gevangen in een ziek­makend en peperduur systeem”, CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Uit onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond, blijkt dat bijna de helft van alle werkenden (45%) het gevoel heeft knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. Volgens het CBS hadden 1,3 miljoen mensen een burn-out in 2018. De kosten hiervan bedragen maar liefst 2,8 miljard euro per jaar! Onwerkelijk, maar waar.

De sleutel tot 30 uur per week werken

Echter kan jij het jezelf ook makkelijker maken met de juiste truc. Juist, we doelen op timemanagement. Björn Deusings van Tijdwinst.com bewijst met zijn boek Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar zijn dat jij jouw hoge werkdruk met de juiste tips kan aanpakken. Door goed te organiseren, realistischer te plannen en op een slimme manier om te gaan met complexe taken kan jij efficiënter en doeltreffender werken. Wij zetten een aantal belangrijke timemanagement tips op een rij zodat jij meer extra tijd overhoudt:

1. Begin je dag met overzicht en start outlook op in je agenda

Veel mensen maken de grootste fout direct wanneer ze de dag beginnen. Ze openen hun mailbox en gaan aan de slag met wat ze tegenkomen. Stop hiermee! Pas de instellingen aan van je mailprogramma en zorg ervoor dat het programma eerst jouw agenda en takenmanager opent. Hierdoor heb jij meteen een overzicht welke afspraken en taken er nog staan en wat er daarna nog is binnengekomen. Dit zorgt ervoor dat jouw laatste mailtjes ‘minder urgent’ voelen en jij kan prioriteren. Het goed begin is het halve werk.

timemanagement 30 uur werken

2. Zorg dat je tijdens je werk niet kunt afdwalen

We zijn heel de dag connected. Onze mobiele telefoons zijn niet langer meer alleen maar tools waarmee je kan bellen. Het zijn volwaardige multimedia-apparaten waarmee je op het net kan surfen. Hoewel dit natuurlijk fijn is, zit er één groot nadeel aan: het zorgt voor afleiding. Wanneer je jouw telefoon ziet oplichten door een appje, reik je ongetwijfeld je hand direct naar het toestel. Ook is het heel verleidelijk om toch even je Facebook-feed te checken of dergelijke. Allemaal zaken die niks, maar dan ook echt niks, met werk te maken hebben.

De gouden tip: download een app die je op de vingers tikt. Björn Deusgings gebruikt zelf de app ‘go fucking work’ voor Google Chrome. Een gemakkelijke maar effectieve oplossing. Gaat dit jou net te ver, dan kan je ook gewoon de notificaties van bepaalde apps uitzetten.

3. Neem aan het einde van de dag 5 minuten om je dag af te sluiten

Je ziet dat het 17.00 uur is en je klapt direct je laptop dicht om naar huis te gaan. Logisch. We snappen volkomen dat jij blij bent dat een lange werkdag ten einde is gekomen en je graag naar huis wil gaan, maar hoe je de dag afsluit is minstens net zo belangrijk als hoe jij de dag begint.

Hoe efficienter werken

Vaak besef je dat je aan het eind van de dag niet al jouw taken hebt kunnen voltooien. Maar wanneer ga je die taken wel doen? Moet je iemand waarschuwen dat je de informatie later stuurt? Wees hier proactief in. Dit zorgt niet alleen dat jij jouw dag evalueert, maar maakt het begin van de volgende dag ook stukken beter. Het kost slechts 5 minuutjes.

Al met al is er veel te winnen met timemanagement. Cursisten van Tijdwinst.com geven aan dat ze gemiddeld twee uur per dag besparen door de tips daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Voor de snelle rekenaars onder ons: dat is inderdaad tien uur per week. Dus wil jij meer vrije tijd overhouden en toch hetzelfde verdienen? Bestel dan het boek Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar zijn en neem de tips met je mee.