Muscat: de hoofdstad die veel te bieden heeft

Hoe je het ook wendt of keert: wanneer je een islamitisch land bezoekt, dien je een kijkje te nemen in een moskee. In Muscat, de hoofdstad van Oman, vind je de niet te missen Sultan Qaboes-moskee. Deze moskee, gebouwd op een terrein van maar liefst 416.000 vierkante meter, is de grootste van het land. En of het de mooiste is, daar is ook geen twijfel over mogelijk.

Het kostte in totaal ruim zes jaar om deze moskee te laten bouwen, van 1995 tot 2001. Het is dus allemaal vrij nieuw, en dat is ook te zien. Tevens had de sultan Qaboes bin Said Al Said een goede smaak en besloot hij dus écht voor kwaliteit te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld in moskees in Dubai bent, kan het allemaal wat kitcherig aanvoelen. Wij kunnen jullie verzekeren: daar is hier geen sprake van.

moskee met wit

Wanneer je de gebedsruimte binnenloopt dan zie je onder de centrale koepel een kroonluchter hangen die onze monden letterlijk liet openvallen. In totaal is de 14 meter hoge (!) kroonluchter voorzien van Swarovskikristallen en maar liefst 1.122 lampen. Om even te benadrukken wat voor gevaarte dit is: aan de binnenkant van de kroonluchter zit zelfs een trap zodat men overal bij kan wanneer nodig. Bi-zar!

Ben je toe aan een levendige omgeving (en leuke souvenirs of plaatselijke producten), ga dan zeker een rondje lopen door de smalle straatjes van de Muttrah Souk (een ‘souk’ is de Arabische benaming voor een markt). Deze overdekte markt is een van de oudste markten in de Arabische wereld en is vandaag de dag volledig gedecoreerd in Arabische stijl. Hier vind je alles, maar dan ook écht alles. Van specerijen, thee en andere lokale lekkerijen tot aan blinkende sieraden, zilverwerk en waterpijpen. Zie het een beetje als een georganiseerde chaos. Je moet echter wel (zoals veel Nederlanders) goed in onderhandelen zijn. Altijd een leuke uitdaging, al zeggen we het zelf. 

Het prachtige onderwaterleven bij de Damaniyat eilanden

Ja, je leest het goed. We waarschuwden jullie al toen we zeiden dat Oman veel meer te bieden heeft. Het waterleven in Oman is namelijk ook zeker om over naar huis te schrijven. Vanaf Muscat kan je met de boot (zo’n 45 minuten) de Daymaniyat eilanden bezoeken. Dit wordt ook wel het snorkelparadijs of ’turtle paradise’ van Oman genoemd, en daar is geen woord aan gelogen.

water oman

Tijdens deze boottocht naar de eilanden moet je een beetje geluk hebben om walvishaaien of dolfijnen tegen te komen. Echter kunnen we je verzekeren: ga je snorkelen bij de Daymanyat eilanden, dan is de kans zéér groot dat je prachtige, groene zeeschildpadden ziet. Ook wij hadden dit geluk en deze prachtige onderwaterdieren zwommen zo onder onze voeten door, helemaal vredig en op hun dooie gemak. Iets om nooit meer te vergeten. Ook zal je honderden kleurrijke vissen zien zwemmen tussen de koraaltuinen in de azuurblauwe wateren. Kortom: het lijkt wel een film.

Het historische stadje Nizwa

Op zo’n anderhalf uur rijden van Muscat vind je de historische stad Nizwa, welke vroeger het centrum was voor handel en religie. Zoals in veel steden in Oman is hier een fort gebouwd, ter bescherming van alle rijkdommen van de stad. Het is zeker de moeite waard om een kaartje te kopen en het 24 meter hoge fort van binnen te bekijken. De kamers zien er prachtig uit en je hebt een mooi uitzicht over de gehele stad, met talloze palmbomen en witte huisjes.

nizwa markt

Wat ook niet kan ontbreken aan jouw bezoek aan Nizwa: de kleurrijke souks. Deze stad staat bekend om haar aardewerk, en dat zal je in één oogopslag kunnen zien. Verder kan je hier ook zeker terecht voor groenten, zilverwerk, en nog veel meer. Ook vind je in Nizwa talloze historische irrigatiesystemen, waarvan de Falaj Daris en Falaj Al-Khatmain zelfs op de UNISCO werelderfgoedlijst staan.

Tip van de redactie: wanneer je een bezoekje aan deze stad wil plannen, doe dit dan op een vrijdag. Dan maak je de wekelijkse geitenmarkt mee, wat een heel spektakel an sich blijkt te zijn.

Canyoning en hiking in Oman

Vervolgens bleef de natuur ons verrassen en gingen we door naar de Wadi Nakh Canyon, de grootste kloof van Oman. Tof om te ontdekken met de terreinwagen én de benenwagen. De ongerepte, rotsachtige omgeving zorgt in combinatie met wateren en het aanwezige groen voor een uniek beeld. Onderweg zie je enkele watervallen en de kans is aannemelijk dat je een enorme groep geiten tegen zal komen met hun herders.

canyon oman berggeiten oman

Ook Wadi Bani Khalid is het bezoeken meer dan waard. Deze vind je op zo’n twee uur rijden van de Muscat. Dit is in onze ogen een van de mooiere wadi’s van het land. Het speciale aan deze wadi, is dat je – wanneer je de gehele route gelopen hebt (tip: trek waterschoenen aan!) – terug kan via het water.

wadi 1 wadi 2

Wil jij de spanning in je lijf voelen en genieten van waanzinnige uitzichten? Neem dan vooral een bezoek aan de Djabal Achdar in het Al Hajargebergte. Hiken in dit gebergte staat garant voor blikken op kleine bergdorpen, rozentuinen en een hele wirwar aan traditionele irrigatiesystemen. Wij gaan hier heel eerlijk over zijn: voor sommige routes dien je stalen zenuwen (en een goede balans) te hebben.

IMG-3505

Overnachten in de woestijn en scheuren over de zandheuvels

Van het azuurblauwe water, de ruwe gebergtes en de prachtige wadi’s gaan we door naar de Wahiba Sands, waar het zand heerlijk tussen de tenen glijdt, de zon op je gezicht schijnt én de kamelen in alle sereniteit rondlopen. Een overnachting in de woestijn mag je natuurlijk niet overslaan in een land dat voor zo’n 70% bestaat uit zandvlaktes.

oman woestijn kamelen

Wanneer je met de wagen zo’n 10-15 kilometer de woestijn inrijdt, kom je allereerst tientallen vriendelijke kamelen tegen voordat je de verschillende kampen vind waar je kan overnachten. Wij verbleven in het Desert Night Resort, waar je de mogelijkheid hebt om te overnachten in verschillende soorten verblijven.

Toe aan wat actie? Dan kan je allerlei activiteiten plannen in de woestijn. Zo kan je met een 4×4 dune bashing (het rondscheuren met de terreinwagen over de woestijnheuvels) gaan doen, zelf scheuren op een quad of gaan sandboarden. Let’s go!

auto woestijn oman

Aanrader: wanneer je overnacht in de woestijn, is het slim om je wekker lekker vroeg te zetten om zelf de zonsopkomst te aanschouwen. Het uitgestrekte uitzicht en de stilte geven een gevoel van totale rust. Heerlijk! Ga met de terreinwagen naar een hoog punt of kies ervoor om een ballonvaart te maken. Vanuit de lucht zal het helemaal een prachtig beeld zijn wanneer de zon schuin op de zandheuvels van de woestijn schemert. Het is wel hopen op een heldere lucht, anders kan je zelf wel invullen wat er gebeurt…

zonsondergang woestijn

Al met al raden wij iedere avonturier een reis naar Oman aan. De diversiteit van het land verbaasde ons in de beste zin van het woord. Van een prachtig onderwaterleven tot aan woestijnen en gebergtes; Oman heeft heel veel in petto.

Last but not least, hebben we nog een aantal feitjes over Oman op een rijtje gezet. Good to know:

  • 3165 km aan kustlijn aan de Arabische zee.
  • 5 UNESCO-werelderfgoedplekken.
  • 2e veiligste land ter wereld door WEF bepaald (World Economic Forum 2018-2020).
  • Onder 14 dagen verblijf heb je geen visum nodig.
  • Weekend valt op vrijdag/zaterdag.
  • Je mag bijna overal wildkamperen. Top voor de avonturier!
  • Vrouwvriendelijk land.