Investeren in Bitcoin en andere crypto

Het is anno 2021 een populairder onderwerp dan ooit tevoren: investeren in crypto. Het is nu wel duidelijk dat je niet investeert in lucht en crypto een serieuze plek heeft ingenomen in de samenleving. Hedgefondsen nemen het op in hun portfolio’s, er zijn werkende producten én bekende personen als Elon Musk dragen bij aan de populariteit en de ontwikkeling. Hierdoor zal er genoeg fundering zijn.

Het juiste moment kiezen is lastig, want het voelt onnatuurlijk om te kopen wanneer de markt daalt. Echter liggen hier wel de kansen om het grootste voordeel te pakken. Een bekende uitspraak van meester belegger Warren Buffet luidt dan ook: “We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful”

Volgens het Stock to Flow-model (S2F) zijn we nog steeds op weg naar de magische grens van $100.000 voor 1 Bitcoin. Dit wordt later uitgelegd in het artikel.

Is het nu de tijd om te beginnen met crypto?

We snappen best dat je het gevoel hebt dat je relatief laat bent met het investeren in crypto of dat je weg moet blijven als de markt zakt. De cryptomarkt bestaat nu namelijk zo’n 10 tot 15 jaar. Maar dezelfde markt heeft door de ups en downs onderhand wel bewezen dat het van permanente waarde is. En als je kijkt naar de ontwikkelingen van Bitcoin van de afgelopen tien jaar, dan kan je stellen dat het een goede investering is. Zeker wanneer je gebruikt van de momenten van de down momenten, want dan koop je in op een gunstige prijs.

De experts stellen zelfs dat dit pas het begin van crypto is en dat het de komende jaren alleen maar harder gaat. Denk je nou: dit heb ik eerder gehoord? Dat kan. Zo’n twee jaar geleden was dit ook al een veelgestelde vraag.

Het zal je vast niet zijn ontgaan Bitcoin de afgelopen twee jaar flink is gestegen. Op 1 januari 2019 was de waarde van Bitcoin €3.232,-. Een jaar later was de waarde gestegen tot €5956,28- en aan het begin van 2021 stond de teller op €24.002,66-. Op 14 april 2021 werd de all time high bereikt van maar liefst €53.321,55-. De mensen die dus twee jaar geleden startten met het investeren in crypto, hebben dus flink winst gemaakt. Kortom: je bent nog altijd op tijd om te investeren in crypto en zeker als je het juiste moment kiest.

Naast Bitcoin bewijzen de Altcoins dat de cryptomarkt serieus is. De grootste Altcoin, Ethereum, heeft na Bitcoin de grootste marketcap van zo’n 300 miljard op dit moment. Om je te laten realiseren hoe veel dat daadwerkelijk is: dit is ongeveer Spotify, Ahold, Zoom, Philips, Shell, KLM AF en Takeaway bij elkaar.

Waar kan ik beginnen met het kopen van crypto?

Voor degene die wil beginnen met het kopen van crypto en nog geen account heeft, raden wij aan om een account aan te maken bij Bitvavo. Deze gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchange uit Nederland is geschikt voor zowel beginnen als ervaren traders.

Klik op deze link om de eerste stap te zetten met het aanmaken van een account op Bitvavo, de beste exchange van Nederland. Het grote voordeel is dat je helemaal geen transactiekosten betaalt over de eerste €1.000,- Bovendien is Bitvavo door de lage fees van 0.25% de goedkoopste exchange. De beste plek om te beginnen met crypto.

Investeren in Bitcoin of in Altcoins?

Naast Bitcoins kan je ook investeren in Altcoins. Dit staat voor ‘Alternative Coins’. Dus simpel gezegd: alle andere coins dan Bitcoin. Deze term is ontstaan omdat Bitcoin de allereerste échte cryptomunt was. De munten die daarna gelanceerd werden, kregen dus de stempel ‘Altcoins’. Bekende voorbeelden zijn Ethereum, Ripple en Litecoin.

Wanneer je wil investeren in crypto is het goed om te weten dat er verschillende ‘seizoenen’ zijn: Bitcoin-seizoenen en Altcoin-seizoenen. Wil je starten met investeren in crypto, dan is het verstandig om uit te zoeken in welk seizoen je begint en daar je keuze op aan te passen.

Altcoin-seizoenen en Bitcoin-seizoenen

Maar wanneer spreken we van een Altcoin Season? Dit houdt in dat de dominantie van Bitcoin afneemt, het marktaandeel van de Bitcoin op de gehele cryptomarkt daalt en de Altcoins de kans krijgen om in waarde te stijgen. Dit is een belangrijke wisselwerking om mee te nemen in jouw overwegingen met het investeren in crypto. Benieuwd in welk seizoen we nu zitten? Check dan de onderstaande grafiek van Blockchaincenter.

Alt Season Bitcoin

Wanneer moet je investeren?

Het is dus goed om deze wisselwerking te snappen en te weten in welk seizoen je zit wanneer je wil investeren in Bitcoins of Altcoins. Experts beweren dat er sprake is van een Altcoin-seizoen wanneer 75 procent van de meest waardevolle Altcoins 90 achtereenvolgende dagen beter presteert dan Bitcoin. Wil je dus in Altcoins investeren, dan is dat een hét moment. Zoals je hierboven kan zien, zitten we momenteel dus in een Altcoin-seizoen. Dus: dit is een kans om in te stappen.

Maar er zijn ook theorieën die beweren dat er een andere samenhang is tussen de munten. Veel experts veronderstellen dat de stijging van de Bitcoin een positief effect heeft op de waarde van Altcoins, als gevolg van de stijging van het vertrouwen in cryptocurrencies.

Al met al dien je te snappen dat iedere Altcoin zijn eigen weg heeft. Het kan dus zeker voorkomen dat de ene Altcoin flink stijgt, terwijl de ander aanzienlijk in waarde daalt. Het is dus belangrijk dat je voldoende kennis hebt van de wisselwerken en hoe je hierop in kan spelen wanneer je succesvol wil investeren in crypto.

Belangrijke tips als je start met investeren

  1. Koop niet in één keer. Verspreid je inleg over een periode zodat je de gemiddelde prijs koopt.
  2. Maak gebruik van de schommelingen in de markt zoals nu. Indien de markt hard stijgt, dan is het verstandig om winst te pakken en deze vervolgens in een dip terug te kopen. Kortom: word niet gierig.
  3. Maak een plan, houd je eraan en investeer voor de lange termijn

Crypto-experts geven advies wat betreft het investeren in crypto

Het is op ieder gebied verstandig om te luisteren naar bevindingen van verschillende experts, zo ook in crypto. Lees je in met de twee onderstaande theorieën, waar allebei wat voor te zeggen valt.

1. De Altcoin theorie van Nik Patel

De beste man is zelf een succesvol trader en heeft een geheel handboek geschreven over het investeren in Altcoins, genaamd An Altcoin Trader’s Handbook. Volgens hem dien je in Altcoins te investeren die overeind blijven staan wanneer de waarde van de Bitcoin dropt. Deze Altcoins hebben in zijn ogen de meeste potentie om hard te stijgen.

2. Het Stock to Flow-model (S2F)

Dit is een van de populairste theorieën gericht op Bitcoin. Aan de hand van wiskundige formules en gegevens uit het verleden wordt er een rooskleurige toekomst voor Bitcoin voorspeld. Het draait bij deze theorie volledig om de verdeling van de producten (de stock) gedeeld door de jaarlijkse nieuwe productie (flow).

In Jip en Janneke-taal: hoe groter de schaarste, des te hoger de waarde. Deze theorie is vooral interessant aangezien het een gegeven is dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden. Momenteel ligt het aantal dat in omloop is op zo’n 18.7 miljoen. Dit houdt in dat de jaarlijkse flow uiteindelijk zal stoppen en de schaarste toeneemt.

Bitcoin prijs 100000
S2F-model (LookIntoBitcoin)

De voorstanders van dit model gaan er dus van uit dat er een significante relatie tussen de S2F en de marktwaarde is. Omdat de Stock to Flow-ratio steeds lager wordt, moet de Bitcoin in waarde gaan stijgen. Volgens de S2F theorie zal de Bitcoin hierdoor in 2022 de grens van 100.000 dollar aantikken.

 

Welke Altcoins zijn interessant om in te investeren?

Wij hebben een paar Altcoins op een rij gezet die zeker de moeite zijn om in de gaten te houden. Maak kennis met Ethereum (ETH), Stellar (XLM) en Zilliqa (ZIL).

1. Ethereum (ETH)

Ethereum is de moeder van de altcoins en is een bekend alternatief voor het investeren in Bitcoin. De functie van Ethereum is niet om als valuta of munt te dienen, zoals Bitcoin. Ethereum biedt een versimpelde manier om op het blockchain-platform een programma te schrijven. Ook biedt het de mogelijkheid om transacties op een eerlijke manier te laten verlopen via Smart Contracts. Dit zijn programma’s die zijn ontwikkeld om overeenkomsten automatisch uit te voeren zonder tussenkomst van tussenpersonen. Ethers worden als betaalmiddel gebruikt op het netwerk van Ethereum.

  • All time high = €3.425,84-
  • Market cap = €391.869.433.003,75-

2. Stellar (XLM) 

Stellar werd in het jaar 2014 opgericht door Joyce Kim en Jed McCaleb. De laatstgenoemde was tot het jaar 2013 werkzaam bij Ripple. Het is een open platform waarmee geld in een bepaalde munteenheid kan worden opgestuurd naar een land waar een andere munteenheid gehanteerd wordt. Normaal zijn deze grensoverschrijdende transacties duur en is de transactietijd lang. Om de ‘gewone man’ hierbij te helpen, is Stellar tot leven geroepen.

Stellar biedt dus veel mogelijkheden voor mensen die in het buitenland werken en vaak transacties naar andere landen moeten maken. Om dit proces mogelijk te maken wordt er gewerkt met zogeheten ‘ankers’, partners die ervoor zorgen dat er krediet overgezet kan worden. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de eigen cryptomunt van Stellar, genaamd Lumen (XLM).

  • All time high = €0,7712-
  • Market cap = €13.527.252.360,02-

3. Zilliqa (ZIL)

Zilliqa is een alternatief op Ethereum en richt zich voornamelijk op schaalbaarheid. Makkelijk gezegd: Ziliqa wil zoveel mogelijk transacties per seconde kunnen verwerken zonder dat het netwerk vol komt te staan. Wat Zilliqa zo uniek maakt, is het dat hun blockchain de eerste is die gebruik maakt van ‘sharding’. Hierbij wordt het valideren van transacties verdeeld over verschillende partijen die allemaal een deel doen. Vervolgens worden alle uitkomsten samengevoegd. De truc is dus dat transacties des te sneller verlopen naarmate er meer gebruikers zijn. Dit maakt Ziliqa geschikt om decentrale applicaties op te bouwen waarop veel transacties verwerkt moeten worden. Om deze transacties mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van Zilliqa tokens (ZIL).

  • All time high = €0,2107-
  • Market cap = €2.104.172.653,81-

Ben je overtuigd en wil je investeren in crypto? Maak dan een Bitvavo-account aan via deze link om op een veilige en laagdrempelige manier te beginnen met crypto.