Hoe kennen jullie elkaar?
Vincent: Tim en ik kennen elkaar al van de basisschool, toen we nog in Epe woonden. Eigenlijk zijn we altijd al goede vrienden geweest. Op een gegeven moment heb ik Thijs ook leren kennen. Thijs en ik kennen elkaar al een jaar of 12. We kwamen elkaar met regelmaat tegen op evenementen, en raakten zo aan de praat. De passie voor muziek en fashion zorgde ervoor we snel met elkaar overweg konden, en dat daar een vriendschap uit ontstond. Op den duur is daar Calgari uit ontstaan, waarna Tim op een gegeven moment aansloot.
Waar komt jullie passie voor horloges vandaan?
Vincent: Eigenlijk is dat voor iedereen anders. Ik kan mij herinneren dat mijn vader een keertje van zijn werk een bonus had gekregen, waarna hij een vrij duur horloge had gekocht. Hier was ik snel van onder de indruk. De klokjes van vroeger en de iconische designs die daarbij kwamen kijken hebben mij eigenlijk altijd al aangetrokken.
Tim: Ik ben vanuit mijn werk veel bezig met streatwear cultuur en trends binnen merken. Ik ben altijd benieuwd geweest naar de stijlen en de verhalen achter collecties. Horloges komen daar uiteraard ook bij kijken. Ik vind het gewoon mega interessant hoe je een verhaal omtrent horloges vertelt waar mensen zich mee kunnen identificeren, en ben daar zelf ook mee aan de slag gegaan.
Thijs: Ik kom uit een best ondernemend gezin. Daarvanuit ben ik gewend dat je op een gegeven moment wat netter gekleed naar je werk gaat. Daarbij is het belangrijk om iets om de pols te hebben. Ik werd steeds meer gefascineerd en kieskeuriger, wat mijn passie verder aanwakkerde.
Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
Vincent: Thijs en ik hadden al langer het idee om een horlogemerk te beginnen. We hadden al de wil om een idee uit te werken en voor onszelf te beginnen. Dit werd uiteindelijk een uit de hand gelopen hobby. Het ging al een stuk eenvoudiger door de contacten die Thijs had. Hij werkte bij een organisatie die contact had met een bedrijf in de horlogebusiness uit Denemarken. Via die contacten zijn we er eigenlijk ingerold.
Met deze samenwerking als basis benaderede Thijs mij. Dit was een kans op hetgeen waar Thijs en ik het al vaker over gehad hadden: een eigen horlogemerk. Bij die samenwerking hadden we ook al productiemogelijkheden in Hongkong met een uurwerk van Seiko uit Japan. Eigenlijk was het op die manier toegankelijk geworden om een kwalitatief hoogwaardig horloge te creëren voor een toegankelijke prijs.
Thijs: Met vallen en opstaan zijn we bij het product gekomen wat we nu hebben. Het was veel leren. We zijn er dan ook al vijf jaar mee bezig. Nu zijn we toch echt gekomen bij het product waar we 100% achter staan. Dat was ook écht het belangrijkste: het creëren van een horloge wat wij heel vet vinden.
Op een gegeven moment moet je het product natuurlijk op de markt brengen, en daar kwam Tim om de hoek kijken. Hij was écht de schakel die wij nodig hadden. De eerste drie jaar was voornamelijk proberen, en kijken naar wat wij vet vinden. Door Tim konden we het naar een hoger niveau tillen.
Hoe hebben jullie het merk neergezet?
Tim: Toen ik de wel 200 lange e-mail thread las over de productie, wist ik dat ze het serieus hadden genomen. Dat was mooi om te zien. Het product stond goed, alleen miste er een merk. Het startpunt was eigenlijk om te definiëren waar wij voor wilden staan en wat ons in de markt inspireerde. Dit combineerden we met een analyse van de markt. Deze was nodig aangezien de horloge-industrie is echt een competitieve markt is.
Eén ding viel ons op, en dat was dat de kloof in de markt. Aan de ene kant had je de Côte d’Azur achtige lifestyle tegenover juist de goedkopere horloges. Wat wij wilden is juist iets meer toegankelijker, maar ook iets waar mensen zich meer in kunnen identificeren. Hier hebben we ons voornamelijk op gefocust. We zijn hierna veel bezig geweest om ons merk neer te zetten en met fotografen waar wij in geloofden, zodat we samenwerkingen konden opzetten. Tim Buiting paste hier heel goed bij. Vanuit die partnerships, en ook ons geloof in onze passie, is langzamerhand ons merk ontstaan. Hierna konden we verder uitbouwen.
Jullie willen dat de producten voor iedereen beschikbaar zijn?
Vincent: Absoluut. Wij willen dat je de mogelijkheid hebt om een echt luxe horloge te kopen voor onder de 500 euro. Wij gebruiken in onze horloges geen normale quartz, maar een mecaquartz. Dat is een combinatie van batterij en mechanisch. Eigenlijk is dat het beste van beide werelden. Je hebt het accurate van het quartzmechanisme, maar de zes tikken per seconden wat vaak de charme van een chronograaf is. Onze horloges zijn eigenlijk een soort kunstwerkje op zich geworden, dat ieder zijn eigen verhaal vertelt. Zo maken wij unieke horloges waar er maar 100 van zijn gemaakt.
Thijs: Ook hebben wij allemaal specificaties in het horloge kunnen verwerken die normaal gesproken in een veel duurder horloge verwerkt zitten. De kenners die er goed op letten zien dat. Zo hebben we ook bijvoorbeeld een diamond cut-end in horloges verwerkt, die alleen maar in een Seiko van 2500 euro terug te vinden is. Dat is best een duur onderdeel van een horloge. Dat zijn specificaties die wij zelf erg vet vonden, maar ook goed bij het horloge passen. We proberen ook echt de rand op te zoeken wat betreft de prijzen.
Hoe ontwerp je dan een design?
Vincent: Aan de ene kant is dat heel veel onderzoek doen. We kijken naar horloges van de afgelopen eeuw. Veel van die principes komen nog steeds terug in bepaalde horloges die worden gemaakt. Er zijn zo veel materialen en designs van grote merken die inspiratie kunnen opleveren. Hierna gaan we met onze visie verder en kijken we wat te relateren is met de doelgroep. Mensen moeten zich met het merk en het horloge kunnen identificeren. Daarnaast zijn wij allemaal jongens die uit een dorp komen, en langzamerhand richting de stad zijn bewogen. De stad gebruiken we dan ook vaak als inspiratiebron. Je de mengelmoes van het bruisende leven, de cultuur en de mensen die samenkomen op een subtiele manier in onze horloges terug.
Ook zijn we veel bezig met samenwerkingen. Zo hebben we recent bijvoorbeeld een model met Pierre Moulet uitgebracht. Samen met dit Franse champagnemerk hebben we een uniek en gelimiteerd product gecreëerd. Hierbij probeer je vanuit hun merk, hun fles en onze visie een uniek kunstwerk te creëren. Uiteindelijk zoeken we ook de randjes wat betreft prijs op, en zorgen we dat er balans in het horloge zit. Hier komt dan het design uitrollen. Dit kost allemaal uiteraard wel de nodige tijd.
Jullie verkopen de horloges in gelimiteerde oplages, vanwaar?
Vincent: Daar zitten wel een aantal gegronde redenen achter. Aan de ene kant wil je niet als startend bedrijf je hele vermogen kapotslaan aan onnodige productie. We leven in een steeds duurzamer wordende maatschappij, en dat is voor ons ook heel belangrijk. Daar gaan we dan ook bewust mee om. Aan de andere kant is het voordeel dat ieder van de 100, die een horloge weet te bemachtigen, ook écht iets unieks heeft. Wanneer je één van die honderd horloges hebt, dan wordt hij nooit opnieuw meer geproduceerd.
Waar worden jullie horloges verkocht?
Tim: Momenteel verkopen we onze horloges in de winkel van About Lifestyle in Amsterdam. Dit is een winkel die goed bij ons merk past. Wij krijgen veel inspiratie van de levensstijlen en fashion om ons heen. Deze winkel sluit hier goed op aan, en dit zijn ook de soort winkels waar we voornamelijk op willen focussen. We zijn daarom ook iets minder bezig met juweliers momenteel. We zien onszelf ook meer als een fashionmerk dan als een exclusief horlogemerk.
Het mooie aan dit soort winkels is ook dat mensen in dit soort winkels komen om geïnspireerd te worden. Wij zijn heel blij dat we daar kunnen liggen, en zijn ook druk bezig met eventuele verkoop in andere winkels. Er liggen ook al meerdere andere shops die aan onze selectie voldoen, waardoor we hoogstwaarschijnlijk ook snel te zien zijn in andere steden.
Hoe is het om met vrienden samen te werken, gaat dat altijd goed?
Dat gaat niet altijd goed *lachend*. Tim: Je moet gewoon hard zijn. Als je ergens echt iets vindt, dan moet je dat ook kunnen zeggen. We hebben ook naar elkaar uitgesproken dat als er irritatie is, dat je eerlijk en direct moet zijn. Dat helpt ook wel, maar natuurlijk zijn er altijd irritaties en persoonlijkheden die naar boven komen. Dat is ook helemaal prima.
Vincent: Daar leer je ook van. Ik denk dat de relatie, die er als basis ligt, de mogelijkheid creëert om open naar elkaar te zijn. Het maakt niet uit of het een keertje knalt, zolang iedereen maar eerlijk is, en uitspreekt wat er op z’n hart ligt. Dat is dan ook het mooie van samenwerken met vrienden.
Dragen jullie ook altijd jullie eigen horloges?
Thijs: Zeker, niks anders. Het voelt ook als vreemdgaan wanneer je een ander horloge draagt. Ik heb sinds het ontstaan van Calgari nooit meer een ander horloge om gehad.
Vincent: Ja, dat hoort er dan ook wel een beetje bij. Het is toch een stukje trots op het product waar je bloed zweet en tranen in hebt gestopt. Bovendien is het ook een goede sluipreclame, wanneer iemand vraagt wat je om de pols hebt. Dat levert soms ook een verrassend gesprek op, wanneer je vertelt dat je het zelf ontwikkeld hebt.
Waar zien jullie Calgari over vijf jaar?
Tim: Nu de basis van ons merk staat, willen we de potentie en visie die we voor ons zien waarmaken. We denken altijd: bewijs jezelf eerst maar eens hier. Het doel is dan ook om in alle key-steden van Nederland te liggen en om langdurige partnership op te bouwen. Wij willen dat lifestyle horlogemerk zijn dat de collabs van de fashionindustrie naar de horlogemarkt brengt. Over 5 jaar zien wij dan ook internationale partnerships voor ons, daarom hebben we het merk ook internationaal opgezet.
Vincent: Wat heel erg inspirerend altijd is geweest, is een merk zoals een Kith in Amerika. Die baseren hun volledige productie haast op samenwerkingen die ze meermaals jaarlijks uitbrengen. In dat opzicht willen we inderdaad verder ontwikkelen en die samenwerkingen ook verder aangaan. Dus eigenlijk de creativiteit gebruiken en elkaar inspireren om hier een prachtig gelimiteerd product uit te laten rollen.
Thijs: Wij hebben nu momenteel met z’n drieën de perfecte match, waardoor we alle facetten van het ondernemen hebben staan voor het merk. Het voelt ook niets echt als ondernemen, maar eerder als iets wat je met z’n drieën doet, als vrienden iets moois van de grond krijgen. Dat is het allerbelangrijkst.
Bekijk de website van Calgari voor de collectie en meer informatie.