De 8e editie van de Ernesto Illy International Coffee Award

Elk jaar worden ’s werelds beste illy-koffieboeren in de spotlights gezet, en terecht! Zij werken stuk voor stuk keihard om de beste duurzame koffie te produceren, en met succes. De Ernesto Illy International Coffee Award is vernoemd naar de visionaire leider van illycaffé en tevens de zoon van de oprichter van het wereldberoemde koffiebedrijf.

https://www.google.com/search?q=alternatieven+cartier+tank&rlz=1C1VDKB_nlNL943NL943&oq=alternatieven+c&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBggAEEUYOzIGCAAQRRg7MgcIARAAGIAEMgcIAhAAGIAEMgcIAxAAGIAEMgYIBBBFGEAyBggFEEUYPDIGCAYQRRg9MgYIBxBFGDzSAQg0Njk0ajBqNKgCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

16 november 2023 vond het event van deze 8e editie plaats in de New York Public Library in – je raadt het al – New York. Dat het een classy event was, werd nite alleen bevestigd door de allure van de locatie, maar ook door aanwezige sterren als actrice Matilda De Angelis en modellen Pat Cleveland en Candela Pelizza.

De winnaar werd bepaald door een onafhankelijk panel van negen experts die de beste batches van de oogst van afgelopen jaar onderzochten. Hoe ze dat deden? Op de meest rechtvaardige manier: middels een blinde proeverij van negen koffies uit de negen verschillende landen die in de finale stonden. De volgende landen streden om de Best of the Best Award 2023:

  • Brazilië
  • Costa Rica
  • El Salvador
  • Ethiopië
  • Guatemala
  • Honduras
  • India
  • Nicaragua
  • Rwanda

Ernesto Illy International Coffee Award 2023

En dat dit een ‘waardige prijs’ is, is zacht uitgedrukt. Het panel dat de Best of the Best-prijs ging bepalen bestaat uit kenners, échte kenners: professioneel fijnproever Silvia Escobar uit Guatemala; de voorzitter van Federação dos Cafeicultores do Cerrado, de Braziliaan Glaucio De Castro; de directeur van het kwaliteitslaboratorium CoffeeLab, de Indiase Sunalini Narayan Menon; chef-kok Ricard Camarena, die twee Michelinsterren en een groene ster heeft gekregen voor zijn toewijding aan duurzaamheid in zijn Ricard Camarena Restaurant in Valencia; Amerikaanse chef-koks Carrie en Rupert Blease, die het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Lord Stanley in San Francisco runnen; Andrea Aprea, een met een Michelin-ster bekroonde chef-kok met een restaurant dat zijn naam draagt in Milaan; de Franse schrijfster en journaliste Adelaide de Clermont-Tonnere, hoofdredactrice van het tijdschrift Point de Vue; Inga Griese, oprichtster en hoofdredactrice van ICON, de stijlbijlage van de Duitse krant Welt Am Sonntag; Angelina Villa Clarke, een journaliste die bijdraagt aan prestigieuze Engelstalige publicaties waaronder Forbes.

Brazilië wint de Best of the Best Award 2023

Voorzitter van illycaffè, Andrea Illy, was degene die de prijs mocht overhandigen aan de terechte winnaar: Brazilië, met São Mateus Agropecuaria. Josè Eduardo Dominicale was the man of the hour en mocht de prijs in ontvangst nemen.

Ernesto Illy International Coffee Award 2023

De jury verklaarde het volgende: “De winnaar van de Ernesto Illy International Coffee Award van dit jaar is een ronde, gezonde en volle kop, met rijke maar zachte smaken van een balans van chocolade, karamel, bruine suiker en geroosterde amandelen op een bed van verfijnde helderheid, met een aanhoudende afdronk van milde, zachte maar harmonieuze zoetheid. Het vertegenwoordigt echt de fijnste smaakkenmerken van zijn oorsprong.”

Guatemala wint de Coffee Lovers’ Choice Award 2023

Verder was er nog een prijs toegekend, de zogeheten Coffee Lovers’ Choise Award. Deze prijs werd toegekend door de consumenten, die weken voorafgaand aan het event blinde smaaktesten uitvoerden van koffiemonsters in verschillende illy cafés in wereldsteden als New York, Sao Paolo, Londen, Parijs, Triëst en Milaan. Deze publieksprijs vol erkenning ging naar Finca Danilandia (Guatemala).

Ernesto Illy International Coffee Award 2023

Voor meer informatie over de Ernesto Illy International Coffe Award, de illy Art Collections en de duurzame projecten, bekijk de website van illycaffè.