Wat is het staken van crypto?

Staking is eigenlijk iets heel simpels: je houdt cryptovaluta vast en ontvangt hier rente voor. Dit werkt zo omdat het vastzetten ondersteuning biedt aan (het blockchainnetwerk van) jouw cryptovaluta. Hiervoor krijg je vervolgens een beloning in de vorm van rente. Jouw portfolio groeit en jouw cryptovaluta werkt hierdoor beter. Win-win dus!

 

FTX is een van de grootste crypto-exchanges ter wereld

Staking is iets wat je op verschillende manieren kunt doen, maar het makkelijkste is via een exchange. FTX is hier een goed voorbeeld van. Dit is een exchange, opgericht in 2019, die zich momenteel een van de grootste spelers mag noemen. Zo had het in juli van 2021 een dagelijks handelsvolume van 10 miljard dollar en is dit inmiddels gestegen naar 14 miljard. Het bedrijf wist verder de aandacht op zichzelf te vestigen door de naamrechten van het stadion van basketbalteam de Miami Heat voor 19 jaar aan te kopen. Sick!

crypto staking FTX hoe werkt

Ook heeft het met Sam Bankman-Fried een interessante eigenaar. Hij is een aanhanger het ‘effectief altruïsme’ en heeft als levensmissie om de wereld zo effectief mogelijk te helpen met zijn vermogen. Samen met zijn collega’s heeft hij van FTX een crypto-exchange gemaakt die zowel interessant is voor ervaren gebruikers als de grootste beginners. Bovendien is FTX nooit gehackt sinds hun start in 2019, hebben ze partnerships met bekende namen zoals Binance en zijn ze met een geschatte waarde van 32 miljard dollar een van de grootste vissen in de markt. Kortom: ze weten wat ze doen bij FTX.

Hoe kan je staken op FTX?

Niet bij elke cryptovaluta is het mogelijk om te staken. Het is namelijk van belang dat een coin over ‘Proof of Stake’ beschikt. Dit houdt heel kort in dat een cryptovaluta validators gebruikt om transacties te valideren. Op FTX zijn dit er vier: FTT, SRM, SOL en RAY.

Staking op FTX werkt verder heel simpel. Het is hiervoor van belang dat je volledig geregistreerd bent, dus je identiteit moet bevestigd zijn. Als je vervolgens ingelogd bent op je account dan hoef je slechts te zoeken naar de ‘staking-pagina’ van jouw cryptovaluta. Hierna is het een kwestie van invullen hoeveel van je cryptovaluta vastgezet mag worden en dan is het geregeld.

Het is mogelijk om je cryptovaluta weer terug te krijgen om ermee te handelen, maar dit duurt dan een aantal dagen waarover je geen rente krijgt. Het rentepercentage verschilt per cryptovaluta en kan oplopen tot 8% per jaar. Een meer dan ideaal alternatief voor de ouderwetse spaarrekening dus.