Hoe hoog dient je pensioen te zijn?

First things first: het is belangrijk om te weten hoeveel pensioen jij nodig hebt. Over het algemeen is er één richtlijn voor een zogeheten ‘goed pensioen’: dit dient 70% van jouw laatstverdiende bruto-inkomen te zijn. Let er wel op dat dit een richtlijn is en het volledig afhangt van je huidige (en toekomstige) uitgavenpatroon. Wil jij later wat ruimer leven of is jouw huidige pensioen simpelweg te laag, dan dien jij wat meer pensioen op te bouwen. Hoe je dat doet? Don’t worry, we’ve got you. Hieronder een aantal tips voor een goed pensioen.

 

Tips voor een goed pensioen

1. Begin op tijd en bouw 40 jaar pensioen op

Een heel logisch punt, maar toch o zo belangrijk om te benoemen. Als millennial ben jij namelijk écht niet dagelijks bezig met je pensioen, misschien heb je er zelfs wel nog nooit aan gedacht. Right? Je hebt het tenslotte druk genoeg, in je vrije tijd neem je het ervan en je leeft lekker in het hier-en-nu. Echter wordt het wel degelijk tijd dat je stilstaat bij je pensioen. Bepaal voor jezelf hoelang jij door wil werken en wat voor toekomstplannen je hebt. Wanneer je dit tijdig doet, heb je meer tijd om jouw wilde plannen te kunnen financieren.

tips voor een goed pensioen opbouwen

Over het algemeen zitten mensen vaak oké wanneer ze minstens 40 jaar voor hun AOW-leeftijd beginnen met het opbouwen van een pensioen. Dat zou voldoende tijd moeten zijn om een lekker spaarpotje te vormen. Ook ontvang je in dat geval door de lange looptijd rendement op rendement.

2. Pensioenbeleggen: de sleutel tot een lekker extraatje

Zoals we hierboven meldden, verstaan we onder een ‘goed pensioen’ 70% van je laatstverdiende loon. Lukt dit niet, om welke reden dan ook, dan kan je met behulp van een aanvullend pensioen dat gat vullen middels pensioenbeleggen.

Pensioenbeleggen is – zoals de naam al aangeeft – beleggen voor je pensioen. Je bouwt dus zelf extra vermogen op door te beleggen, waarmee je later je pensioen kan aanvullen. Dit wordt gedaan via een geblokkeerde beleggingsrekening, ook wel bankspaarrekening of lijfrenterekening genoemd. Laten we eerlijk zijn: een extra spaarpotje klinkt wel zo lekker, een beetje als een rinkelende kassa.

Een leuk extraatje aan pensioenbeleggen: je profiteert mogelijk van belastingvoordeel, aangezien je jouw inleg bij de belastingaangifte mag aftrekken van je inkomen in box 1. Zo krijg je via je belastingaangifte een deel van je inleg terug. Hoe relaxed! Hierbij geldt er wel dat er een maximumbedrag is dat je per kalenderjaar mag aftrekken van de inkomstenbelasting, de zogeheten ‘jaarruimte’.

Financiële tip van de MAN MAN-redactie: Aanvullende PensioenOpbouw van Nationale-Nederlanden is ideaal om vermogen op te bouwen om je AOW en pensioen aan te vullen. Hiermee spaar je voor je eigen pensioen en dat kan je combineren met beleggen voor éxtra rendement. Kies ervoor om eenmalig een bedrag te storten en/of periodiek. Het mooie: je bepaalt volledig zelf of je alleen spaart, belegt of een combinatie van die twee maakt. Om je gerust te stellen: dit kan je later nog altijd aanpassen.

Maar heb jij werkelijk waar nul verstand van beleggen en stiekem ook niet héél veel zin om jezelf hierin te verdiepen. Want ja, tijd is geld, right? Ook dan hoef jij niet te stressen over je geld. Kies jij ervoor om (een deel) te beleggen, dan hoef je dit niet eens zelf te doen. Dit wordt namelijk voor jou gedaan door de experts van Nationale-Nederlanden. Dit doen zij aan de hand van jouw beleggingsprofiel, zodat het past bij het risico dat jij wil nemen.

3. Los je hypotheek af en gebruik de overwaarde van je woning

Een goede tip voor de gelukkige woningbezitters onder ons (chapeau voor iedereen wie dat gelukt is in deze tijd trouwens). Wanneer jij meer van je hypotheek aflost, zullen je woonlasten lager zijn wanneer je met pensioen bent. Goed om te weten: bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je een beperkt bedrag aflossen van je hypotheek, anders riskeer je een boete.

hoe zorgen voor hoger pensioen

Maar daar blijft het niet bij. Je hebt namelijk (hopelijk) ook te maken met de overwaarde van je huis. Dit is het verschil tussen de hypotheek en de vrije verkoopwaarde. Deze overwaarde kan jij later gebruiken om je pensioen aan te vullen door je woning te verkopen en kleiner te gaan wonen. En laten we eerlijk zijn: vanaf een bepaalde leeftijd is het waarschijnlijk alleen maar lekker om kleiner te gaan wonen.

Al met al is het slim om je bewust te zijn van de mogelijkheden omtrent het opbouwen van jouw pensioen. Bekijk de website van Nationale-Nederlanden voor meer info over de Aanvullende PensioenOpbouw en zorg voor een financieel zekere toekomst voor jezelf. Succes!